18 Ağustos 2011 09:00

Gün Zileli'ye zorunlu bir yanıt

Gün Zileli`nin Birgün gazetesinde çıkan “HAMA-LONDRA HATTI” adlı yazısında kurumumuz olan DAY-MER hakkında yazdıkları, yönetim kurulu olarak bizlere cevap hakkı doğurmaktadır. Yazı, Türkiye’de yaşayan ama DAY-MER`i tanımayan Birgün okuyucularına yanlış izlenim verebileceği gibi, bizlere de DAY-MER’i anlatabilme fırsatı v

Gün Zileli'ye zorunlu bir yanıt
Paylaş
DAY-MER YÖNETİM KURULU

DAY-MER (Türk-Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi) 1989 yılında Türkiye’den İngiltere’ye göç eden Kürt ve Türklerin kurmuş olduğu bir kitle örgütüdür. Kurulduğu günden bu yana, Kürt ve Türklerin göçmen olmalarından kaynaklanan sorunlarıyla mücadele etmiştir. Ama DAY-MER sadece göçmenlik sorunlarıyla uğraşmamış, yaşadığımız ülke olan İngiltere’nin içinde süren sınıf mücadelesinde de yerini almıştır. Kürt - Türk işçi ve emekçilerin İngiltere’deki işçi sınıfının bir parçası olduğunu ısrarla savunmuş, mücadelesini yerli göçmen işçilerin birliği ilkesi temelinde yürütmüştür. Nerede bir işçi eylemi varsa DAY-MER orada olmuştur. 1990’lı yılların ortalarında binlerce Kürt-Türk ve diğer uluslardan emekçinin calıştığı tekstil atölyelerinde örgütlenmeler kurmuş, onlarca grev ve eyleme imzasını atmıştır. Liverpool liman işçilerinin grev ve direnişlerinden, Magnet işçilerinin eylemine, JJ fast food işçilerinin eylemine, Hillington işçilerinin eyleminden, Ford işçilerinin eylemine kadar onlarca grev, eylem ve direnişte DAY-MER işçi ve emekçilerin yanında yer almış onlarla birlikte mücadele etmiştir.

DAY-MER sadece işçi eylemliklerinde değil, tüm toplumsal olaylarda duyarlılığını göstermiş ve sorumluluğunu yerine getirmeye calışmıştır. İngiltere’deki savaş karşıtı, üniversite harçlarının arttırılması ve kamu kesintilerine karşı mücadelenin en önlerinde yerini alarak, yerli göçmen tüm duyarlı kesimlerin dikkatle izlediği bir mücadele örgütü olmayı alnının teri ve bileğinin hakkıyla kazanmıştır.

DAY-MER bir kitle örgütüdür. Üyelerini işçiler, işsizler, öğrenciler, öğretmenler, esnaflar ve sanatçılar gibi toplumun çeşitli kesimleri oluşturmaktadır. Ama tüm bu kesimleri DAY-MER’de örgütleyen, DAY-MER’in işçi sınıfı ideolojisine ve sosyalizme olan inancından başka birşey değildir.

Londra’da 6 Ağustos’ta başlayan ve  kısa sürede tüm İngiltere’ye yayılan eylemler patlak verdiğinde, DAY-MER üzerindeki sorumluluğun bilinciyle hareket etmiş ve etmektedir. Türk, Kürt, Afro Karayipli, İngiliz ve diğer uluslardan kurum ve kuruluşları biraraya getirmiş, onlarca toplantı, basın açıklaması, yürüyüş ve gösteri düzenlemiştir ve hala düzenlemektedir. Bu olayların kapitalist sistemin bir sonucu olduğunu, patlak veren olayların sorumlusunun bu olaylara katılan gençler değil, İngiliz hükümetinin uyguladığı politikalar olduğunu her defasında dile getirmiştir.

Gün Zileli`nin bahsettiği bildiride Londra’daki Türk-Kürt derneklerinin, Kürt-Türk kamuoyuna yönelik yayınlamış olduğu ortak bir basın açıklamasıdır. O basın açıklamasının bir cümlesinin cımbızla çekilip DAY-MER’e hakaretler yağdırılmasının çok anlamlı ve kabul edilebilir yanı yoktur. Tüm bildiride anlatılan veya anlatılmak istenenin üstünden atlanması ve Gün Zileli gibi yıllardır “politikayla” uğraşan biri tarafından yapılması art niyetten başka birşey değildir. Sayın Gün Zileli bisikletinin arkasına astığı siyah bayrakla, Londra sokaklarında pedal çevirirken, DAY-MER siyahlara ve göçmenlere polisce yapılan haksızlıklara karşı mücadelenin en önünde yer almıştır. Yıllar önce Stoke Newington polis karakolu önünde polisle çatışan DAY-MER üyelerinden onlarcası gözaltına alınırken, herhalde sayın Zileli bisikletinin kopan zincirini tamir etmekle meşgüldü. Sayın Gün Zileli sizin de dediğiniz gibi “kendi gözündeki merteği görmeyip, elin gözündeki çöple uğraşıyor konumuna düşmemek gerekir”.*

Siz ne kadar öyle olmadığınızı düşünseniz de, işçi sınıfının artık yok olduğunu ve işçi sınıfı mücadelesinin bittiğini savunan emperyalist, kapitalist kampla aynı noktadan saldırıyorsunuz ve aynı yoldasınız. Siyah sadece elbiselerinizi değil, beyninizi ve yüreğinizi de kaplamış.

DAY-MER gibi mütevazi bir kurum da olsak, söylediklerinizin tersine “Marx gibi büyük bir düşünürün ölü ağırlığı”* değil, canlı ağırlığı var sırtımızda, ama o ağırlığı onurla taşıyacak kocaman bir yürek taşıyoruz aynı zamanda.
Saygılarımızla,

Alıntılar: * Gün Zileli ile röpörtaj (Sarphan Uzunoğlu, Jiyan 21-07-11)

ÖNCEKİ HABER

Hedef gösteren site hakkında suç duyurusu

SONRAKİ HABER

AKP’nin çözümü Çemişgezek’te

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...