10 Şubat 2000 22:00

İsrail vuruyor, ABD destekliyor

Güney Lübnan toprakları beş gündür havadan ve karadan bombalanıyor. Bombardıman uluslararası alanda tepkiyle karşılanırken ABD, İsrail'in haklı olduğunu savunuyor.

Paylaş
İsrail vuruyor, ABD destekliyor
İsrail'in hafta başında başlattığı yoğun Lübnan bombardımanı sürüyor. İsrail savaş uçaklarının, dün sabah Lübnan'ın güneyinde, İsrail işgali altında bulunan bölgenin yakınındaki Hizbullah mevzilerini bombaladıkları bildirildi. Bombardımanın önceki gece de aralıksız sürdüğü belirtildi.
İsrail makamları, Lübnan sınırında yaşayan 300 bin kişiye dün sabah sığınaklardan çıkma izni verdi. Ordu sözcüsü, Hizbullah'ın Lübnan'ın güneyinden roket ve havan topu saldırıları düzenlemesi tehlikesi ihtimaline karşı pazartesi akşamından bu yana sığınakta bulunan yerleşimcilere dışarıya çıkmaları için izin verildiğini duyurdu. İsrail hükümeti, sınır bölgesinde olağanüstü hâl ilan etmiş ve İsrail hava kuvvetlerinin Lübnan'daki elektrik tesislerine yönelik saldırısından sonra bölgedeki askeri kuvvetlere tüm bölge halkını zorla da olsa sığınaklara sokma yetkisi verilmişti.
Buna karşın, sığınaklara girmek istemeyen bölge halkının yarısından fazlası ülkenin güney kesimlerine gitmişlerdi. Saldırı ile ilgili bir açıklamada bulunan İsrail Dışişleri Bakanı David Levi, kendilerine yönelik bir Hizbullah saldırısı olması durumunda "Lübnan toprağının yanacağını" söyledi.
ABD'den tam destek
İsrail bombardımanı uluslararası alanda tepkiyle karşılanırken, ABD yönetimi, İsrail'in haklı oluğunu savunuyor. ABD Bakanı Bill Clinton, "Bombardımanın İsrail askerlerinin öldürülmesine bir tepki olduğunun açık olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright da Hizbullah tarafını suçlu göstererek, İsrail tarafının mesaj verme amacında olduğunu ileri sürmüştü. Bombardımanı, ABD yürütülen Suriye-İsrail barış görüşmelerinin ikinci turunun,
Suriye'nin diplomatik başarısıyla sonuçlanmasının ardından gelmesi dikkat çekiyor.
Öte yandan, İsrail'in sivillerin korunmasına yönelik "Gazap Üzümleri" anlaşmasını bozması üzerine, anlaşmaya imza koyan devletler arasında yapılması beklenen toplantı dün de gerçekleşmedi. 1996 yılında imzalanan anlaşmada ABD, İsrail, Fransa, Suriye ve Lübnan'ın imzası bulunuyor.
ÖNCEKİ HABER

Rus-Çin ittifakı güçleniyor

SONRAKİ HABER

'Muhafazakârların devri kapandı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...