18 Şubat 2000 22:00

'Ziraat Bankası da

   hortumlanmak isteniyor'

Paylaş
'Ziraat Bankası da hortumlanmak isteniyor'
Kamil Şanverdi
Dünya Bankası'nın, Ziraat Bankası'nın özelleştirilmesi isteğine ziraat mühendisleri tepki gösterdi. Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, "Ziraat bankası, çiftçisiz olmaz, çiftçi Ziraat Bankası olmadan olmaz, özelleştirmenin lafı bile edilmemeli" dedi.
Özelleştirmenin Ziraat Bankası'nın hortumlanması rantiyecilerin, faizcilerin, tefecilerin eline teslim edilmesi anlamına geleceğini söyleyen Barut, özelleştirmenin ilk adımı olarak kredi faizlerinin yüksek tutulduğuna dikkat çekti. "Ticari bankalarda faizler yüzde 40 iken, kredi amacıyla kurulu bankada faizlerin yüzde 65 olması 2000 yılından sonra da hiç kimsenin kredi alamayacak duruma gelmesine yol açar" diyen Barut, üreticilerin bu faizlerle borcunu ödemesinin mümkün olmadığını kaydetti. Barut, bunun bilinçli bir politika olduğunu ve Ziraat Bankası'nın ticari bankalarla aynılaştırılması amacı taşıdığını söyledi.
Ziraat Bankası'nın özelleştirilmesi ile üreticinin kredi alamayacağını ve üretim yapamayacağını belirterek üreticilerin bu şekilde Türkiye ekonomisine destek vermesinin mümkün olmadığını söyledi.
Barut, "Çiftçi üretim yapamayacak, yapamadığı zamanda bugün 6 milyon ailenin aç kalması, çocuklarının okuyamaması demektir" dedi.
Ziraat bankası olmadan üretimin mümkün olmadığını ifade eden Barut, "Örneğin pamukta fiyatlar dünya piyasası seviyesine çıkarılacak deniyor, oysa o oranda destek sunulmuyor, sonra üretici gittikçe batıyor. Üretici bu noktada Ziraat Bankası'na yöneliyordu. Yasal prosedürlerini tamamlayıp kredisini alıyor ve gelecek üretim yılı için hazır parası bulunuyordu. Şimdi bankanın özelleştirilmesi durumunda çiftçiyi arada bir nefes almasını sağlayan krediler de kalkacak" dedi.
Ayrıca Ziraat Bankası'nın yurt çapına yayılmış bir banka olduğunu ifade eden Barut, bu bankaya herkesin kolay erişebileceğini, özel bankalarda böyle bir imkânın da olmadığını söyledi.
"Özel bankaların durumu açık bu yılın başında 5 özel bankanın içi hortumlanarak boş olarak devlete verildi. Bütün halka ek bir yük getirildi" diyen Barut, vergi artışlarından gelen paranın bile o bankalara aktarılan parayı karşılamadığına dikkat çekti. Bu kadar kötü örnekler varken Ziraat Bankası'nın ve kamu bankalarının özelleştirilmesine anlam veremediklerini belirten Barut, bu bankaların da birilerine peşkeş çekilerek hortumlanmak istendiği endişesini taşıdıklarını kaydetti. Barut, özelleştirmenin tefecilerin ve faizcilerin önünün daha da fazla açacağını ve çiftçinin faizcinin tefecilerin eline düşeceğini kaydetti.
Çiftçi örgütsüz
Üreticilerin en büyük sorunlarından birinin örgütsüzlük olduğunu söyleyen Barut, bu nedenle üreticinin sesini Ankara'ya duyuramadığını söyledi. Bugün Çiftçiler Birliği, Ziraat Odaları ve Ziraat Mühendisleri Odası'nın üreticinin sesini duyurma görevi ile karşı karşıya olduğunu belirten Barut, bu kurumların tabandan desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Hükümet patates sorununu çözdü!

SONRAKİ HABER

Özelleştirme sağlığı bitirir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...