15 Şubat 2000 22:00

Rusya lideri ordunun

   dizginlerini de almak istiyor

Paylaş
Rusya lideri ordunun
   dizginlerini de almak istiyor
Askeri harcamaları giderek artıran ve ordunun dizginlerini ele almaya çabalayan Rusya Devlet Başkan Vekili Vladimir Putin, "ordu subaylarının siyasi sadakatinin hükümet tarafından izlenmesine" imkân veren bir kararname imzaladı. Rusya'nın İzvestiya gazetesinin manşetten verdiği habere göre, iç istihbarat servisine bağlı daireler, ordu birlikleri arasında yeniden kurulacak.
Habere göre, geniş yetkilere sahip olacak olan bu istihbarat dairelerine, Genelkurmay Başkanlığı veya savcılıklar karışamayacaklar. Haberde, dairelerin yetkilerinden birinin, "subayların siyasi sadakatini denetleme olduğu" belirtildi.
Bu dairelerin yeniden oluşturulmasının, "ordu üzerinde siyasi kontrolün yeniden tam şekilde kurulması'' anlamına geldiğini yazan gazete, bu dairelerin SSCB döneminde, "subayların her kelimesini yazarak, siyasi organlara ulaştırmakta olduğunu" belirtti.
'Terör merkezi'
Öte yandan, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin, Rusya'nın önerisiyle, topluluk üyesi ülkelerde meydana gelebilecek terörist hareketlere karşı hızlı müdahale gerekçesiyle gizli servisler oluşturacakları bildirildi.
Kazak Haber Ajansı KazAAg'ın haberine göre, "BDT Ortak Anti Terör Merkezi"nin kurulması ile ilgili proje, nisan ayında Moskova'da yapılacak BDT zirvesine sunulacak. Projenin zirvede onaylanması halinde merkez, Moskova'da kurularak derhal çalışmalarına başlayacak. Haberde terörle mücadele merkezinin çalışmalarının öncelikle, merkezi Almatı'da bulunan BDT İcra Komitesi kadrosunda kısıtlamaya gidilerek, buraya aktarılan ödenekle finanse edileceği kaydedildi.
Putin resmen aday
Öte yandan, Rusya Merkez Seçim Komisyonu, Vladimir Putin'in gelecek ay yapılacak başkanlık seçimine adaylığını dün resmen onayladı. Putin'in gelir ve malvarlığı beyanını eksiksiz bulan komisyon, bununla birlikte adaylık sertifikasını verdi. Sertifikasını aldıktan sonra bir açıklama yapan Putin, seçimlerin ertelenmesinin söz konusu olmadığını, bunun Anayasa ve yasalara aykırı olduğunu belirtti. Çeçenya'daki operasyonun seçimlerle ilişkilendirilmesine de karşı çıkan Putin, "Bu operasyonun geleceğinin, Rusya'daki iç siyasi gelişmelerle ilgili bir tarihle ilişkilendirilmesi doğru değil. Operasyonun geleceği tamamen askeri amaçlara ulaşılıp ulaşılmadığına bağlı olacak" dedi.
ÖNCEKİ HABER

AB'nin genişleme listesinde Türkiye yok

SONRAKİ HABER

İsrail'den Suriye görüşmeleri için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...