14 Şubat 2000 22:00

Hizbullah Van'da polisle çatıştı: 10 ölü

Van'da Vali Mithat Bey Mahallesi Çavuşbaşı Sokak'ta bulunan 3 katlı bir eve polisin yaptığı baskın sırasında ve sonrasında başka bir evde çıkan çatışmada...

Paylaş
Hizbullah Van'da polisle çatıştı: 10 ölü
Van'da Vali Mithat Bey Mahallesi Çavuşbaşı Sokak'ta bulunan 3 katlı bir eve polisin yaptığı baskın sırasında ve sonrasında başka bir evde çıkan çatışmada 5 polis, Hizbullah militanları tarafından öldürüldü. Çatışmalarda, 5 Hizbullah militanı öldürülürken, 2 Hizbullahçı sağ yakalandı, 1'i de yaralı olarak kaçtı.
Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekipleri, "ihbar olduğu" gerekçesiyle dün sabaha karşı saat 02.00 sıralarında söz konusu evin çevresini sardılar. Baskın sırasında çıkan çatışmada, Mehmet Ünver ve Naci Akçay adlı polisler öldü. Üç polis de bu çatışmada yaralandı. İki Hizbullahçının sağ olarak yakalandığı çatışma sırasında, bir Hizbullahçı da yaralı olarak kaçtı.
Yaralı Hizbullahçıyı takip eden polis, Yenimahalle Çarık Sokak'ta ikinci bir evde sıkıştırdı. Burada da çıkan çatışmada Mehmet Kemal Açıkgöz, Harun Karabulut ile Vahit Uslu adlı polisler yaralandı. Yaralı polisler Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesi'nde öldü. Yaralı Hizbullahçı sağ olarak yakalanırken, polis memurları Fariz Atasever, Hüseyin Yağcı ile adı henüz öğrenilemeyen bir polis memuru da yaralandı. İkinci çatışmada, üç Hizbullahçının öldürüldüğü, ikisinin de sağ yakalandığı açıklandı. Polis, çatışmada öldürülen Hizbullahçıların kimliklerini şöyle açıkladı: Bölge sorumlusu Sebahattin Sap, askeri kanat sorumlusu Mehmet Nuri Balka ve silahlı militanları Zahir Hayva, Murat Hayva ve Nuri Baran.
Antep'te kazı tamamlandı
Gaziantep'te, Hizbullah'ın cephaneliğinin ortaya çıkarıldığı bina ve bahçesindeki kazı çalışmaları tamamlandı. Vali Muammer Güler, yazılı açıklamasında, 4 gün süren kazı sonrasında, 4 ayrı sığınağın yanı sıra sığınakları birbirine bağlayan dehlizler ve bir hücre ortaya çıkarıldığını kaydetti. Güler, örgüte yönelik operasyonlar sırasında gözaltına alınan, Gaziantep askeri kanat sorumlusu Şeyh kod adlı Abdullah Arasan'ın da tutuklandığını vurguladı. Öte yandan, Antalya`nın Kumluca ilçesinde, Hizbullah üyesi oldukları gerekçesiyle 19 kişi gözaltına alındı.
Üçüncü çatışma öğle saatlerinde
Van'da dün öğleden sonra da, "iki Hizbullah militanının bulunduğu" gerekçesiyle bir ev polis çemberine alındı. Yaşanan kısa süreli çatışmanın ardından, bir Hizbullahçı yaralı olarak yakalandı, diğeri ise kaçtı. İl genelinde operasyonlara devam ediliyor.
Yılmaz şaşırdı
Hükümet ortaklarından ANAP lideri Mesut Yılmaz, gazetecilerin, Hizbullah'la polis arasındaki çatışmayı değerlendirirken, "Bugüne kadar beklenmeyen bir gelişme" ifadelerini kullandı. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Tuna can çekişiyor
Doğu Avrupa'daki birçok nehirde doğal hayatı yok olma noktasına getiren siyanür sızıntısı, milyonlarca balığın ölmesine yol açtı. Avustralyalı Esmeralda isimli bir altın arama şirketine ait olan ve Romanya'da kurulu bulunan madendeki sızıntı sonucu önce Tisa Nehri'ni zehirleyen ve önceki gün de Tuna Nehri'ne ulaşan siyanürün öldürücü seviyenin altına düştüğü iddia ediliyor. Sırbistan yönetimi ise sorumluların yargılanması talebiyle uluslararası mahkemeye başvuracağını açıkladı.
Tüm balıklar öldü
Sırbistan Tarım Bakanı Jovan Babovic, Tuna Nehri'ndeki siyanür oranının litrede 0.2 miligramın altına düştüğünü açıkladı. Ancak Tisa ve Tuna nehirlerinin birleştiği noktadan Belgrad'a kadar ulaşan 80 kilometrelik kısmın yüzeyinin tamamen ölü balıklarla kaplı olduğu belirtiliyor. Siyanürün Tuna Nehri'nin 500-600 kilometrelik bir kısmını etkilediği belirtiliyor.
Romanya sakladı
Bu arada, Sırbistan Çevre Bakanı Branislav Blazic de "Tisa öldü. Tek bir bakteri bile kalmadı. Zararın tespit edilmesini ve bu trajedinin sanıklarının yargılanmasını isteyeceğiz" diye konuştu. Blazic, Romanya hükümetini de felaketin boyutlarını saklamakla suçluyor. Belgrad Üniversitesi Kimya ve Zehirbilim Fakültesi Dekanı Predrag Prolic de, Tisa Nehri'ndeki siyanür oranının normalin 20 kat üzerinde olduğunu belirtiyor.
Yaşam tehdit altında
Bu arada, bölgede balıkların yanı sıra, nehir yakınındaki kuyulardan su alan insanların ve su kuşlarının da yaşamlarının tehdit altında olduğu ifade ediliyor. Toprağa sızan siyanürlü suyun besin çemberine girerek bitkisel gıdalar aracılığıyla insanları zehirlemesi de muhtemel bir sonuç olarak dile getiriliyor.
İlginç açıklama
Öte yandan ilk başta balıkların soğuktan öldüğünü iddia eden şirket yöneticileri, ilginç açıklamalar yapmaya devam ediyor. Siyanürcü şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Brett Montgomery, "Bu ekolojik bir felaket değildir" diye konuştu. Romanya'nın ise şirkete ait madenleri kapattığı öğrenildi.
Türkiye'de de çalışmışlar
Bu arada, siyanür felaketine yol açan Avustralya şirketi Esmeralda'nın, Türkiye'de de faaliyet gösterdiği ortaya çıktı. Türkiye'deki resmi ve özel kuruluşlarla ortaklık kurarak maden işletmeciliği yapan şirketin, bu madenlerlerde de siyanür kullandığı kaydedildi.
ÖNCEKİ HABER

'Devletin rutin dışına çıkma hakkı yoktur'Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özgen, devletin hangi nedenle olursa olsun rutin dışına, yani hukukun dışına çıkma hakkı olmadığını söyledi.

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da bir 'Alman Köpeği'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...