12 Şubat 2000 22:00

İranlı yazar seçimlerden umutlu

İran'ın en büyük romancılarından Mahmud Devletabadi, 18 Şubat seçimlerinin, halkın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde doğan umutlarını suya düşürmemesi gerektiğini söyledi.

Paylaş
İranlı yazar seçimlerden umutlu
İran'ın yaşayan en büyük romancılarından Mahmud Devletabadi, 18 Şubat'ta yapılacak seçimlerle oluşacak yeni meclisin, halkın 23 Mayıs 1997 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde doğan umutlarını suya düşürmemesi gerektiğini söyledi.
İran toplumunun yüz yıldır; parlamento, kanun, özgür düşünce ve basın gibi konularda özgürlükler ile baskı arasında mücadeleye tanık olduğunu belirten Devletabadi, "İran toplumunda gerçek bir parlamento oluşursa, çoğu sorunların çözüleceğine inanıyorum" dedi.
'Halk reformu benimsedi'
Seçim sonuçlarına ilişkin tahmin yürütmeyen Devletabadi, "Bana göre şu anda reformlar ve parlamento konusunun tartışılması, İran halkının en akla yatkın toplumsal davranışlarından birini oluşturuyor. İran halkının, sorunlarını parlamento yoluyla çözme sonucuna varması büyük bir şanstır" diye konuştu.
1997'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en önemli mesajının "adım adım değişim fikri" olduğunu belirten Devletabadi, "Halk, toplumsal reform düşüncesini benimsemenin daha iyi olacağı sonucuna vardı" dedi.
İslam devriminden sonra kapatılan Yazarlar Birliği'ni yeniden kurma çalışmalarının başını çeken ve geçen yıl seçilen Geçici Yönetim Kurulu'nun başkanı olan Devletabadi, "sadece mesleki bir birlik olduklarını ve hiçbir kanat ve adayı desteklemeyeceklerini' söyledi.
'Ağır bedel ödedik'
Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra, daha önce yayını engellenen bazı kitapların yayımlanabildiğini, basın alanında gelişme sağlandığını ve Yazarlar Birliği'nin yeniden oluşma imkanının doğduğunu belirten Devletabadi, "Bizim bir yerde toplanıp Yazarlar Birliği'ni oluşturmamıza izin vermeleri, bir değişim sayılır. Tabii bu noktaya gelmek için birçok dostumuzun cenazesini kaldırmak zorunda kaldık" ifadesini kullandı.
Devletabadi, seri cinayetler yüzünden oluşan korku ve dehşet ortamının yok olmadığını, ama azaldığını kaydetti.
Yazarlar Birliği kurma çalışmalarını yürüten yazarlardan Cafer Puyende ve Muhammed Muhtari, 1998 yılında İran İstihbarat Bakanlığı'nın bazı elemanlarının işlediği ortaya çıkan seri cinayetlerde öldürülmüştü.
ÖNCEKİ HABER

IRA'dan taviz sinyali

SONRAKİ HABER

TCDD'de kaza geliyorum diyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...