12 Şubat 2000 22:00

TCDD'de kaza geliyorum diyor

BTS Genel Sekreteri Süleyman Eryılmaz, Almanya'da yaşanan tren kazasının özelleştirmeden kaynaklandığını, aynı şeyin TCDD'nin de başına geleceğini söyledi.

Paylaş
TCDD'de kaza geliyorum diyor
Almanya'da yaşanan son tren kazası, özelleştirme kapsamına alınan TCDD'de de benzer kazaların yaşanacağının habercisi. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Sekreteri Süleyman Eryılmaz, Almanya'da demiryollarında yapılan özelleştirilmenin aynısının Türkiye'de de gerçekleştirilmek istendiğine dikkat çekerek, Almanya'da yaşanan kazaların özelleştirildiği takdirde önümüzdeki süreçte TCDD'de de yaşanabileceğini vurguladı.
BTS Genel Sekreteri Eryılmaz, Almanya'da yaşanan son kazanın Alman demiryollarında yapılan özelleştirmeden kaynaklandığını belirtti. Alman Demiryolları Genel Müdürü'nün kazanın sorumlusu olarak personeli gösterdiğini söyleyen Eryılmaz, Almaya'da demiryollarında yapılan özelleştirmeyle ciddi bir personel tasfiyesine gidildiğini hatırlattı. Personel tasfiyesinden dolayı çalışanların daha fazla çalıştırıldıklarını dile getiren Eryılmaz, "Makinistin böyle bir hatası varsa da, asıl hata onu fazla çalıştıran insanlarındır" diye konuştu.
Almanya'da demiryollarındaki özelleştirmenin benzerinin Türkiye'de de yapılmak istendiğine dikkati çeken Eryılmaz, "Almanya'da altyapıyı satın alan şirket, maliyeti düşürmek için uzman eleman çalıştırmıyor. Kaliteli mal kullanmıyor. Doğal olarak ucuza getirmek için güvenliği ortadan kaldırıyor" diyerek, demiryollarının güvenilirliğiden dolayı insanlar tarafından tercih edildiğini söyledi.
Güvensizlik aşılanıyor
Demiryollarında yolcu ve yük taşımacılığının az olduğunu da vurgulayan Eryılmaz, "Trafik ve tesislerin TCDD'nin elinde kalması planlanıyor. Diğer bölümlerin ise özel şirketlere verilmesi düşünülüyor. TCDD böyle yeniden yapılandırmaya gidiyor. Altyapının ayrı trafiğin ayrı şirketlerde bulunması çok tehlikeli sonuçlar doğuracaktır" dedi. Bunu engelleyemedikleri takdirde demiryollarının özelleştirilmesiyle önümüzdeki dönemde Türkiye'de "demiryolları canavarları"nın görülebileceğini ifade eden Eryılmaz, BTS olarak 1995 yılından beri uygulanmaya çalışılan "yeniden yapılandırma"nın yanlış olduğunu belirtti.
Eryılmaz, demiryollarının bu halini de savunmadıklarını hatırlatarak, "Bir reorganizasyon gerekiyor. Ama şu an devletin ve TCCD yetkililerinin söylediği reorganizasyonu istemiyoruz" diye konuştu. Eryılmaz, TCDD'de idari alanda ciddi olarak kadrolaşmanın yaşandığına dikkat çekerek şunları söyledi:
"Mesala bir tane müdür, beş tane müdür yardımcısı var. Bir tane daire başkanı, üç tane daire başkan yardımcısı var. Aslında kadrolaşmaya açık bir yapılaşma bulunuyor. İdarenin yeniden yapılandırılmasından yanayız. Ama bu idari yapılanma şimdi özelleştirmeye yönelik olarak yapılıyor."
Yatırım yapılmıyor
Eryılmaz, devletin demiryollarını geliştirme gibi bir derdi olmadığını söylerek, "1996 yılından beri reorganizasyon yapıyoruz diyorlar. Ama 1999 yılında ulaşıma ayrılan bütçenin yüzde 44'ü karayollarına, yüzde 5'i de demiryollarına gidiyor. Bu da aslında devletin demiryollarında yatırım gibi bir şey yapmadığını gösteriyor" dedi. Ulaştırma bütçesinden demiryollarına ayrılan bütçeyle demiryollarının düzeltilemeyeceğini vurgulayan Eryılmaz, demiryollarının tasfiyesine yönelik çalışmaların yoğunlaştırıldığını ifade ederek, TCDD Genel Müdürü'nün açıklamalarını bir çarpıtma olarak gördüklerini kaydetti. İstihdamın üretimde olmadığını belirten Eryılmaz, idari yapılandırmada istihdam yoğunlaşmasının yaşandığına dikkati çekti.
Eryılmaz, 1997'den bu yana TCDD'ye 2000 tane güvenlik görevlisi alındığını, emekli olan ve işten ayrılan işçilerin yerine ise yeni işçilerin alınmadığını hatırlattı.
29 Mart'ta eylem var
Demiryollarında yaşanan bu olumsuzluklara izin vermeyeceklerini dile getiren Eryılmaz, TCDD'de siyasi kadrolaşmaların yaşandığını belirterek, BTS'nin son başkanlar kurulunda hem TCDD'nin özelleştirilmesini hem de siyasi kadrolaşmayı görüştüklerini söyledi. Eryılmaz, 22 Mart'tan itibaren Türkiye'nin sınır noktalarından başlayıp 29 Mart'ta 12.30'da TCDD Genel Müdürlüğü önünde sonlanacak bir "demiryolları yürüyüşü" gerçekleştireceklerini duyurdu.
ÖNCEKİ HABER

İranlı yazar seçimlerden umutlu

SONRAKİ HABER

Pamuk priminde komik artış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...