18 Ağustos 2011 08:04

Hastanedeki kapı pencerenin faturası da sağlık emekçilerine

SES Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi’nde (MEDH) ameliyathane çalışanlarının döner sermayeden aldıkları ücretin performans sisteminden kaynaklı düşürülmesini yaptıkları basın toplantısıyla protesto etti.MEDH İşyeri Temsilcisi Sibel Durmaz tarafından okunan açıklamada sağlıkta performans sisteminin hem halkın sağlık hakk

Hastanedeki kapı pencerenin faturası da sağlık emekçilerine
Paylaş

MEDH İşyeri Temsilcisi Sibel Durmaz tarafından okunan açıklamada sağlıkta performans sisteminin hem halkın sağlık hakkında yararlanmasının önünde bir engel hem de sağlık emekçilerinin koşullarını zorlaştıran bir uygulama olduğunu belirtti.

Performans sistemi uygulaması ile ilgili sorunların her an bir hastanede yaşanabileceğini vurgulayan Durmaz “Bu sorunlardan biri de Merkez Efendi Devlet Hastanesinde yaşanmıştır. Haziran ayında döner sermayesini alan ameliyathane çalışanları aldıkları miktarın diğer sağlık çalışanlarından daha az olduğunu görmüşlerdir. Hastane yönetimine sendikamız üyesi sağlık emekçilerinin yazılı başvurularına verilen cevap durumun vahametini ortaya koymaktadır. Yapılan düşük ödemenin sebebini açıkladıkları belgede ‘Sağlıkta Performans ve Kalite Yönergesi ile bağlı mevzuat kapsamında hastanenin 4 Kasım 2010 da yapılan denetiminde birimde tespit edilen eksiklikler tespit edilmiş ve bu aksaklıklar puanlandırılmıştır’ denilerek 1 Mayıs 2011 tarihinde yürürlüğe giren İkince Basamak Sağlık Kurumlarında Görevli Personele Birim Performans Katsayısı uygulamasına dair Yönergenin 10.11.13. maddelerine uygun olarak ödeme yaptıkları ifade edilmiştir” dedi. Ameliyathanedeki kapı sayısının eksikliğinin, asansör yetersizliğinin, duvardaki boyanın bozukluğu, havalandırmanın yetersizliği vb. pek çok eksikliğin faturasının sağlık emekçilerinden çıkarıldığını belirten Durmaz, “Kamu hastanelerine yatırım yapmayıp kaynak aktarmayan bakanlık, hastanelerdeki idari uygulamadan kaynaklı eksikliklerin faturasını da çalışanlardan çıkarmak istemektedir.  Burada da görüldüğü gibi söylenen popülist söylemler halkı ve çalışanları kandırmakta öte bir şey ifade etmemekte, sağlık hizmetiyle ilgili bütün yük halka ve ağlık emekçilerine yüklenmektedir” diye belirtti.

Sağlıkta performans sisteminin hem halkın sağlık hakkında yararlanmasının önünde bir engel hem de sağlık emekçilerinin koşullarını zorlaştıran bir uygulama olduğuna dikkat çeken Durmaz, “Biz SES olarak yıllardır ifade etmekteyiz ve bunun söylemeye de devam edeceğiz.  Herkese ulaşılabilir, nitelikli ve ücretsiz sağlık hizmeti devletin asli görevi olmalı ve tüm çalışanları iş güvenceli ve insanca koşullarda hizmet sunmalıdır. Sağlık hizmeti ancak sağlıklı çalışma koşulları ve iş barışının olduğu koşullarda verilebilir. Bunu yaratmak içinde tüm gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz. Biz biliyoruz ki sağlıkta ticaret, performans ölüm demektir” dedi. (Manisa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir için 'Geliyorum' diyen tehlike

SONRAKİ HABER

‘Yapılan soruşturma bağımsız ve tarafsız değil’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...