08 Şubat 2000 22:00

Faşist partili bakana AB daveti

Avusturya'nın faşist Sosyal Güvenlik Bakanı Elisabeth Sickl, Avrupa Birliği tarafından Lizbon'da düzenlenen toplantıya resmen davet edildi.

Paylaş
Faşist partili bakana AB daveti
Avusturya'nın faşist Sosyal Güvenlik Bakanı Elisabeth Sickl, Avrupa Birliği tarafından Lizbon'da düzenlenen toplantıya resmen davet edildi. AB Dönem Başkanı Portekiz tarafından yapılan açıklamada, Özgürlük Partisi (FPÖ)'ne mensup yeni Bakan Sickl'ın, hafta sonu yapılacak toplantı için Lizbon'a çağrılacağı belirtildi.
Belçika'nın öncülüğündeki bazı AB ülkeleri, Sickl'in gayri resmi konsey toplantısına davet edilmemesi yoluyla tepki verilmesini ve Viyana'nın yalnız bırakıldığının gösterilmesini istiyorlardı. Dönem Başkanlığı, "gayri resmi toplantıların, AB mekanizmalarının yürümesi açısından önemli olduğu" gerekçesiyle yeni bakanın davet edildiğini bildirdi. Bakanın AB toplantısına davet edilmesi, Avrupa hükümetleri tarafından FPÖ'ye gösterilen "tepki"nin yumuşamaya başladığının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Avusturya ile AB arasında bir "ilişki sınaması" olacak toplantı, cuma-cumartesi günleri Avusturya ve diğer 14 AB üyesinin sosyal güvenlik-çalışma-istihdam bakanları arasında yapılacak.
Haider çark etti
Öte yandan, Avusturya'da partisi koalisyon hükümetinde yer alan faşist lider Jörg Haider, "ırkçılara ya da Nazilere sempati duymadığını" söyledi. Daha önce sarf ettiği Nazi yanlısı sözlerle büyük tepkilere yol açan Haider, Amerikan CBS televizyon kanalına verdiği demeçte, Nazizm konusundaki görüşünün yanlış anlaşıldığını savunarak, "Nazi dönemiyle hiçbir ortak görüşümüz, hiçbir sempatimiz yok" dedi. Haider, Nazizmin Avusturya tarihinin karanlık, korkunç bir dönemi olduğunu ve genç kuşakların geçmişte olanları hatırlaması gerektiğini söyledi. "Aldığımız oyların yüzde 35'i gençlerden" diyen Haider, Avusturya'nın, siyahlara, Yahudilere ve göçmenlere açık olup olmadığı sorusuna "Elbette" yanıtını verdi.
Sanatçılar tepkili
Avusturya hükümetine yurtdışında protestolar sürerken, ülke içinde de özellikle sanat kesiminden büyük tepkiler geliyor. Son olarak dünyaca ünlü Salzburg Festivali'nin Belçika uyruklu sanat direktörü Gerard Mortier, Nazilerin iktidara gelişi karşısında sanatçıların duyduğu endişeyi dile getirmek için görevinden istifa etti. Bu yaz yapılacak festivalden sonra görevinden ayrılacağını belirten Mortier, Avusturya'daki tüm demokratik güçlerle işbirliği içinde bir siyasi-kültürel faaliyet sürdüreceğini bildirdi. Dünyanın en iyi orkestra yöneticilerinden birisi olarak değerlendirilen ve Viyana Flarmoni orkestrasını yöneten Hint asıllı Zubin Mehta da, tek bir ırkçı hareket gördüğünde, Avusturya'yı terk edeceğini açıkladı. Avusturyalı oyun yazarı Elfriede Jelinek de, piyeslerinin ülkede sahnelenmesini yasakladı ve Avusturya'dan ayrılabileceğini söyledi. Avusturyalı ünlü Yazar Ingeborg Bachmann'ın mirasçıları da, yazarın adını taşıyan ve ülkenin en önemli edebiyat ödülü olan Bachmann ödülünün Haider tarafından verilmesine yasak getirdiler. Ödül her yıl Haider'in valisi olduğu Carinthia eyaletinde veriliyor.
Avusturya Ressam ve Heykeltıraşlar Federasyonu, "koalisyon hükümetinin kültürel konularda söyleyecek tek bir sözü olmadığını" açıklarken, Yazarlar Federasyonu da, FPÖ'nün federasyonlarına karşı saldırgan tutumunu kınadı. Portekiz müziğini yurtdışında tanıtan en ünlü grup olan Madredeus, 2 Mart'ta Viyana'da vereceği konseri iptal ederken, Fransa'da kablodan yayın yapan bir televizyon kanalı da, Avusturya'yı tanıtan bir gezi programını yayından kaldırdı.
ÖNCEKİ HABER

İsrail Lübnan'a saldırdı

SONRAKİ HABER

Enerjinin MAI'si onaylandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...