10 Şubat 2000 22:00

Kıyak pazarlık

Demirel'in bugün açıklayacağı milletvekillerine kıyak emeklilik yasasıyla ilgili görüşünde, görev süresinin uzatılması hesabının belirleyici olacağı belirtiliyor.

Paylaş
Kıyak pazarlık
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, bugün açıklayacağını bildirdiği, milletvekillerine ömür boyu kıyak emeklilik sağlayan yasa ile ilgili görüşünde cumhurbaşkanlığı süresinin uzatılmasını garantiye alma hesabının etkili olacağı belirtiliyor.
Milletvekillerinin gözü, halkın, sendikaların ve meslek örgütlerinin tepkisine rağmen gece yarısı alelacele TBMM'den geçirdikleri, 'Kıyak Emeklilik' yasası konusunda bugün kararını açıklayacak olan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'de. Cumhurbaşkanı Demirel, yasayı 'veto' ederek Meclis'e geri göndermesi halinde, Başbakan Bülent Ecevit'in gündeme getirdiği cumhurbaşkanlığının süresini uzatma yasasını oylayacak olan milletvekillerini karşısına almış olacak.
Onaylamak için zemin hazırlama açıklamaları
Demirel'in görev süresinin uzatılması için Başbakan Bülent Ecevit tarafından gündeme getirilen, bir kişiye 5+5 formülüyle iki kez cumhurbaşkanı olma kapısını açacak yasa değişikliğini bir süre sonra oylayacak olan milletvekillerinin onayını alabilmek için Demirel'in 'Kıyak Emeklilik' yasasını veto etmeyeceği kaydediliyor. Cumhurbaşkanı Demirel'in bu konuda son olarak önceki gün şu açıklamayı yapmıştı: "Bakın biz ne yapıyoruz? TBMM'yi elimize geçtiği zaman yerden yere vurmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu yanlış, TBMM Türkiye'nin, Türk demokrasisinin en önemli kurumudur. Bu kurumu mümkün olduğu kadar itibarlı tutmak varken mümkün olduğu kadar itibarsız hale getirmek yanlış. (...) Bugün öyle maaş artıran bir durum yok orta yerde. Aşağı yukarı 15 seneden beri devam edegelen bir emeklilik statüsü olayı var. Meclis, bunu çözmüş, ancak Anayasa Mahkemesi bunu Anayasa'ya aykırı bulmuş. Birtakım araştırmalar yaptırdım, herkesle de konuştum, ama bunları dengeleyeceğim, cuma sabahı dengeli bir çözümle kamuoyunun önüne çıkacağım."
Cumhurbaşkanı daha önce de, bu konudaki tepkileri zamana yayarak hafifletmek için "Bu konunun yeterli bir bilgi dahilinde kamuoyunda biraz daha tartışılmasında yarar görüyorum." demişti.
Anayasa Mahkemesi 8 kez iptal etmişti
Anayasa Mahkemesi tarafından daha önce 8 kez iptal eden 'kıyak emeklilik' yasası konusunda Demirel'in başından beri yasayı veto etmeyi yokuşa süren açıklamalar yapmasının ardından, önceki gün "TBMM'yi yıpratmayacak dengeli bir çözümle kamuoyunun önüne çıkacağım" demesi yasayı onaylayacağının işareti olarak değerlendiriliyor. Ancak, Demirel'in, "kıyak emeklilik" yasasını onaylarken, bunun Cumhurbaşkanlığı süresinin uzatılmasını oylayacak Milletvekillerine bir "rüşvet" anlamına geldiği şeklindeki eleştiriden kurtulmak için bir ara formülü benimseyebileceği öne sürülüyor. Bu durumda bir diğer şık olarak, Demirel'in TBMM'yi yıpratmamak için yasayı onayladığını ancak, kamuoyundan gelen tepkileri de düşünerek bir de Anayasa Mahkemesi'nin görüşüne başvurulmasını gerekli gördüğünü belirtmesi olasılığı kalıyor. Cumhurbaşkanı'nın bu yolu kullanması kendisini "rüşvetçi" suçlamasından kurtarmaya yetmeyecek. Çünkü, bu yasa daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından tam 8 kez iptal edilmişti.
ÖNCEKİ HABER

Türkiye Cotarelli'nin ikinci adresi oldu

SONRAKİ HABER

Bölge halkı köyüne dönmek istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...