18 Şubat 2000 22:00

Çocuklara kitap ziyafeti

İlhami Ahmet Örnekal İlköğretim Okulu'nda edebiyat öğretmenliği yapan Hasan Aydın'ın çabalarıyla her ay imza ve söyleşi günleri düzenleniyor. Aydın, çocukları kitaplarla yüzleştirip okuyan, düşünen insan yaratmak istediğini söylüyor.

Paylaş
Çocuklara kitap ziyafeti
Hasan Aydın, Kadıköy İlhami Ahmet Örnekal İlköğretim Okulu'nda çalışan bir öğretmen. Bir yıldır görev yaptığı bu okulda branşı olan edebiyatı, öğrencileriyle buluşturmaya çalışıyor. Hasan Aydın, okulda düzenlediği imza ve söyleşi günlerinde, yazarlarla öğrencileri yüz yüze getiriyor. Okulun bu haftaki konuğu Şair-Yazar Gülsüm Cengiz Akyüz. İmza masasının önünde kuyruk oluşturan çocuklar, bir an önce ellerindeki kitapları imzalatmanın telaşını yaşarken, Cengiz onlarla sohbet ediyor. Her birinin kitabının ilk sayfasına dileklerini yazıyor. Önceki aylarda Pınar Yılmazer, Muzaffer İzgü ve Gülten Dayıoğlu'nun yaptığı gibi. Yanına yaklaştığımız Gülsüm Cengiz, bize yaşamındaki anahtar sözcüğün 'paylaşmak' olduğunu ve şu anda tam da bu işi yaptığını söylüyor. Öğretmen Hasan Aydın uzun yıllardır gerçekleştirmeyi planladığı bir proje olarak söz ediyor imza ve söyleşi günlerinden: "Çocuklarımızın yazarlarla, kitaplarla tanışması gerektiğini düşünüyordum" diyen Aydın, şu anda bulunduğu okulda ortamın uygun olması ve idarenin kendisine yardım etmesiyle birlikte işe koyulmuş. Yazarları ve şairleri arayıp okula davet etmiş. Çocukların kitaba gösterdikleri ilgiden ise çok memnun.
Okuyan insan düşünecektir
"Okuyan insan düşünen insan olacaktır. Yorumlayan, düşünen kolay yönetilmeyen, sömürülmeyen yeri geldiği zaman başkaldırabilen insan olacaktır. Bu yüzden onurlu, kişilikli, kimlikli insan yaratabilmek okumaktan geçiyor." Hasan Aydın bir çocuğun kitap okumasının önemini böyle anlatıyor. Hasan Öğretmen, imza günlerinin önemini de şu sözlerle özetliyor: "Çocukların yazarla yüz yüze gelmesi, ona kitabını imzalatması, soru sorması, yanaklarından öpmesi hoşlarına gidiyor. Çocuğun şair ve yazarlarla kurduğu sıcak ilişki, kitaba da daha yakın olmasını sağlıyor." Çocuklara 'Kitap okuyun' demenin yeterli olmadığını, onları bir şekilde kitaplarla yüzleştirmek gerektiğini ifade eden Aydın, haftada bir saat yaptığı 'okuma dersi'nin de çok faydalı olduğuna ve not kaygısı olmadan onları okumaya sevk ettiğine dikkat çekiyor. Okulun kütüphanesinin de düzenlenmesine önayak olan Hasan Aydın, isteyen öğrencilerin ve velilerin buraya üye olduğunu, kitaplıktaki kitap sayısının da her geçen gün artırıldığını söylüyor. Bundan sonraki aylarda da imza ve söyleşi günleri devam edecek. Hasan Aydın bundan sonra da Sunay Akın, Orhan Kural ve Erdal Atabek'i çocuklarıyla yüzleştirmeyi hedefliyor. Aydın'ın tüm çabası kendi deyimiyle, "Çocuklara, bilgi yığını yerine okuma alışkanlığı ve düşünme becerisi vermek."
ÖNCEKİ HABER

İzmir'de de Emek Platformu oluşturuluyor

SONRAKİ HABER

Tecavüzcü asker nihayet yargıç önünde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...