10 Şubat 2000 22:00

Tutuklulara 'Çin işkencesi'

Erzurum E Tipi Cezaevi'nde geçilecek olan ve tutukluların yıllarca tecrit halde tutulmak istendiği hücre tipi cezaevinin inşaatı da yine mahkûmlara yaptırılmak isteniyor.

Paylaş
Tutuklulara 'Çin işkencesi'
Mahkûmları, özellikle de siyasi tutukluları tecrit ederek, yalıtarak, sosyal kimliklerini törpüleyerek, "teslim alma"yı hedefleyen devlet yöneticileri her fırsatta hücre tipi cezaevlerini yeniden gündeme getiriyor. Konuşma bozuklukları, unutkanlık, iletişim kuramama, gerçeklik, zaman ve mekân duygusunu kaybetme, depresyon ve çeşitli psikolojik bozukluklara yol açan hücre tipi cezaevleri, "allanıp pullanarak" Türkiye genelinde yaygınlaştırılmak isteniyor. Adalet Bakanlığı, hücre sistemini öngören "F Tipi" cezaevleri için ihale açma yoluna giderken, Erzurum'da bu iş, adeta "Çin işkencesi" yapılarak, mahkûmların üzerine yıkılmak isteniyor.
Adli mahkûmlar çalıştırılacak
Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil, Erzurum E Tipi Cezavi'nde koğuş sisteminden oda (hücre) sistemine geçileceğini, bunun için yapılacak inşaat çalışmalarında da açık cezaevindeki mahkûmların çalıştırılacağı açıklamasında bulundu. Cumhuriyet Savcısı Erbil'in deyimiyle, açık cezaevlerindeki mahkûmların çalıştırılmasıyla yapılacak cezaevi sistemi 'En iyi şekilde işletilecek.'
2002 yılında biritirelecek
Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil konuya ilişkin soruları yanıtlarken, E Tipi Cezaevi'nin oda sistemine dönüştürülmesi projesinin hayata geçirileceğini söyledi. Yeni sistem için ihtiyaç duyulan 184 milyar liranın bakanlıkça gönderildiğini kaydeden Erbil, inşaata mayıs ayında başlanacağını bildirdi. Çalışmaların E Tipi Kapalı Cezaevi içerisinde yapılacağını belirten Erbil, mevsim koşullarını da göz önüne aldıklarını, yeni sistemin 2002 yılında tamamlanmasının planlandığını kaydetti.
Siyasi tutuklular hedefte
Şu anda E Tipi Cezaevinde 546 mahkûm bulunuyor. Bu mahkûmlardan 152'si siyasi tutuklu. Koğuş sisteminin bulunduğu cezaevinde, her koğuşta 25-50 arasında tutuklu bulunuyor. Cumhuriyet Savcısı Erbil, yeni sistemin en önemli yanının, tutukluların birbirlerinden tecrit edilecek olmaları olduğuna vurgu yapıyor. Savcı Erbil, oda sistemiyle, tutukluları 'tam denetim' altına alacaklarını belirterek, böylece idare açısından birçok kolaylıkların ortaya çıkacağını söylüyor. Bu kolaylıkların, tutukluların kazanılmış haklarının bir çırpıda gasp edilmesi ve can güvenliklerinin ortadan kaldırılması anlamına geldiğini de savcı da başkaları da çok iyi biliyor... src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Belediye Başkanı Sirmen'e dava
İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen ve ekibi hakkında, kentin doğalgaz dağıtım projesini pahalıya vererek, dağıtım işi yapan İzmit Gaz Dağıtım AŞ (İZGAZ)'yi zarara uğrattıkları iddiasıyla 1.5 yıl ila 7.5 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın istemi üzerine 1999/8434 hazırlık dosya numarası ile açılan davanın ilk duruşması, Kocaeli 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dün yapıldı.
Duruşmada, Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen, Saraybahçe Belediye Başkanı Hikmet Erenkaya, İzmit Büyükşehir Belediye Meclisi eski Üyesi Veysi Adnan Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Kadri Veziroğlu, Belediye Meclis Üyesi Tahir Metin Alan, Genel Sekreter Murat Sirmen, Genel Sekreter Yardımcıları Ali Kemal Yaşar, Kenan Yenilmez ve Seyfettin Kule, İZGAZ Genel Müdürü Mustafa Birik, Genel Müdür Yardımcıları Gültekin Hacıoğlu ve Osman Asaf Tuncay, Yönetim Kurulu Üyesi İlker Özben ve Belde AŞ Genel Müdürü Şeref Şeneler hakkında hazırlanan iddianame okundu.
Zarara uğrattılar
Savcı İlhan Özdemir, İZGAZ'ın, doğalgaz dağıtım projesinin ihalesinin SAEI-SOFREGAZ Konsorsiyumuna verilmesi sonucu toplam 128 milyon 201 bin 434 Fransız Frangı zarara uğradığını ve bu nedenle gelir kaybı oluştuğunu öne sürerek, sanıkların, "hizmet sebebiyle emniyeti suiistimal" suçundan yargılanıp, TCK'nın 510 ve 512. maddeleri uyarınca, 1.5 yıl ile 7.5 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları talebinde bulundu. Sanık avukatlarının, delil sunmak için mehil talebini dikkate alan mahkeme heyeti, duruşmayı başka bir tarihe bıraktı.
ÖNCEKİ HABER

Bölge halkı köyüne dönmek istiyor

SONRAKİ HABER

Yine Yılmaz Güney öğretmen

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...