09 Şubat 2000 22:00

İsrail Lübnan'ı aralıksız bombalıyor

İsrail hava kuvvetleri, Lübnan'ı aralıksız bombalıyor. Harekât, özellikle Suriye yönetimi tarafından tepkiyle karşılanırken...

Paylaş
İsrail Lübnan'ı aralıksız bombalıyor
İsrail hava kuvvetleri, Lübnan'ı aralıksız bombalıyor. Harekât, özellikle Suriye yönetimi tarafından tepkiyle karşılanırken, sivil hedeflerin de saldırıya maruz kaldıkları belirtiliyor. İsrail ordusu 'Hizbullah mevzisi' olarak gösterdiği bölgeleri tank ve top ateşiyle de bombalıyor.
Sivilleri vuruyorlar
İsrail, sabahın erken saatlerinde itibaren Güney Lübnan'ı bombalamaya yeniden başladı. İsrail jetleri, İsrail işgali altındaki bölgenin doğu sınırı yakınlarındaki Zavtar köyünü çevreleyen dağları ateş altına aldılar. Lübnan polisi, bombardımanda ölen olmadığını bildirdi. Bölgenin, İsrail uçaklarının yanı sıra işgal bölgesindeki İsrail topçusu ve tankçısı tarafından da ateş altına alındığı belirtildi. Önceki gün de İsrail'e ait apache tipi bir helikopterin, Sur kenti kıyısındaki bir binayı vurduğu ve ilk belirlemelere göre 3 sivilin yaralandığı bildirildi. Lübnan polis yetkililerinin yaptığı açıklamada, başkent Beyrut'un 83 kilometre güneyindeki Sur'da, helikopterden atılan füzenin bir binanın 11. katına isabet ettiği ve halkın paniğe kapıldığı belirtildi.
İsrail helikopterlerinin, Güney Lübnan'daki İklim El Tufa bölgesinde bulunan Hizbullah mevzilerini de vurduğu bildirildi. Lübnan polis yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, helikopterlerin Sayda'nın yaklaşık 15 kilometre güneydoğusundaki Ein Busuar köyü yakınlarındaki hedeflere 10 roket fırlattıkları belirtildi.
İran yanlısı Hizbullah örgütü, İsrail'in yoğun bombardımanından sonra önceki gün Güney Lübnan'daki İsrail milis teşkilatı Güney Lübnan Ordusu (GLO)'na ait mevzilere saldırı düzenledi.
İsrail, önceki gece de Lübnan'da elektrik dağıtım şebekesini bombalamıştı. İsrailli yetkililer, 1996 yılında imzalanan "Gazap Üzümleri" anlaşmasının bozulduğunu açıklayarak, bundan böyle sivillerin korunmasını gözetmeyeceklerini duyurmuştu.
Lübnan, ABD'ye resmen başvurarak, bu saldırıların durdurulması için Washington'un harekete geçmesini istedi. Ancak ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Hizbullah örgütünü, 1996 mutabakatını ihlal etmekle suçladı. Albright, Hizbullah'ın Lübnan'ın güney sınırındaki köylerden yaptığı saldırıların, Lübnan'daki köylerin İsrail askerlerine saldırı için kullanılmasını yasaklayan mutabakata aykırı olduğunu söyledi.
Olağanüstü hâl
İsrail hükümeti, ülkenin kuzeyinde, Lübnan sınırında olağanüstü hâl ilan edilmesine ve orduya Lübnan'a düzenlenebilecek hava saldırıları konusunda geniş yetki verilmesine karar verdi. Devlet televizyonunun haberinde, Başbakan Ehud Barak'ın, operasyonlar konusunda karar almak için bakanlarıyla telefon görüşmesi yaptığı belirtildi. 48 saat sonra uzatılabilecek olağanüstü hâl uygulamasının, bölgedeki yaklaşık 300 bin yerleşimciye sığınaklara girilmesi emri verilmesi için imkân sağlayacağı kaydedildi.
Suriye'den sert tepki
Suriye Dışişleri Bakanı Faruk El Şara, "barış sürecinin sarsılmasının" tüm sorumluluğunun İsrail'e ait olduğunu bildirdi. Resmi SANA ajansının haberine göre El Şara, "Lübnan'da askeri gerginliğin artması, 1996'da varılan ateşkes anlaşmasının ihlalleri ve barış sürecinin bozulmasının tüm sorumluluğu İsrail'e aittir" dedi. Lübnan'a yönelik saldırılar, İsrail ve Suriye arasında ve ABD nezaretinde sürdürülen 'barış' görüşmelerini de doğrudan etkiliyor.
İran ve Rusya görüştü
İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi, Lübnan Başbakanı Selim El Hoss ve Rusya Dışişleri Bakanı İvan İvanov ile İsrail'in Lübnan'a saldırısını görüştü. İRNA'nın haberine göre, Harrazi, Hoss ile önceki akşam yaptığı telefon görüşmesinde İsrail'in saldırısını kınadı ve özellikle Nisan Anlaşması'nı denetleyen ülkeler olmak üzere uluslararası kamuoyundan İsrail'e baskı yapmalarını istedi.
Tepkiler
Filistin yönetimi de, İsrail'in Güney Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarını "devlet terörizmi" olarak niteleyerek, Arap ülkelerine, İsrail ile ilişkileri normalleştirme faaliyetlerini durdurması çağrısında bulundu. Filistinli üst düzey görüşmeci Yasser Abdrabbo, saldırıların İsrail Başbakanı Ehud Barak'ın gerçek niyetini ortaya koyduğunu söyleyerek, Barak'ın her alanda uluslararası meşruiyeti göz ardı etmek istediğini ifade etti.
BM Genel Sekreteri Kofi Annan İsrail'in Lübnan'a hava saldırıları düzenlemesinden üzüntü duyduğunu bildirdi.
Arap Birliği Genel Sekreteri İsmet Abdülmecid de, yaptığı açıklamada, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırısını sert bir şekilde kınayarak, ABD'yi İsrail'i durdurmaya davet etti. İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) de, İsrail'in Lübnan'a saldırısıyla ilgili olarak yayınladığı bildiride, "Bu saldırının İsrail'in, barış istemediğini ve barış sürecini başarısızlığa götürme yönündeki eğilimini açıkça gösterdiği" belirtildi.
Fransa ise, İsrail'in saldırısını kınadığını açıkladı ve ABD, Fransa, İsrail, Lübnan ve Suriye'nin oluşturduğu izleme grubunun acilen toplanması çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anne Gazeau-Secret, gece yarısı yapılan saldırının "sivillerin korunmasını amaçlayan 1996 mutabakatının ciddi bir ihlali olduğunu" söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Minibüsçüler grevde

SONRAKİ HABER

Kostis Stefanopulos ikinci kez seçildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...