14 Şubat 2000 22:00

İZDOB 'Faust'u sahneliyor

İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), hem tiyatro hem de operada, dünyada başyapıtlar arasında sayılan "Faust" eserini, ilk kez Fransızca olarak sahneliyor.

Paylaş
İZDOB 'Faust'u sahneliyor
İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), hem tiyatro hem de operada, dünyada başyapıtlar arasında sayılan "Faust" eserini, ilk kez Fransızca olarak sahneliyor.
İzmir'de ilk kez bugün sahnelenecek olan eserin, İZDOB'un, bugüne kadar sahnelediği en önemli eserlerden biri olduğuna ifade ediliyor. Hem bestecisi Fransız Gounod hem de konusunun alındığı Goethe için "başyapıt" olduğunu kaydeden opera yetkilileri, 5 perdelik eserin 2 perde halinde orijinal dili olan Fransızca sahneleneceğini duyurdular. Böylece İzmir'de ilk kez bir eser Fransızca olarak sahnelenecek. Operanın sahnelenmesi için sanatçılar 1,5 ay boyunca İzmir Fransız Kültür Merkezi öğretmenlerinden ders aldı.
"Faust" dünyada ilk kez 19 Mart 1859'da Paris'te, Türkiye'de ise 1958 yılında Ankara'da sahneye kondu. Eserin bestecisi Gounod, Faust'a yaşamının 20 yılını verdi; Alman, İngiliz ve İtalyan sanatından etkilenimlerine eserinde yer verdi.
Bugün prömiyeri gerçekleştirilecek olan "Faus"u, Mehmet Ergüven sahneye koydu. Dekor tasarımcılığını Tayfun Çebi, kostüm tasarımcılığını Sevda Aksakoğlu yaptı. Koro şefliğini Caner Ruhselman, koreografiyi ise Neslihan Öztürk üstlendi.
Eserde Aydın Uştuk, Fırat Yalçınkaya, Aytül Büyüksaraç, Arses Yıldızca, Ayhan Baran, Zafer Erdaş, Tevfik Rodos, Gökhan Koç, Cengiz Sayın, Linet Şaul, Seza Agun Taluğ, Ayten Baysal, Tanju Nebol, Gürsan Piri Onurlu ve Cüneyt Ünsal rol alıyor.
ÖNCEKİ HABER

Altı sahnede dokuz oyun

SONRAKİ HABER

Binler emeğin kongresinde buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...