09 Şubat 2000 22:00

Hükümlüye 'sürgün' genelgesi

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, adli hükümlülere yönelik yeni bir genelge yayımlandı. Yeni genelge uyarınca, Ankara, İstanbul ve İzmir'de bulunan...

Paylaş
Hükümlüye 'sürgün' genelgesi
Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, adli hükümlülerin ilk müşahadeleri, altışar aylık denemeleri, sınıflandırılmaları ve nakil işlemlerinde 2000 yılında uygulanacak esasları düzenleyen genelgeyi, cumhuriyet başsavcılıklarına gönderdi.
Genelgeye göre, Ankara, İstanbul ve İzmir'de bulunan ağır ceza merkezli cezaevleri ile bağlı ilçe cezaevleri kalabalık olduğu için, bu tutukevlerinde bulunan hükümlüler başka cezaevlerine dağıtılacak. Bu cezaevindeki hükümlü ve hüküm özlüler (davası Yargıtay aşamasında olanlar) tahliyelerine 8 yıldan az ve çok kalanlar olarak ikiye ayrılacak. Buna göre düzenlenecek listeler, haklarında verilen mahkeme kararları cezaevlerine ulaştığı andan başlayarak en geç 7 gün içinde Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne faksla bildirilecek.
Tahliye koşulları değiştirildi
Adana, Ardahan, Bafra, Bolu, Çarşamba, Diyarbakır Kapalı, Diyarbakır Özel Tip, Dinar, Doğubeyazıt, Elmalı, Erciş, Fethiye, Gebze, Iğdır, Kırıkkale, Kilis, Kocaeli, Oltu, Salihli, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Van ve Yalova kapalı cezaevlerindeki hükümlülerin, cezalarının infazına bulundukları yerde devam edilecek. Şartlı tahliye koşullarını taşısa dahi Türk Ceza Kanunu'nun adam öldürme suçlarını düzenleyen maddelerinden hükümlü olanlardan tahliyelerine 3 yıl 6 aydan az süre kalmadıkça, uyuşturucu madde kaçakçılığından, cebren ırza geçme alıkoyma suçlarından hükümlü olanlar tahliyelerine 2 yıldan az süre kalmadıkça, hırsızlık, gasp suçlarından hükümlü olanların tahliyelerine bir yıldan az süre kalmadıkça, cürümü işlemek için teşekkül meydana getirmek suçlarından hükümlü olanların tahliyelerine bir yıldan az süre kalmadıkça, firar veya firara teşebbüs, cezaevi idaresine karşı ayaklanma ve cezaevinde 4 defa disiplin nedeniyle hücre hapis cezası olanlar tahliyelerine 2 yıldan az süre kalmadıkça, açık cezaevlerine ayrılmalarına karar verilemeyecek ve müşahade dosyaları bakanlığa gönderilmeyecek.
Açık cezaevleri konusu
Açık cezaevi rejimine uyum sağlayamayacağından kuşku duyulanlar, iki veya daha fazla firar edenler veya firara teşebbüs edenler, firara teşebbüs suçundan dolayı mahkûm olanlar, cezaevi idaresine karşı ayaklanma suçundan mahkûm olanlardan İnfaz Kanunu'nun ayda 6 günlük özel indiriminden yararlanmak için açık cezaevlerine ayrılmalarına karar verilebilecek. Genelgede, tutuklu ve hükümlülerin müşahade dosyaları bakanlığa gönderilirken uyulması gereken kurallar da sıralanıyor. Adalet Bakanlığı gerek gördüğü takdirde hükümlüleri, can güvenliği, hasımlık, disiplin cezası, kapasite, cezaevi konumunun değiştirilmesi ve olağanüstü durumlar gibi nedenlerle bulundukları bir infaz kurumundan konumlarına uygun başka bir infaz kurumuna nakil edebilecek. Açık infaz kurumları arası isteğe bağlı nakiller mümkün olmayacak.
Adalet Bakanı Türk'ün bu genelgesiyle 4 Ocak 1999 tarihli genelge yürürlükten kaldırıldı.
ÖNCEKİ HABER

ARGK ve ERNK feshediliyor

SONRAKİ HABER

Göktepe Gazetecilik Ödülleri için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...