17 Şubat 2000 22:00

İsveçli bakan, TİHV ve İHD'yi ziyaret etti

İsveç Dışişleri Bakanı Anna Lindh, Ankara'daki temaslarına Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nı (TİHV) ziyaret ederek başladı

Paylaş
İsveçli bakan, TİHV ve İHD'yi ziyaret etti
İsveç Dışişleri Bakanı Anna Lindh, Ankara'daki temaslarına Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nı (TİHV) ziyaret ederek başladı. Lindh, daha sonra da İHD Genel Merkezi'ni ziyaret etti.
Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in davetlisi olarak Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne aday üyelik sürecine ilişkin görüşmelerde bulunmak amacıyla Türkiye'ye gelen Lindh, TİHV Başkanı Yavuz Önen ve vakfın diğer yetkilileri ile yaptığı görüşmenin ardından bir açıklama yaptı. Türkiye'de olmaktan ve TİHV ile görüşmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Lindh, çok önemli olduğunu düşündüğü vakfın çalışmalarından etkilendiğini bildirdi.
Lindh, bir soru üzerine, Türk hükümeti ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile iyi giden siyasi bir diyalog içinde olduklarını söyleyerek, bugün Cem'le yapacağı görüşmeler sırasında şimdiye kadar iki ülke arasında ele alınan konuların yeniden gündeme geleceğini bildirdi.
Kürtçe eğitim
Beraberindeki heyetle İHD Genel Merkezi'ni ziyaret eden Lindh, Kürtçe eğitim ve yayının serbest bırakılmasını istedi. Lindh'in ziyaretinde İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül ve eski Genel Başkanı Akın Birdal da hazır bulundu. Yaklaşık bir saatlik bir görüşmenin ardından basına açıklama yapan Lindh, Türkiye'nin AB'ye aday üyelik sürecine ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını ve insan hakları konusunda yapılabilecekleri tartıştıklarını belirtti.
İsveç hükümetinin, Türkiye'nin aday üyeliğini olumlu karşıladığını söyleyen Lindh, yapacağı tüm görüşmelerde demokrasi ve insan haklarının önemli yer tutacağını ifade etti. Türkiye'nin aday üyelik sürecinde yasal ve Anayasal birtakım değişiklikler yapmasının zorunluluğuna vurgu yapan Lindh, değişikliklere ilişkin uygulamaların da önemli olduğunu belirtti.
Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lindh, Türk ve Kürt çocukları İsveç'te nasıl kendi dillerinde eğitim görebiliyorlarsa, Türkiye'de de Kürtlerin kendi dillerinde eğitim yapmalarını ve Kürtçe yayın yapılmasının sağlanmasını istedi. Lindh, Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in Kürtçe televizyonun serbest hale getirilmesine yönelik açıklamasını da çok olumlu karşıladığını söyledi.
İHD 'ihtiyatlı iyimser'
Görüşmede, Türkiye'de insan hakları ve demokrasi konusundaki "ihtiyatlı iyimserliklerini" aktardıklarını söyleyen İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül, azınlık haklarının korunması ve geliştirilmesi için çaba harcayacaklarını belirtti. "Aday üyelik sürecinde Anayasa ve yasal mevzuatta önemli bir gelişme olmadı" diyen Öndül, hükümet ortaklarının 12 Ocak'ta gerçekleştirdikleri "idam zirvesi"nden çıkan sonucu ise "pozitif ve çok önemli bir karar" olarak değerlendirdi.
İnsan Hakları Derneği eski Genel Başkanı Akın Birdal ise Türkiye'nin geri dönüşü olmayan bir yola girdiğini kaydetti. Bu yolun demokrasi ile azınlık ve insan hakları yolu olduğunu dile getiren Birdal, "Bizim yapmamız gereken bu yolu kısaltmaktır. Sivil toplum örgütlerinin rolü budur" dedi.
ÖNCEKİ HABER

'Mücadeleyi ateşleyecek'

SONRAKİ HABER

Hizbullah operasyonları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...