08 Şubat 2000 22:00

İşte özelleştirme gerçeği

"Bütçeye katkı" sunsun diye özelleştirilen kamu kuruluşları kapanma noktasına geldi. Özelleştirilen EBK ve SEK'ten sonra sırada POAŞ ve Telekom gibi kârlı kuruluşlar var.

Paylaş
İşte özelleştirme gerçeği
Şahin Bayar
Özelleştirme, iddia edildiği gibi sıkıntılara çare olmuyor. Bugüne kadar gerçekleşen 131 kuruluşun özelleştirmesinin açıkça ortaya koyduğu gibi özelleştirmelerle ne bütçenin kara delikleri kapandı ne ülkenin ekonomik sorunları çözüldü ne de teknolojik gelişme sağlandı. Aksine "bütçeye katkı" sunsun diye özelleştirilen kamu kuruluşları ya kapanma noktasına geldi ya da tamamen kapatıldı. 1998 itibariyle özelleştirmelerden 4.1 milyar dolar, diğer kaynaklardan da 1.9 milyar dolar tahsilat sağlanırken, 5.8 milyar dolar harcama yapıldı.
KİT'ler daha verimli
"Kambur" ilan edilen KİT'ler, vergi ve kâr açısından Hazine'ye en yüksek gelir getiren kurumlar. Örneğin ekenomik krize rağmen 1999'da KİT'lerden beklenen kâr 2 katrilyon liraya yakın. 500 büyük sanayi kuruluşunun en büyük 5 firmasının 4'ü KİT'tir. En kârlı olanların 5'i de yine KİT. 500 büyük sanayi kuruluşunda yer alan 41 KİT, 500 kuruluşun ödedikleri toplam verginin dörtte üçünü gerçekleştirdi. Tüm bunların yanı sıra yine 500 büyük sanayi kuruluşu verilerine göre KİT'lerde verimlilik özel sektörün iki katı.
İşçiler hep kaybetti
Ülkenin bağımsızlığı açısından son derece önemli olan stratejik kuruluşların da tekellere peşkeş çekilmesi anlamına gelen özelleştirme, işçiler açısından ise işten atılma, çalışma koşullarının ağırlaşması, ücretlerin düşüsü ve sendikasızlaştırmayı ifade ediyor. Yapılan araştırmalara göre özelleştirilen işyerlerinde işten atılma oranı yüzde 70, ücretlerdeki düşüş oranı ise yüzde 60'tır. Ayrıca özelleştirilen kuruluşlarda sendikalaşma oranı yüzde 30'lara kadar geriledi.
ÖNCEKİ HABER

Kaplan davası olaylı başladı

SONRAKİ HABER

Özelleştirilen kuruluşlarda durum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...