10 Şubat 2000 22:00

'Muhafazakârların devri kapandı'

İran İslami İş Partisi sözcüsü, Tahran Milletvekili Süheyla Celoderzade, İran'da muhafazakârlık ve sağcılık döneminin tamamen bitmekte olduğunu söyledi.

Paylaş
'Muhafazakârların devri kapandı'
İran İslami İş Partisi sözcüsü, Tahran Milletvekili Süheyla Celoderzade, İran'da muhafazakârlık ve sağcılık döneminin tamamen bitmekte olduğunu, sağcı grupların varlığının reformcu hareketi durduramayacağını söyledi.
18 Şubat'ta yapılacak meclis seçimleri öncesinde AA'ya demeç veren Celoderzade, "Meclisteki kadın milletvekillerinin sayısının şu ankinin iki katına çıkacağını düşünüyorum. Bunu aday sayısındaki artış da gösteriyor. Kadınların belediye seçimlerindeki başarısı da halkın kadın adaylara desteğinin arttığını gösteriyor" dedi.
Mecliste halen 14 kadın milletvekili bulunuyor. 18 Şubat seçimleri için aday olan kadın sayısı, son seçimlere göre yüzde 60 artış göstererek 504 olmuştu.
Seçim tahmini
Celoderzade, 6. mecliste sol kanadın yüzde 60'lık bir çoğunluk sağlayacağı, sağ kanadın yüzde 25-30 oranında milletvekili çıkaracağı, geri kalanların ise bağımsızlardan oluşacağı tahmininde bulundu. İslami İş Partisi'nin asıl olarak istihdam yaratma ve iş alanı açmaya özel bir önem verdiğini belirten Celoderzade, bir mesleki işçi örgütü ya da partisi olmadıklarını, ilgi alanlarının ülkedeki tüm çalışan grupları kapsadığını kaydetti.
5. mecliste 14 kişilik kadın milletvekili grubunun birlikte güçlü bir biçimde hareket ederek kadınların durumunun ve haklarının iyileşmesi için birçok tasarıyı kabul ettirdiğini, ilk kez mecliste Kadın, Aile ve Gençlik Komisyonu'nun kurulmasını sağladıklarını belirten Celoderzade, ayrıca genel mahkemelerden ayrı aile mahkemelerinin kurulmasını, kadınların boşanma durumunda eşlerinden alacakları para miktarının enflasyon oranı dikkate alınarak hesaplanmasını, boşanma durumunda çocuğun velayetinin doğrudan erkeğe verilmesine belli şartlarda istisna getirilip, velayetin kadına da verilmesini kabul ettirdiklerini, medeni kanun ve sosyal sigorta kanununda kadınlar lehine önemli değişiklikler yaptırdıklarını söyledi.
Celoderzade, buna rağmen kadınların hâlâ ülke ekonomisinin planlanmasına katılamadıklarına ve kız öğrencilerin erkeklerle eşit eğitim imkânlarından kayda değer biçimde uzak olduklarına dikkat çekti. Celoderzade, kurulacak olan 6. meclisin bütün bu sorunları ele alarak bir an önce çözmesi gerektiğini kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

İsrail vuruyor, ABD destekliyor

SONRAKİ HABER

Özelleştirme yerellere yayılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa