08 Şubat 2000 22:00

Zorunlu tasarruf gaspına karşı eylem

KESK üyesi kamu emekçileri, Tasarrufu Teşvik Fonu kesintisi uygulamasının sona erdirilerek, fonda biriken paranın çalışanlara ödenmesini istediler.

Paylaş
Zorunlu tasarruf gaspına karşı eylem
KESK üyesi kamu emekçileri, Ankara, İzmir, Samsun, Çanakkale ve Edirne'de düzenledikleri basın açıklamaları ile kamuoyunda "zorunlu tasarruf" olarak bilinen Tasarrufu Teşvik Fonu kesintisi uygulamasının sona erdirilerek, fonda biriken paranın çalışanlara ödenmesini istediler.
Ankara'da YKM önünde bir araya gelerek kıyak emekliliğe, zorunlu tasarrufların gaspına ve zamlara tepkilerini dile getiren kamu emekçileri, sık sık "Vekile kıyak, emekçiye dayak, bu abluka dağıtılacak", "MAI, MIGA, tahkim, kahrolsun emperyalizm", "Kahrolsun IMF, bağımsız Türkiye" sloganları attı. Eylemde konuşan KESK MYK Üyesi Hasan Hayır, sürdürülen ekonomik politikaların istikrar adı altında önümüze konduğuna dikkat çekerek, "Milyonlarca kamu emekçisi sefalet ücreti ile geçinmeye çalışırken, ülkede 10 milyonun üzerinde işsiz varken, istikrar sağlanabilir mi" dedi. Ülkeyi huzursuzluğa iten ekonomik politikaların IMF masalarında, Davos'ta planlandığını söyleyen Hayır, emekçilerin bu neoliberal politikaları '80'lerden beri tanıdığını kaydetti.
Haber-Sen bildiri dağıttı
KESK Ankara Şubeler Platformu Sözcüsü Veysel Yıldız da, devletin sermaye gruplarından aldığı iç ve dış borçları günü gününe ödediğine dikkat çekti. Yıldız, kamu emekçilerinden yasa zoruyla kesilen tasarrufların da nemalarıyla birlikte en kısa sürede ödenmesi gerektiğini belirtti. Yıldız, "Kamuoyu önünde verdiğiniz sözü yerine getirmek zorundasınız, enflasyon oranındaki ek ücret hemen kamu emekçilerine verilmelidir" dedi. Bu arada Haber-Sen üyeleri, eylemin ardından Kızılay ve civarında, halka 'Telekom satılıyor, özelleştirmeye hayır' başlıklı bildirileri dağıttılar.
Rakamlar her gün küçültüldü
KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Bahri Akkan ise, zorunlu tasarrufların kamu emekçilerine rağmen tasfiye edilmeye çalışıldığını bildirdi. Akkan, zorunlu tasarruf kesintilerinin, rakam oyunlarıyla her gün biraz daha küçültüldüğünü ifade etti. Akkan, "Tasfiye yöntemi, 'ben yaptım oldu' mantığıyla ve birikimleri çalma, yok etme mantığıyla yapılmaktadır'' dedi. Zorunlu tasarrufların, gerçek anlamda başlangıcından bugüne kadar faizlendirilerek hak sahiplerine ödenmesini isteyen Akkan, "KESK olarak 57. hükümete bir kez daha sesleniyoruz. Nemaları arıya, kurda, kuşa yem etmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Zorunlu tasarruflarla ilgili belirlenen oran, tarihin en düşük oranıdır. Sadece bu oran yüzünden bu yıl çalışanların ortalama 50 milyon lira kayıpları vardır. Zorunlu tasarruflarımızı gasp ettirmeyeceğiz."
Amacına ulaşmadı
KESK Samsun Dönem Sözcüsü Gülay Aslantepe, sendikanın Samsun Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında, 1 Haziran'da tasfiyesi düşünülen zorunlu tasarruf uygulamasının amacına ulaşmadığını belirtti. KESK Çanakkale Dönem Sözcüsü ve Tüm-Sosyal-Sen Şube Başkanı Elveda Demirtaş, zorunlu tasarrufların anapara ve nemalarıyla birlikte gerçek hak sahiplerine geri ödenmesi gerektiğini söyledi. Demirtaş, yazılı basın açıklamasında, 1 Nisan 1988'den bu yana çalışanlardan zorunlu tasarruf adı altında kesintiler yapıldığını, bu paraların geri ödenmesini beklediklerini bildirdi. KESK Edirne Şubeler Platformu, zorunlu tasarruf kesintisi sonucunda biriken paraların ücretlilere bir defada verilmesini istedi.
ÖNCEKİ HABER

Afiş asan EMEP'liler tutuklandı

SONRAKİ HABER

HADEP: Kürt partisi değiliz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...