17 Şubat 2000 22:00

Pamuk ürecisine tüccar oyunu

İzmir'in Menemen ilçesine bağlı köylerde pamuk üreten üreticiler, tüccar Vehbi Öztuna'ya sattıkları pamuğun parasını alamadılar.

Paylaş
Pamuk ürecisine tüccar oyunu
Ali Günsili
İzmir'in Menemen ilçesine bağlı köylerde pamuk üreten üreticiler, tüccar Vehbi Öztuna'ya sattıkları pamuğun parasını alamadılar. Aydın, Manisa, Aliağa köylerinde de üreticiden aldığı tonlarca pamuğun parasını iflas ettiği gerekçesiyle ödemeyen ve bir gecede makinelerini alarak kaçan tüccar Öztuna'ya pamuk satan köylüler, perişan olduklarını söylediler.
Menemen'e bağlı Türkeli köyünde görüştüğümüz köylüler, bölgede üreticiliğin bitme noktasına geldiğini söylediler. Daha önce köyde herkesin tütün ürettiğini, ancak ülkeye yabancı tütünün girmesinin ardından köylerinde üretilen tütünün kalitesiz gösterildiğini belirten üreticiler, artık tütün üretmediklerini kaydettiler. Üreticiler, devletin üreticiyi tüccarın sömürüsüne itmesi dolayısıyla pamuk üretimini de terk etmek zorunda kalacaklarını vurguladılar.
Ürün fiyatları düşük
Üretim giderlerinin her geçen gün arttığına, gübreden yakıta kadar bütün girdilere sürekli zam yapılmasına karşın ürün fiyatlarının düşük olduğuna dikkat çeken üreticiler, "Üretime başlarken ihtiyaç duyduğumuz parayı bölgedeki tüccarlardan sağlamak zorunda kalıyoruz, tüccardan alınan paraya karşı arazilerimizi ipotek ettirdik ve ürünümüzü de mecburen borç aldığımız tüccara satmak zorunda kaldık" dediler. Tüccarın ise üreticiden 200-210 bin liradan aldığı pamuğu pamuk borsasında 860 bin liraya sattığına dikkat çekiyorlar.
Tüccara güven yok
Tüccar Vehbi Öztuna'nın 10 yıl önce işletmeciliğe başladığını, kısa sürede üreticinin sırtından atölyesini büyük bir fabrikaya dönüştürdüğünü anlatan üreticiler, Öztuna'nın iflasının düzmece olduğunu, tonlarca pamuğun parasını ödemeden kaçtığını belirtiyorlar. Gelecek yıl da pamuklarını tüccarlara satmak zorunda kalacaklarını belirten köylüler, bunların da ürünü aldıktan sonra 'iflas ettik' demeyeceklerinin garantisi olmadığını ve endişeli olduklarını kaydediyorlar.
Menemen'deki TARİŞ Kooperatifi'ni sağlam gördüklerini, ama burasının da hem sınırlı miktarda alım yaptığını hem de ödemeleri geciktirdiğini söyleyen üreticiler, "Üretim giderleri için borç almak zorunda kaldığımız tüccar pamuğumuzu daha tarladayken bağlıyor" dediler.
'Örgütümüz yok'
Mücahit Aydın isimli üretici, "Üreticinin desteği yok, artık hiçbir şey üretemez durumda kaldık. Oysa bölgedeki topraklar verimli, ürettiğimiz ürünü maliyetin altında satıyoruz. Üstelik de paramızı alamıyoruz" dedi. Üreticilerin örgütlenerek sorunlarını çözebileceğine dikkat çeken Aydın, "İşçinin sendikası var, parasını alamayınca, hakkı yenilince grev yapıyor, eylem yapıyor. Sendikası hakkını arıyor. Ama köylünün örgütü yok, destekleyeni de yok" dedi.
ÖNCEKİ HABER

POAŞ'ın peşkeşine

SONRAKİ HABER

Üreticilerden 'örgütlü sözleşme' kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...