18 Şubat 2000 22:00

Ford işçisi greve hazırlanıyor

İngiltere'de Ford işçileri ile işveren arasında birkaç aydır süren toplusözleşme görüşmelerinden sonuç alınamaması üzere, işçiler eylem kararı aldılar.

Paylaş
Ford işçisi greve hazırlanıyor
Arif Bektaş
İngiltere'de Ford işçileri ile işveren arasında birkaç aydır süren toplusözleşme görüşmelerinden sonuç alınamaması üzere, işçiler eylem kararı aldılar. Ücretleri artırıp çalışma saatlerini düşürmeyi kabul etmeyen Ford patronunun karşılık olarak sunduğu öneriler de işçiler tarafından kabul edilmedi.
Güney İngiltere'de, Essex bölgesinde bulunan Daghenham ve Halewood bölümlerinde çalışan 3000 Ford işçisi eylem kararları aldı. Alınan kararlara göre, 21 Şubat'ta bir saatlik işbırakma eylemi ile eylemler başlayacak. Ardından, 24 ve 29 Şubat tarihlerinde bir günlük işbırakma eylemleri yapılacak. 6-8 Mart tarihleri arasında da işçiler üç günlük greve gidecekler.
Sorun ücret artışı
Geçtiğimiz hafta yapılan oylamada işçilerin üçte ikilik bölümü grev lehinde oy kullanmış ve patronun dayatmalarını kabul etmeyeceklerini ilan etmişlerdi. İmalat, Bilim ve Finans Sendikası (MSF)'na bağlı işçileri kapsayan grev oylaması öncesi işçiler, patronun kendilerini bölmeye çalıştığını ifade ettiler. Geçtiğimiz ekim ayında yapılan eylemler ve oylamalar sonucunda işçiler yüzde 15 ücret artışı almışlardı. Bu artışın kendilerine de verilmesini isteyen, "profesyonel işçi" diye adlandırılan MSF'li işçiler, patrona, haftalık çalışma süresini 39'dan 37.5'e indirmeyi kabul ettirdiler. Fakat patron, yüzde 15 ücret artışına yanaşmayarak yüzde 11 artış önerdi. Bu öneriyi kabul etmeyen işçiler grev kararı aldı.
İşten çıkarma tehdidi
"Yeterli kâr elde edemediğini" iddia eden Ford patronları, geçtiğimiz yıl Avrupa çapında yaptığı kârı 29 milyon sterlin olarak açıkladı. Ford, bu "vahim" durum nedeniyle, Fiesta modelinin üretiminin İngiltere'den Almanya'ya kaydırılabileceğini de belirtti. Bu da İngiltere'deki binlerce Ford işçisinin işten atılması anlamına geliyor.
ÖNCEKİ HABER

Sendikal konferansın

SONRAKİ HABER

Hükümet patates sorununu çözdü!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...