19 Şubat 2000 22:00

UNCTAD toplantılarında 'zenginler'

   tavize yanaşmıyor

Paylaş
UNCTAD toplantılarında 'zenginler'
    tavize yanaşmıyor
Türkiye'nin de üyesi bulunduğu Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD)'nın toplantısı sona ererken, zengin ülkeler, geleceğin dünya ticaret sisteminin geneline dair herhangi bir somut ümit veremedi. Kalkınmakta olan ülkelerin, bu sistemdeki rolleri de belirlenemedi.
UNCTAD uzmanları toplantıda, Avrupa Birliği (AB)'nin, kalkınmakta olan ülkelerle, tarımsal sübvansiyon programı ile çalışanların hakları ve çevre gibi konulardaki ısrarı nedeniyle çatıştığına dikkat çektiler. Uzmanlara göre, global ticarette önde gelen hiçbir ülke, iç pazarlarını, dünyanın en yoksul 48 ülkesi menşeili mallara tamamen açma programına kayıtsız şartsız destek vermeye yanaşmadı.
AB taviz istiyor
AB, tarım sübvansiyonlarında, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) sisteminde hizmetler sektörü ve diğer sektörlerde telafi edici tavizler karşılığında birtakım indirimlerde bulunabilecek. ABD başta olmak üzere, global ticaretin büyüklerindeki iç siyasi tartışmalar, uluslararası ticaret sisteminde yeni tur müzakerelerin süratle başlatılmasının önünde büyük engel olarak çıkıyor.
Toplantıda konuşan Cezayir Devlet Başkanı Abdelaziz Bouteflika, '3. Dünya'nın ağır dış borç yükü ve dış borç ödemelerinin, bu gruptaki ülkelerin zenginleşme şansını engellediğinden yakındı. Azgelişmiş ülkelere yönelik dış borç silme operasyonlarının eşitsiz, adaletsiz dağılım arz ettiğine dikkat çekti. Bouteflika, Cezayir'in zengin petrol ve doğalgaz kaynaklarına rağmen, ABD'ye olan 33 milyar dolarlık dış borç yükü, sadece 5 milyar dolarlık dış borç faizi ödemeleri nedeniyle kalkınmasının engellendiğine dikkat çekti.
Afrika Birliği Örgütü'nün Başkanı olan Bouteflika, Uluslararası Para Fonu (IMF)'nun, '3. Dünya' ülkelerinin borçlarının bir kısmını silme operasyonunun yetersiz kaldığını ve gecikildiğini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

TKİ'de resen emeklilik sürüyor

SONRAKİ HABER

Siyanürcüler hazır yetkililer sessiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...