17 Şubat 2000 22:00

Üreticilerden 'örgütlü sözleşme' kararı

IMF ve Dünya Bankası'nın direktifleriyle tarımdaki KİT'ler tasfiye edilirken, Susurluk'ta, Yaş Sebze Meyve Birliği'nin çağrısıyla...

Paylaş
Üreticilerden 'örgütlü sözleşme' kararı
Yaş Sebze Meyve Birliği Yönetim Kurulu'nun çağrısıyla toplanan 200 dolayında üretici örgütlü hareket etme kararı aldı. Birlik Başkanı Tansel İldam, İlçe Kaymakamı Abidin Ünsal, İlçe Tarım Müdürü İbrahim Avcı, Ziraat Odası Başkanı Cemalettin Özden, Karacabey Yaş Sebze ve Meyve Üreticileri Birliği başkanının da katıldığı toplantıda üreticiler, fabrika sahipleriyle bireysel sözleşme yapmama kararı aldı. Birlik Başkanı Tansel İldam, başlangıçta kooperatif olarak kurulduklarını, 1990 yılında kabul edilen Haller Kanunu'ndaki ilgili maddeden yararlanarak, birlik tüzel kişiliği kazandıklarını söyledi. Amaçlarının tüm üreticileri örgütlemek olduğunu söyleyen İldam, bugüne kadar üreticiye tek taraflı imzalatılan sözleşmelerin, üreticiyi mağdur ettiğini belirtti. Bundan sonra hiçbir üreticinin kendilerinde habersiz sözleşme yapmamasını istedi.
'Tarıma sahip çıkacağız'
Sözleşmelerin birlik tarafından yapılacağını ifade eden İldam, üreticilerin haklarını korunup geliştirilmesi için mücadele edeceklerini ve aynı zamanda ülke tarımına da sahip çıkacaklarını vurguladı. Susurluk İlçe Kaymakamı Abidin Ünsal, üreticilerin birleşmelerinin çok olumlu olduğunu, birlikten kuvvet doğacağını kaydederek, birliklerin hep olumlu sonuç vermediğini, bazen de kişisel rant kapısı olarak kullanabileceğini ve buna izin verilmemesi gerektiğini belirtti. İlçe Tarım Müdürü İbrahim Avcı ise, "Gelinen noktada daha çok üretmek ve ürettiklerimizi daha iyi pazarlayarak, insanca yaşamı kazanmak adına birlikte davranmalı" dedi.
Susurluk Ziraat Odası Başkanı Cemalettin Özden de, 5 yıl önce İsviçre'de bir toplantıya katıldığını ve İsviçre'de birliklerin kuruluşunun 100. yılının şenliklerinin yapıldığını aktardı. "Bizde bu adımlar yeni yeni atılmakta" diyen Özden, bu birliği destekleyeceklerini belirtti. Domates üreticisi Süleyman Özcan ise, birliğin yapabileceği işlerin çeşitlendirilmesi gerektiğini, örneğin Hibrit tohumunun çok pahalı olması dolayısıyla daha uygun fiyatla birlik tarafından tohum alınabileceğinin altını çizdi.
Merkezi birlik kurulacak
Karacabey Birliği başkanı, hızla tüm ilçelerde birliklerin kurulmasının önemli bir gelişme olduğunu kaydederek, giderek ülke çapında var olan ve kurulacak olan birlikle bütünleşerek merkezi bir birlik oluşturacaklarını vurguladı.
Karacabey'de 4000 domates üreticisinin yüzde 85'ini örgütlediklerini belirten başkan, çiftçilere yaşatılan olumsuzlukların çiftçiyi ekim yapamaz hale getirdiğini ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz fabrikaların tapusunu istemiyoruz, insanca yaşayabilecek refah düzeyine ulaşmak istiyoruz. Elektriğe, salça kutusuna, peşin para bulan fabrikatörler, biz üreticilere para ödemeye gelince 'yok'u oynuyorlar" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Pamuk ürecisine tüccar oyunu

SONRAKİ HABER

Katiller değil mağdurlar yargılanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...