17 Şubat 2000 22:00

Gazi davasında karar günü

İstanbul Gaziosmanpaşa'da 12-13 Mart 1995 tarihinde meydana gelen ve 17 kişinin ölümü, yüzlercesinin de yaralanması ile sonuçlanan...

Paylaş
Gazi davasında karar günü
Beyda Yıldız
İstanbul Gaziosmanpaşa'da 12-13 Mart 1995 tarihinde meydana gelen ve 17 kişinin ölümü, yüzlercesinin de yaralanması ile sonuçlanan olaylara ilişkin bugün Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edecek davada kararın açıklanması bekleniyor. Tarafların esas hakkındaki savunmalarını yapacakları duruşmada müdahil avukatlar, sanık polislerin idamını isteyecek.
Avukatlar idam isteyecekler
Kamuoyunda Gazi davası olarak da adlandırılan davada taraflar esas hakkındaki savunmalarını yapacaklar. 20 sanıklı davada halen sadece Adem Albayrak tutuklu olarak yargılanıyor. Müdahil avukatlar 20 sanığın Türk Ceza Kanunu (TCK)'nun taammüden adam öldürme fiilini düzenleyen TCK'nın 450/4 uyarınca idam edilmesini isteyecekler. 4 yıldır süren ve yılan hikâyesine dönen davada, Eyüp Cumhuriyet Başsavcılığı sanıklar hakkında TCK'nın 448, 456, 457 ve 463. maddelerince dava açmıştı.
Müdahil avukatların davada siyasi içerikli savunma yapması bekleniyor. Buna göre avukatlar, Türkiye tarihine kara bir damga vuran Çorum, Kahramanmaraş ve Sivas gibi katliamlardan örnekler verecekler. Avukatlar bu örneklerle derin devletin bu katliamlarda oynadığı rolü anlatacak ve Gazi davasıyla da bu tür bir bağlantı kuracaklar. Davanın başından beri Susurluk ile ilişkisinin ortaya konması gerektiğini de belirtecek olan avukatlar, Gazi davasının çözülme şartlarından biri olarak Susurluk'u gösterecekler.
Avukatlar diğer yandan, mahkemenin bugüne kadar gösterdiği olumsuz tavrı da eleştirecek. İlk eleştiri ise mahkemenin baştan bu davaya basit bir cinayet davası olarak görmesine olacak. Diğer eleştiriler ise keşfin mahkeme tarafından yapılmayıp Gaziosmanpaşa Asliye Ceza Mahkemesi'ne havale edilmesi, Gaziosmanpaşa Savcılığı'nın sürdürmekte olduğu 4 kişinin öldürülmelerine ilişkin soruşturmanın henüz sonuçlandırılmamış olmasına rağmen davanın karar aşamasına gelmiş olması, video kasetlerin mahkeme tarafından ısrarla izlenmemesi, telsiz konuşmalarına ilişkin bantların asıllarının tarafsız bilirkişilere çözümünün yaptırılmaması, Hanefi Avcı'nın davada mutlaka tanık olarak dinletilmemesi, uzun menzilli silahların kimlere verildiği yönündeki araştırılmanın yapılmamış olması...
ÖNCEKİ HABER

Katiller değil mağdurlar yargılanıyor

SONRAKİ HABER

Polisler işkenceyi inkâr etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...