19 Şubat 2000 22:00

Cumhurbaşkanlığı için sil baştan

Cumhurbaşkanlığı seçimindeki karışıklığı kullanan ANAP, FP ve MHP yeni kozlar edinme çabasına girerken, Demirel'in cumhurbaşkanlığı yolundaki pürüzler de arttı.

Paylaş
Cumhurbaşkanlığı için sil baştan
ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin Anayasa değişikliği önergeleri konusunun liderler zirvesinde ele alınacağını söyledi. Demirel, dün konuyla ilgili soruları yanıtlamazken, Kutan, cumhurbaşkanlığı için parti liderlerinin karar veremeyeceğini ifade ederek, Demirel'e mesafeli yaklaşımını sürdürdü.
Çamlıhemşinli muhtarları kabulünün ardından bir gazetecinin, "Anayasa değişikliği metnini hükümet ortakları olarak ne zaman imzalayacaksınız?" sorusu üzerine Yılmaz, "Bu konuda muhalefet partilerinin farklı görüşleri ortaya çıktı. Sanıyorum daha önce vermiş oldukları önergeyle bunun birleştirilmesi yönünde talepleri var. Bu konuda kısa sürede bir liderler toplantısı yaparak, durum değerlendirmesi yapacağımızı sanıyorum" dedi.
Yılmaz, aynı konudaki bir başka soru üzerine muhalefet partilerinin, iki önergenin birleştirilmesi yolunda istekte bulunduklarını yineleyerek, şöyle konuştu: "Burada her iki önergenin ayrı ayrı oylanması şeklinde daha önce bir prosedür üzerinde mutabık kalınmıştı. Şimdi farklı bir yol izlenmesi isteniyor. Sanıyorum bu kısa sürede çözümlenecek."
Demirel'in sözlerini yorumlamadı
Yılmaz, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in dünkü gazetelerde yer alan "Güniz Sokak'a tekrar inerim" sözünü nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de, "Benim değerlendirmem gereken bir beyan olarak görmedim. Biliyorsunuz, bizim bu konudaki tutumumuz açıktır. Biz cumhurbaşkanlığı seçiminin ülkenin istikrarını bozacak bir olay olarak gelişmesini arzulamıyoruz ve engellemek için çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı'nın bu konudaki görüşleri kamuoyunun değerlendirmesine açıktır" diye konuştu.
Yılmaz, bir gazetecinin, "Demirel'in sözlerinin yeniden siyasete döneceği" şeklinde yorumlandığını belirterek, "bu görüşlere katılıp katılmadığını" sorması üzerine de, "Bu sizin yorumunuz. Ne anlama geldiğini kendisine sormanız lazım" dedi.
Demirel soruları yanıtlamadı
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, çok sayıda siyasetçinin katıldığı Güven Hastanesi'nin açılış töreninde, cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili soruları yanıtsız bıraktı. Demirel, törenden ayrılırken gazetecilerin soruları üzerine, "Buraya dair sorularınız varsa cevap veririm" dedi.
Kutan pazarlığa açık
FP Genel Başkanı Recai Kutan ise gazetecilerin cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili sorularını yanıtlarken, bunun parti liderlerinin değil halkın vereceği bir karar olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanını ya Meclis'in ya da halkın seçeceğini ifade eden Kutan, öncelikle bunun belirlenmesi gerektiğini bildirdi. Kutan, şöyle konuştu: "Zaman zaman soruluyor bizlere: Fazilet Partisi olarak bu konuda görüşünüz nedir, diyorlar. Biz de diyoruz ki, bu soru yanlıştır. Çünkü bu hususta karar verecek olan partinin, herhangi bir grup kararı alması söz konusu değil. İster Meclis seçsin, ister halk seçsin... Oylar tamamen gizlidir. Dolayısıyla Meclis veya halk, kimi tercih ederse o cumhurbaşkanı olacaktır." Kutan'ın bu sözleri Demirel konusunda pazarlık içeren bir mesaj olarak değerlendirildi.
Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda çeşitli isimler üzerinde pazarlıklar yapıldığı iddialarının hatırlatılması üzerine de Kutan, "Bu konuda söylenenlerin hepsi spekülasyondur. Fazilet Partisi, bu konuda hiç kimseyle herhangi bir aday için ima yoluyla da olsa herhangi bir konuşma yapmamıştır" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Kral Mozole'nin mozolesi

SONRAKİ HABER

'Yeter Artık' mitingi bugün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...