08 Şubat 2000 22:00

Minibüsçüler grevde

Erdek-Bandırma arası sefer yapan minibüs şoförleri Bandırma Belediyesi'nin yeni garaja taşıma kararı üzerine çalışmama kararı aldılar. 8 gündür eylemlerini devam ettiren şoförler, "Hakkımızı alana kadar direneceğiz" diyorlar.

Paylaş
Minibüsçüler grevde
Muzaffer Özkurt
Erdek-Bandırma arası yolcu taşıyan minibüs şoförleri, Bandırma'da bulunan duraklarının yeni garaja alınmasına karşı, çalışmama eylemi yapıyor. Şoförler, sekizinci gününe giren eylemlerini mağduriyetlerinin giderilmemesi halinde devam ettireceklerini söylüyorlar. Eylemlerinin ayın birinde başladığını söyleyen Erdek Garaj Müdürü Mustafa İlgen, "Bu tarihten itibaren Bandırma'ya yaptığımız seferleri kaldırdık. Bandırma'da bulunan durağımızı yeni garaja almak istediler" diyor. Bu uygulamayla Erdeklilerin mağdur olacağını anlatan İlgen, şöyle devam ediyor: "Böylece Erdek'ten Bandırma'ya gidecek yolcu ilk önce yeni garaja gidecek, ondan sonra da tekrar para vererek Bandırma merkeze gelecek. Böylece şimdi 300 bin lira veren vatandaş, 450-500 bin lira vererek Bandırma'ya gidecek. Dönüş de aynı şekilde olacak."
Tüm bu nedenlerden dolayı Erdek Belediye Başkanı'nın da desteğiyle eyleme başladıklarını anlatan İlgen, Bandırma Belediyesi'nin, "Düzenleme yapacağım" söylemi ile kendilerini Bandırma'ya sokmadığını belirtiyor. "Eskiden buradan her saat başı otobüs ve yarım saatlerde de minibüs kalkardı ve hep dolu olurdu. Şimdi saat başı bir minibüs dolmuyor. Erdekliler de bizim bu eylemimize destek veriyorlar" diyen İlgen özellikle Deniz Otobüsü'ne gitmek isteyen yolcuların mağdur olduğunu söylüyor ve şunları aktarıyor: "Buradan gemiye gidenler yarım saat kala gelseler biz onları yetiştiriyorduk. Şimdi böyle bir garanti veremiyoruz. Ancak, 'Bir buçuk saat öncesinden gelin' diyoruz. Çünkü ilk önce Edincik'e gidiliyor. Edincik'ten Bandırma yeni garaja ve oradan da Bandırmaya iniliyor." Şimdilik sadece Edincik'e ve Gönen'e sefer yaptıklarını anlatan İlgen, "Bandırma'ya gitmek isteyen birisi bir buçuk saat harcamak zorunda. Aynı şekilde gelirken de bu kadar zamanı harcayacak" diyor.
'Sonuna kadar direneceğiz'
1985'ten beri Bandırma-Erdek arasında şoförlük yapan Aydın Tekin, "Şimdiye kadar hiç böyle bir uygulamayla karşılaşmadık" diyor. Kendilerine sunulan gerekçenin şehir trafiğinin yoğunluğu olduğunu ifade eden Tekin, buna da bir formül bulduklarını anlatarak şöyle devam ediyor: "Biz de buna karşılık aşağı liman yolundan gidip gelelim diyoruz. Şehiriçine girmeden limanın oraya gidelim. Oradan liman yolunu kullanalım diyoruz. Çünkü limanın orada bulunan park tüm Bandırma'yı alır. Çok geniş bir yer. Gönen'e giden otobüslerde aynı teklifi götürdüler ama 'Olmaz' diyorlar, 'İlla yukarı otogara çıkın.' Gemiye gidecek olan ya da Erdek'ten Bandırma'ya gidecek olan 150 bin lira para verecek. Bunun için direniyoruz. Ve bizim isteğimiz kabul edilene kadar sürdüreceğiz." Çeşitli zorluklarla uğraşmak zorunda kalan şoförlerin birçok borcu olduğunu ve oldukça fazla zarara girdiklerini dile getiren Tekin, haklarını alana kadar direnmekte kararlı olduklarını kaydediyor. "Eskiden Erdek'ten Bandırma'ya her gün 2000 kişi gidiyordu. Hepsi bir milyon bıraksa hesabını siz yapın. Şimdi Bandırma bu parayı kaybetti" diyen Tekin böyle bir uygulama getirilmesinin sebebinin Bandırma Belediye Başkanı'nın seçim zamanı verdiği söz olduğunu anlatıyor, "Seçim zamanı söz vermiş, 'Yeni garaja hat vereceğim' diye. Yani 20-30 kişi para kazansın diye insanları böyle mağdur ediyorlar" diyen Tekin, eylemlerini Erdek Belediye Başkanı'nın ve Erdeklilerin desteklediğine dikkat çekiyor. Tekin son olarak, "Şu ana kadar kötü bir tepkiyle karşılaşmadık. Şimdilik Bandırma'ya gidip gelmek 600-700 bin lira arası değişiyor. İnsanlar mağdur oluyor. Ancak biz hakkımızı alana kadar direnmekte kararlıyız" diyor.
ÖNCEKİ HABER

Sümerbank bedavaya verilmişti

SONRAKİ HABER

İsrail Lübnan'ı aralıksız bombalıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa