14 Şubat 2000 22:00

Küreselleşme köleleştirir

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülin Öngen, küreselleşmenin az gelişmiş ülkeleri köleleştirdiğini söyledi.

Paylaş
Küreselleşme köleleştirir
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülin Öngen, küreselleşmenin az gelişmiş ülkeleri köleleştirdiğini söyledi.
DİSK, 33'üncü yıldönümü nedeniyle, önceki gün "Küreselleşme ve Emek Hareketi" konulu bir panel düzenledi. Genel-İş Genel Başkanı İsmail Hakkı Önal'ın yönettiği panelin konuşmacıları DİSK Sosyal İşler Başkanı Özcan Kesgeç, SBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülin Öngen ve SBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Sönmez'di.
DİSK'in mücadele tarihinin anlatıldığı film gösteriminin ardından kısa bir konuşma yapan İsmail Hakkı Önal Türkiye'yi yöneten yabancı güçlerin ekonomiyi tümden kendilerine bağımlı hale getirdiğini, işçi sınıfının susturulmaya çalışıldığını söyledi.
Küreselleşmenin kabul edilmesi gereken bir gerçeklik olarak dayatılmaya çalışıldığını belirten Tülin Öngen, emekçilerin penceresinden bakıldığında ise küreselleşmenin kapitalizm ve emperyalizm demek olduğunu dile getirdi.
Sermaye hareketinin önündeki tüm engelleri kırmak anlamına gelen küreselleşmenin, az gelişmiş ülkeleri köleleştirdiğine ve emekçileri de ırgatlaştırdığına dikkat çeken Öngen, işsizliği ve yoksulluğu dayatan küreselleşmenin, özelleştirme, tahkimle kendini gösterdiğini anlattı. Küreselleşmenin halkları böldüğünü ve barıştan vazgeçmek demek olduğunu belirten Öngen, küreselleşme ile tüm hak kazanımlarının yok sayıldığını dile getirdi.
Enflasyon düşmez
Prof. Dr. Sinan Sönmez ise enflasyonun yüzde 25'e indirilmesinin mümkün olmadığını söyleyerek, geçen yıldan devreden enflasyon stoku düşünüldüğünde, aylık enflasyon rakamlarının negatif çıkması gerekirken geçen yılın aynı ayına göre yüksek çıktığını hatırlattı. Türkiye ekonomisinin uygulanan istikrar programı ile yüzde 5.5 büyüme oranını yakalamasının da imkânsız olduğunu kaydeden Sönmez, lira aşırı değerli tutulurken ve cari harcamalar bu denli daraltılırken ekonominin büyüyemeyeceğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Türk-İş Başkanlar Kurulu toplandı

SONRAKİ HABER

'Çöp' deyip geçmeyin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...