14 Şubat 2000 22:00

U'wa yerlileri kararlı

Kolombiya'da faaliyet yürüten ABD'li Occidental tekeline karşı mücadele veren yerliler, topraklarında petrol çıkarılmasına izin vermeyeceklerini belirttiler.

Paylaş
U'wa yerlileri kararlı
Kolombiya'da faaliyet yürüten ABD'li Occidental tekeline karşı mücadele veren yerliler, topraklarında petrol çıkarılmasına izin vermeyeceklerini belirttiler.
Geçtiğimiz cuma günü polis ve şirketin özel güvenlik görevlilerinin saldırısına uğrayan yerlilerden birçoğu ölmüştü. Nehire atılarak katledilen yerliler arasında 5 de çocuk bulunuyordu. Katliamın ardından, topraklarına giden yolda kurdukları barikatı kaldırmayan U'wa kabilesine mensup yerliler, "Topraklarımızı terk etmeyeceğiz" diye konuştular.
U'wa kabilesi, kutsal olarak gördüğü topraktan petrol çıkarılmasına, dinsel nedenlerden dolayı izin vermek istemiyor. Yerliler, petrolün "toprağın kanı" olduğuna inanıyorlar. Petrol çıkartılmasının topraklarına şiddet getirip kültürlerini yok edeceğini belirten U'wa'lar, Occidental'in faaliyet yürütmek istediği arazide haftalardır işgal eylemi yapıyorlar.
Çocukları öldürdüler
Cuma günü, başkent Bogota'nın yaklaşık 350 kilometre kuzeydoğusundaki Las Canoas bölgesine helikopterle baskın yapan 150 polis, yerlilere saldırmıştı. Kendilerini oklarla savunmaya çalışan ve aralarında çok sayıda kadın ve çocuk bulunan yerlilere vahşice saldıran polis birlikleri, çok sayıda U'wa mensubunu yaralamış ve birçoğunun nehre düşerek boğulmasına neden olmuştu. Saldırının ardından yol yeniden açıldı ve cumartesi günü, Occidental'e ait kamyonlar bölgeye giriş yapmaya başladı. Polis saldırısına destek veren Occidental, bu alandan 2 milyar varil petrol çıkartmayı planlıyor.
Önceki gün tekrar bir araya gelen yerlilerden Pastor Bocota, "Burası bizim toprağımız ve hiçbir yere gitmeyeceğiz" diye konuştu. Bocota, polis saldırısı sırasında dört aylık kızının nehre düşerek boğulduğunu söyledi.
Merkezi ABD'de bulunan Amazon Gözlem ve Yağmur Ormanları Eylem Ağı (RAN) adlı çevre örgütleri ise, saldırıda üç çocuğun yaşamını yitirdiğini açıkladılar.
Gerilla saldırıları
Öte yandan, Kolombiyalı gerilla örgütlerinin hafta sonunda düzenlediği saldırılarda 12 kişi öldürüldü, 10'dan fazla kişi ise kaçırıldı.
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Thomas Pickering'in, Kolombiya diktatörlüğüne halka karşı yürüttüğü savaşta destek olarak verilecek 1.6 milyar dolar yardım hakkında görüşmeler yürüttüğü hafta sonunda gerçekleştirilen saldırıların birinde, iki polis ve bir sivil yaşamını yitirdi. Saldırının, pazar sabahı kuzeydeki Cesar eyaletined bağlı La Paz şehri yakınlarında gerçekleştirildiği kaydedildi. Ordu sözcüsü, iki polis kamyonunun tahrip edildiği saldırıdan, 20 bine yakın gerillası olan Kolombiya Silahlı Devrimci Güçleri (FARC)'ni sorumlu tuttu.
FARC, cumartesi günü başkent Bogota yakınlarında düzenlediği saldırıda da üç polisi öldürüp altı polisi yaraladı. Bir karayolunu kapatan gerillaların, 7 kişiyi de kaçırdıkları öğrenildi. Pazar günü güneydeki Caqueta bölgesinde meydana gelen çatışmada ise üç FARC gerillası yaşamını yitirdi.
Yine cumartesi ve pazar günleri, Bolivar ve Barrancabermeja'da gerçekleştirilen gerilla saldırılarında üç kişi öldürüldü. Eylemlerin, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ve Halk Kurtuluş Ordusu (EPL) tarafından düzenlendiği öğrenildi.
Kolombiya radyosundan alınan bilgilere göre, ELN, cumartesi günü Medellin ile Caldas eyaletlerini birbirine bağlayan karayolunu kapatarak, 4'ü devlet görevlisi olan 5 kişiyi kaçırdı.
ÖNCEKİ HABER

ABD-İsrail paktı yolda

SONRAKİ HABER

Rus çocuklara askeri eğitim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...