13 Şubat 2000 22:00

Belediyelerde TİS süreci başlıyor

Belediye-İş, Genel-İş ve Hizmet-İş sendikalarının örgütlü olduğu belediyelerdeki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri bu ayın sonunda başlıyor.

Paylaş
Belediyelerde TİS süreci başlıyor
Gökhan Biçici
Belediyelerde yeni toplu iş sözleşmesi süreci bu ayın sonundan itibaren başlıyor. Mart 2000-Mart 2002 dönemini kapsayacak toplu iş sözleşmelerine yönelik olarak sendikalar tarafından hazırlanan taslaklar, işverenlere verilmeye başlandı.
Belediyelerde özelleştirmeyi dayatan son yerel yönetim yasa tasarısı, hızlanarak devam eden taşeronlaştırma, ücretlerin veya en azından mesai ücretlerinin aylarca ödenmemesi ve son olarak hükümetin yüzde 25'lik enflasyon hedefi oranında ücret artışı dayatması dikkate alındığında bu yılki sözleşmelerin zorlu geçmesi bekleniyor.
Ağırlık yine İstanbul'da
Ülke çapında sözleşme kapsamına girecek olan toplam 100 bin işçinin 25 bini aşkın bir bölümünü barındıran İstanbul belediyeleri bu yıl da sözleşmelerin gidişatı üzerinde belirleyici olacak.
İstanbul'daki belediyeler, sözleşme görüşmelerini daha aylar öncesinden gündeme alarak hazırlıklara giriştiler. FP'li Anakent ve ilçe belediyelerinin sözleşme stratejisini belirlemek üzere aylar öncesinden toplantılar yaptıkları biliniyor. Bu toplantılardan özellikle FP'li ilçe belediyelerinin Büyükşehir Belediyesi'ni kendileri adına yetkili kılma eğilimi çıktığı belirtiliyor.
Güçbirliği zorunlu
Ancak bu yıl belediye işkolunda örgütlü işçi sendikaların da bir araya gelme eğilimi de daha belirgin. Özellikle alacakların ödenmesi ve mart sözleşmelerine hazırlık amacıyla Belediye-İş ve Genel-İş'ten üçer şubenin katılımıyla bir 'koordinasyon' kuran sendikalar, güçbirliğinin kaçınılmaz olduğunu vurguladılar.
Toplam 3000 işçi adına sözleşme imzalayacak olan Belediye-İş İstanbul 2 No'lu Şube Başkanı Hasan Gülüm, bu süreci kazanımlarla atlatabilmek için güçbirliği oluşturma yönünde daha önce başlattıkları girişimleri bu hafta yapacakları ortak bir toplantı çağrısıyla hızlandıracaklarını söyledi. Gülüm, "Mart ayıyla birlikte Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan kurumlarda örgütlü olan Belediye-İş, Genel-İş, Öz Gıda-İş, Tes-İş ve az sayıda üyesi de olsa Hizmet-İş gibi sendikaların bir araya gelmesi için çağrı yapacağız" dedi. Sözleşme masasında "öngörülen enflasyon oranında ücret artışı" gibi dayatmalara taviz vermeyeceklerini belirten Gülüm, ücret konusunda, Büyükşehir Belediyesi'nde 8 milyon civarında olan günlük ücretin 12 milyon liraya çıkartılması ve bunun üzerinden 1999 enflasyon oranı artı yüzde 10 talebinde bulunacaklarını açıkladı.
Dayatma kırılabilir
Genel-İş 2 No'lu Bölge Başkanı Mehmet Karagöz de, ilk oturumu 21 Şubat'ta Küçükçekmece Belediyesi ile yapacaklarını açıklayarak, bu yıl sözleşme masasına 15 milyon lira günlük taban ücret, artı yüzde 100 talebiyle oturacaklarını söyledi. Fatih Belediyesi'nde çalışan işçilerin ortalama net ücretinin 280 milyon lira, günlük yevmiyenin de 12 milyon lira olduğu kaydeden Genel-İş İstanbul 5 No'lu Şube Başkanı Kadir Doğutekin de, belediye sözleşmelerinin hükümetin yüzde 25'lik dayatmasını kırabilme açısından bir olanak olabileceğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Sonuç alana kadar eylem

SONRAKİ HABER

KESK örgütlenme kampanyası başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...