14 Şubat 2000 22:00

IMF'de Camdessus dönemi sona eriyor

IMF tarihinde 13 yıl görevde kalarak en uzun başkanlık yapan kişi unvanını kazanan Michel Camdessus, bugün emekli oluyor.

Paylaş
IMF'de Camdessus dönemi sona eriyor
IMF tarihinde 13 yıl görevde kalarak en uzun başkanlık yapan kişi unvanını kazanan Michel Camdessus, bugün emekli oluyor. 66 yaşındaki eski Fransa Merkez Bankası Başkanı Camdessus, normal süresinin bitmesine bir yıl kala, geçtiğimiz sonbaharda yaptığı açıklama ile IMF başkanlığından ayrılacağını açıklamıştı.
13 yıl boyunca IMF'yi yöneten Camdessus, özellikle yoksullar ve gelişmekte olan ülkelerdeki kitle örgütlerinin protestolarının simge hedefi haline gelmişti. IMF'nin uyguladığı reçetelerin yanlış olduğunu ve yoksul ülkeleri daha da yoksullaştırdığını belirten grupların protestosu, hafta sonunda
Tayland'da yapılan Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD)'nın toplantısında, Camdessus'un yüzüne pasta fırlatılmasına kadar ulaşmıştı. Camdessus, mali krizin, 1997 yılında ilk olarak patlak verdiği Tayland'da, IMF çatısı altında görev yaptığı son günlerde büyük bir protesto ile karşılanmıştı.
Camdessus yoksul ülkelere yardım ve krizleri önlemeye yönelik IMF'nin yeniden yapılanmasındaki başarısızlığı ile tanınıyor.
Yerine Fischer bakacak
Camdessus'un ayrılmasıyla, IMF'nin Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, bugünden itibaren, fonun yönetimine geçici olarak başkanlık edecek. IMF'deki başkanlık yarışında, Avrupa Birliği ülkeleri, özellikle Almanya ve Fransa arasındaki anlaşmazlık nedeniyle tam bir uzlaşmaya varamazken, ABD'nin, Stanley Fischer'in başkan olmasını istediği ifade ediliyor. Bu arada IMF İcra Direktörlüğü görevleri, kotalarının yüksek olması nedeniyle, şimdiye kadar Avrupalılar tarafından yürütülüyordu. IMF'nin kurulduğu 1947 yılından bu yana geçen sürede üç Fransız, iki İsveç, bir Belçika ve bir de Hollanda vatandaşı IMF İcra Direktörlüğü görevine getirilmişti. Stanley Fischer'ın, geçici de olsa IMF İcra Direktörlüğü görevine atanması, fon üst yönetiminde Avrupalılık geleneğini yıkacak.
ÖNCEKİ HABER

Dünya Bankası:

SONRAKİ HABER

Sabit ücret iptal edilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...