16 Şubat 2000 22:00

Bergamalılar siyanür faciasına

   karşı yürüdü

Paylaş
Bergamalılar siyanür faciasına karşı yürüdü
Romanya'da meydana gelen siyanür faciası, uzun yıllardır siyanüre karşı mücadele veren Bergama köylülerini harekete geçirdi. Dün sabah saatlerinden itibaren 5 ayrı köyden köpek, at, tavuk, eşek gibi hayvanlarını da yanlarına alarak yürüyüşe geçen Bergama köylüleri, siyanürcü şirket Eurogold'un Bergama'yı terk etmesini istedi.
Çamköy, Narlıca, Ovacık, Aşağıkırıklar ve Yeniköy köylerinden Bergama Kaymakamlığı önüne kadar "Türkiye Romanya olmasın", "Siyanürcü şirket Türkiye'yi terk et", "Eurogold gidecek, bu iş bitecek" sloganları atarak 12 kilometre yürüyen köylüler, hazırladıkları dövizlere de, "Sıkıyorsa gidin Romanya'yı temizleyin", "Romanya bitti, sıra Türkiye'de", "Sn. Prof. Siyanür sizi ziyarete geldi", "Sabıkalı şirket Türkiye'yi terk et", "Kemik yalayıcılara dokunma" gibi dövizler taşıdılar.
Bergamalı köylüler, yaşlı kadınlar ve hastaları kamyonet ve traktörlere bindirirken, bir kısmı yaya, bir kısmı eşek üzerinde yürüyüşlerini sürdürürken; jandarma, kat edilen her kilometre başında megafonlarla yürüyenleri uyardı. Ancak köylüler uyarılara rağmen yürüyüşlerini sürdürdüler.
Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan köylülerden 10'u, kaymakam ile görüşmeye çıkarken, Oktay Konyar ve bazı köylüler Eurogold'un gitmesi için dava açtılar.
Belki de son eylem olacak
Bergama Çevre Yürütme Kurulu Sözcüsü Oktay Konyar, yürüyüş sırasında yaptığı konuşmada, düzenlenen bu eylemin, belki de son eylem olacağını belirterek, Romanya'daki facianın görülmesinden sonra Türk hükümetinin siyanürlü altın madenine daha fazla sessiz kalmayacağını umduklarını söyledi. Konyar, "Türkiye'nin zenginliklerini bir avuç köylü mü etkileyecek? Yollarda yürümekle bu iş olur mu?" diyenlerin, siyanürün zararsız olduğunu savunanların, bilim adamlarının, siyasetçilerin, bir gecede Tahkim Yasası'na onay verenlerin, bırakın sadece çevre kirliliğini insanın onurunu kıranların, gözlerini Bergama'ya çevirdiğini söyledi.
Yaşama hakkını savunuyoruz
"Şu gördüğünüz insanlar, bu canlılar, yaşama haklarını savunuyorlar. Sadece kendilerini değil, tüm canlıların yaşama hakkını yollarda yürüyerek toplumsal muhalefet yaparak, direnerek, sonuna kadar kazanarak bu mücadeleyi yapıyorlar" diyen Konyar, sözlerine şöyle devam etti: "Esmeralda şirketi Eurogold'un ortağıdır. Bunlar bütün dünyada katliam yapmışlardır. Sadece canlıları değil, insanları bile öldürmüşlerdir. O felaketleri bir avuç altın almak için her riski göze alarak, her türlü engeli aşarak başarmışlardır. Ama Bergama'da, Türkiye'de, Eşme'de, Haymana'da, Efemçukuru'nda bu yolu açamayacaklar."
'Bergama Romanya olmayacak'
İneği ve tavuğu ile yürüyüşe katılan Bergama köylülerinden Sebahat Gökçeoğlu ise, tüm canlıların yaşama hakkı bulunduğunu vurgulayarak, "Onlar da insanlar gibi yaşamak istiyor. Bugün bunu gösteriyoruz. Hayvanlarımızla bizi siyanürde öldürmek isteyenleri protesto ediyoruz" dedi. Yürüyüşe 1 aylık kuzusuyla katılan Ümmühan Candan da, televizyonlarda Romanya'da yaşananları gördüklerini ifade ederek, "Bergama Romanya olmayacak. İzin vermeyeceğiz" dedi.
Bu arada, Bergama Kaymakamı Ali Şanlıer, yürüyüşün 5. kilometresinde köylüleri durdurarak, "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmediğiniz sürece size müdahale etmeyiz. Ancak yasayı çiğnemeniz halinde gerekli müdahaleyi hemen yapacağız" uyarısında bulundu. Şanlıer, köylülerin isteklerini dinleyeceğini ve gerekli işlemleri yapacağını söyledi. Oktay Konyar da, Şanlıer'in uyarısını dikkate alacaklarını, ancak yürüyüşten de vazgeçmeyeceklerini belirterek, "Bugüne kadar bütün eylemlerimizde yasalara saygılı davrandık. Yurttaşlık bilincine sahip kişiler olarak yasalara uyarak hakkımızı arıyoruz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

İngiltere Pinochet'nin sağlık raporunu

SONRAKİ HABER

IMF yine teftişte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...