18 Şubat 2000 22:00

Sendikal konferansın

   sonuç bildirgesi yayınlandı

Paylaş
Sendikal konferansın
   sonuç bildirgesi yayınlandı
Aynur Toraman
Dünyanın değişik ülkelerinden sendikacılar, siyasi liderler ve işçi önderlerinin katıldığı "Sendikal Bağımsızlığın ve Demokratik Hakların Korunması" başlıklı konferansın sonuç bildirgesi yayınlandı.
Sonuç bildirgesinde, ortak amacın "yaşam ve çalışma koşullarının sürekli iyileştirilmesi için mücadele etmek" olduğu belirtilerek, "Bu amacı gerçekleştirmek, sendika bürokrasisinden ve devletten bağımsızlığı güvence altına almakla mümkündür. Bağımsız sendikaların, işçilerin çıkarlarını savunabilecek esas örgütsel biçimler olduğunu bir kez daha vurguluyoruz" denildi.
Hareket giderek güçleniyor
Bildirge, ABD'nin Seattle kentinde düzenlenen WTO karşıtı eylemlere dikkat çekerek, "Küreselleşmeye karşı ve işçi hakları için dünya çapında mücadele gelişiyor. Seattle'daki gösteriler, tek tek ülkemizde gerçekleşen grev ve eylemler bunun kanıtıdır. Ancak uluslararası tekeller ve onların örgütleri, kendilerine engel olarak gördükleri bağımsız sendikaları, TİS'leri, grev ve örgütlenme hakkını ortadan kaldırmak için saldırılarına devam ediyor. İşçi örgütleri hükümetlerin, IMF, WTO ve Dünya Bankası'nın politikalarını uygulamanın birer aracı haline getiriliyor. ILO ve BM'nin Dünya Ticaret Örgütü'nün alt kolları haline getirilmesi çabaları gerçek bir tehlike oluşturuyor. Bu durum, ulusların egemenliğini de tehdit ediyor" görüşü dile getirildi.
Mücadele çağrısı
Konferans sonuç bildirgesinde, tüm işçi ve emekçilere yönelik bir de mücadele çağrısında bulunuldu. Bildirgenin bu son kısmında şöyle denildi: "Tüm işçiler ve işçi örgütlerini, ILO sözleşmelerinin uygulanması için ABD hükümetine iletilen talepleri desteklemeye çağırıyoruz. Kadınların hamilelik haklarını güvenceye alan ILO 103. sözleşmesinin değiştirilmesi çabalarına karşı bu sözleşmenin savunulması ve 8 Mart'tın uluslararası bir protesto günü haline getirilmesi çağrısını destekliyoruz.
ABD'de ölüm cezasının infazını bekleyen siyah Gazeteci Mumia Abu Jamal'in hayatını korumak için yürütülen kampanyaları ve Abu Jamal'in yeniden adil bir şekilde yargılanması için ABD Devlet Başkanı Bill Clinton'a iletilen talebi destekliyoruz."
Konferans Organizasyon Komitesi'nin, sendikaların bağımsızlığı ve demokratik hakların savunulması için sürekli bir uluslararası komite oluşturulması kararı aldığı ve gerekirse yeni bir konferans düzenlenmesini kararlaştırdığı belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Mumia Abu Jamal için adalet çağrısı

SONRAKİ HABER

Ford işçisi greve hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...