10 Şubat 2000 22:00

Çiller: Dönemin koşulları ağırdı

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, başbakan olduğu dönemde yaşanan kayıp silahlar skandalına ilişkin sorulan soruları, 'dönemin ağır koşulları'ndan bahsederek yanıtladı.

Paylaş
Çiller: Dönemin koşulları ağırdı
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, başbakan olduğu dönemde yaşanan kayıp silahlar skandalına ilişkin sorulan soruları, "dönemin ağır koşulları"ndan bahsederek yanıtladı ve "Yapılan her şey yasalara uygundur ve belgeleri devletin arşivindedir" dedi.
Çiller, TİSK Genel Başkanı Refik Baydur'u ziyareti sonrasında, gazetecilerin kayıp silahlar konusundaki sorularını yanıtladı. Batman Valilliği'nce 1994-1996 yıllarında ithal edilen silahlar konusunda, "Batman'da silahların bulunmasından sonra sessiz kalmasının onaylaması anlamına gelip gelmediği" yönündeki soruya, "O günler hava karardığı saatlerde, devletin gücünün bittiği dönemlerdi. Gazetelerin irtibat büroları kapalıydı. Üniversitelerde öğrenci de öğretim üyesi de yoktu. Eğitim engelleniyordu, spor karşılaşmalarına son verilmişti. Devlet daireleri ateşe veriliyordu. Batman'da insanlar hava kararmadan sokağı terk ediyordu, bölgeye gazeteci dahi giremiyordu" diye yanıt verdi.
1993-94 yıllarında PKK'nin bitirilmeye başlandığını ve ağır darbe vurulduğunu söyleyen Çiller, bu durumu PKK lideri Abdullah Öcalan'ın yaptığı açıklamalarda itiraf ettiğini savundu. Başbakanlık yaptıkları dönemde teröre karşı ciddi bir mücadele yapıldığını ifade eden Çiller, "Buna Hizbullah'ta dahildir" iddiasında bulundu.
'Uygulamalarım yasal'
Çiller, "O dönem istikrar politikalarına rağmen terörle mücadeleyi ön plana getirdik" diyen Çiller şöyle devam etti: "Bu mücadelede o yörelerin bundan arınması için gerekli önlemlerin alınmasını istedim. Yasal olmayan bir uygulamam yoktur" Yaptıkları her uygulamanın yasalar çerçevesinde olduğunu iddia eden Çiller, "Bu konuda soruşturma açıldı. Bütün belgeler devletin elindedir. Dönemimizde terörün belini kırmak için yapılan her şey yasalara uygundur ve belgeleri devletin arşivindedir. Bu soruşturma sonuna kadar gitmelidir" dedi.
Karayalçın: Araştırılmalı
Dönemin Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın ise, görevde olduğu dönemde böyle bir gelişmeden haberdar olmadığını söylediği kayıp silahlar konusunda yaptığı yorumda, Batman Valisi'nin korucular, jandarma ve polisten karma bir birlik oluşturmuş olabileceğini, bunun da doğal olduğunu söyledi.
Bunu yeni bir birliğin kurulması olarak algılamadığını belirten Karayalçın, valiliğin silah ithal etmesi ve bunun için para bulması konusunda ise, "Silah ithalinde bulunma yetkisi kim tarafından nasıl verilebiliyor, bu mevzuata uygun mu, bunlar soruşturulmalı" dedi. Karayalçın, söz konusu kaynağın da Toplu Konut Fonu'ndan değil, kolay para transferi yapılabilmesi dolayısıyla, Toplu Konut İdaresi'ne bağlı Geliştirme Fonu'ndan sağlanmış olabileceğini dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

OHAL'de çete hukuku

SONRAKİ HABER

Hizbullah'ın tavuk çiftliğine el konuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...