14 Şubat 2000 22:00

'Devletin rutin dışına çıkma hakkı yoktur'Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özgen, devletin hangi nedenle olursa olsun rutin dışına, yani hukukun dışına çıkma hakkı olmadığını söyledi.

Paylaş
'Devletin rutin dışına çıkma hakkı yoktur'
Batman olayı ile ilgili olarak "Devlet rutin dışına çıkabilir" ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e hukuk çevrelerinden, sendika, kitle örgütü ve partilerden tepkiler gelmeye devam ediyor.
Özgen: Çeteleşmeye izin
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Eralp Özgen, "Devletin hangi nedenle olursa olsun hukukdışına çıkma hakkı yoktur" diyerek tepki gösterdi. Özgen, dün düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Demirel'in açıklamalarını "hukuk devleti ilkesinin inkârı" olarak değerlendirdi. Demirel'in Batman Valisi'nin silah ithali ile ilgili olay hakkında "rutin dışına çıkabilir" dediğini hatırlatan Özgen, rutin yani hukuk dışına çıkıldığı takdirde, faili meçhul cinayetlere, Susurluk'ta ortaya çıkan çetelere, silah skandalına ve "derin devlet"e meşruluk kazandırılacağını vurguladı. Özgen, "Bu işlemler ve açıklamalar devletin çeteleşmesine izin vermek, çetelere soygunculara kapıyı açmak demektir" dedi.
Demirel tekrar cumhurbaşkanı olmasın
Özgen, Demirel'in tekrar cumhurbaşkanı olabilmesi için Anayasa değişikliği yapılmasını ise şöyle değerlendirdi: "Tek bir kişi için Anayasa değişikliğinin yapılması doğru değil. Kaldı ki devletin bazen hukukdışına çıkabileceği düşüncesini savunan bir kişinin görevinin uzatılmasının ülkemiz için ne derece yararlı olacağını siyasi partiler değerlendirsin."
DİSK: Kabul edilimez
DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak da, "Devletin en üst makamında yer alanların görevi, hukuk dışılığa mazeret bulmak değil, devletin Anayasa'da yazılı ilkeler içinde işletilmesini temin etmek olmalıdır" dedi. Dün yazılı bir açıklama yapan Tokmak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Savaşlar bile belli kuralar içinde yapılır, kural dışına çıkanların uluslararası savaş mahkemelerinde yargılandıkları yakın çevremizdeki olaylarda bilinirken, Cumhurbaşkanı'nın 'devlet olağanüstü hallerde rutin dışına çıkabilir' açıklamasının kabul edilebilir yanı yoktur."
CHP: Hukuk devletinde söz konusu olamaz
CHP Genel Başkanı Altan Öymen de, partisinin Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında "Devletin rutin işlerinin dışına çıkması, bir hukuk devletinde söz konusu olamaz" dedi. Yılmaz: Açıklanmaya muhtaç ANAP Genel Bakanı Mesut Yılmaz da gazetecilerin soruları üzerine, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, "Devlet bazenrutinin dışına da çıkar" ifadesindeki "rutin" sözcüğünün açıklanmaya muhtaç olduğunu söyledi ve Öte yandan İHD İstanbul Şubesi de, Demirel'in bu söz konusu sözleri ile 'yasadışı' olanı savunduğunu bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

Sümerbank işçisi Yalova'yı protesto etti

SONRAKİ HABER

Hizbullah Van'da polisle çatıştı: 10 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...