17 Şubat 2000 22:00

Alman sermayesi istedi

   Schauble istifa etti

Paylaş
Alman sermayesi istedi
    Schauble istifa etti
Alman Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Wolfgang Schauble, parti başkanlığından ve meclis grup başkanlığından istifa ettiğini açıkladı. Önceki gün yaptığı istifa açıklamasında CDU'nun tarihindeki en derin krizini yaşadığını söyleyen Schauble, istifasının "krizin bir demokrasi krizine dönüşmemesi için atılan bir adım" olduğunu savundu.
Schauble, "CDU'nun parti olarak yaşaması gerekli. Demokrasimize büyük katkılar sunan ve 16 yıl mükemmel biçimde Almanya'yı yöneten CDU'nun daha fazla yıpranmasına izin veremezdik. Gelecek seçimlerde CDU'ya zarar vermemek için bu adımın atılması gerekliydi" biçiminde konuştu.
Üçüncü büyük fire
Haftalardır Alman kamuoyunu meşgul eden kirli sermaye-düzen partileri ilişkileri, ülkenin önde gelen partileri CDU ve SPD içinde gerçekleştirilen istifalarla kapatılmaya çalışılıyor. CDU'nun sermaye kuruluşlarından aldığı ve kayıtdışı tuttuğu "bağış paraları" ve bu paraların biriktirildiği gizli hesap numaraları aracılığıyla para aklama skandalı, "Zararın neresinden dönülürse kârdır" mantığıyla partinin önde gelen isimlerinin feda edilmesiyle kapatılmaya çalışılıyor. Skandal nedeniyle şimdiye kadar Helmut Kohl CDU onursal başkanlığı ve parti üyeliğinden istifa ederken, Hessen CDU Örgütü Başkanı ve eski İçişleri bakanı Manfred Kanther de milletvekilliği dahil tüm görevlerinden ayrıldı.
Sıra Koch'ta mı?
Alman sanayicilerinin önde gelen isimlerinden Hans Peter Stihl'in, gazetecilere "Schauble artık bitti. Koch ise tahammül edilemez oldu" sözlerinin ardından, gözler Hessen Başbakanı Koch'a çevrildi. Koch'u feda ederek partiyi kurtarma operasyonunun başlatılmasını öneren CDU'lu politikacılar, "Schauble'nin başladığı yerden Koch devam etmeli" görüşünü dile getiriyorlar. CDU Hukuk Uzmanı Horst Eylmann ve Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Fraksiyon Başkanı Laurenz Meyer, Koch'u derhal istifa etmeye çağırdı.
ÖNCEKİ HABER

İran'da seçim günü

SONRAKİ HABER

Haider Kanada'da rezil oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...