08 Şubat 2000 22:00

ABD ve NATO katliamı savunuyor

Yugoslavya topraklarını günlerce bombalayan, konvoyları füzeleyen ABD, İnsan Hakları Gözlem örgütünün Yugoslavya raporuna sert tepki gösterdi.

Paylaş
ABD ve NATO katliamı savunuyor
İnsan Hakları Gözlem örgütü tarafından hazırlanan NATO raporu, ABD yönetimi ve NATO tarafından tepkiyle karşılandı. Örgütün NATO'nun Kosova için geçen yıl Yugoslavya'ya düzenlediği hava operasyonları sırasında yaklaşık 500 sivilin öldüğünü açıklaması üzerine, ABD'li yetkililer ve NATO genel sekreteri rakamın doğru olmadığını ve operasyonun "başarılı" olduğunu savundu.
İnsan Hakları Gözlem tarafından önceki gün yayınlanan raporda, mart ve haziran ayları arasında süren hava operasyonunda, NATO uçaklarının 90 defa "yanlış hedef" vurduğu ifade edilmişti.
'Tarihi operasyon'
ABD Savunma Bakanı William Cohen, düzenlediği basın toplantısında, NATO'nun operasyon sırasında siviller arasında kayıpların asgariye indirilmesi için elinden gelen bütün çabayı gösterdiğini iddia etti. Cohen, bazı sivil can kayıpları olduğunu kabul ettiklerini, ancak bu rakamın 500'ü bulduğuna ilişkin ellerinde herhangi bir veri olmadığını söyledi. ABD Savunma Bakanı Cohen, "Kim ne derse desin, NATO Kosova operasyonunda çok başarılı oldu ve bunu büyük ölçüde sivillere zarar vermeden gerçekleştirdi" dedi. Öte yandan, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon tarafından yayınlanan 139 sayfalık bir raporda, sivil can kayıpları konusuna değinilmezken, NATO'nun Kosova operasyonu, "tarihin en hassas şekilde hedefine ulaşan askeri operasyonu" olarak nitelendi.
Robertson üzülmüş!
NATO Genel Sekreteri George Robertson ise, raporu, "Miloseviç'in etnik temizlik girişiminin ve bölge istikrarına verdiği zararın kamuoyuna yansıtılmasına katkısı açısından" olumlu bulduğunu açıkladı. NATO harekâtı sırasında ölen siviller için üzüldüğünü, ancak "istenmeden neden olunan bu ölümlerin, Miloseviç'in adamlarının gerçekleştirdiği sistemli katliamlar ve vahşetle mukayese edilemeyeceğini" anlatan Robertson, ittifak uçaklarının, mümkün olan her tedbiri aldıklarını ileri sürdü.
NATO saldırılarında Kosova ve Sırbistan'da ölen sivillerin sayısının 500'ün de üzerinde olduğu belirtiliyor.
NATO'nun 'yanlışlıkları'
2 Nisan: Belgrad'da İçişleri Bakanlığı füzeyle vurularak imha edildi.
5 Nisan: Sırbistan'ın Aleksinaç kenti bombalandı, 10'dan fazla sivil öldü. Pentagon sivil binaların ABD uçağı tarafından vurulduğunu doğruladı.
9 Nisan: NATO, Priştine'ye düzenlenen bombardımanda 'hedef şaştığını' ileri sürerek evlerin vurulduğunu kabul etti. İki taraf ta ölü sayısına ilişkin bir rakam açıklamadı.
12 Nisan: Belgrad'ın güneyinde Grdelica Klisura Köprüsü üstünde bir yolcu treni vuruldu. NATO kaynakları 10 kişinin öldüğünü belirtirken, Belgrad yönetimi 55 kişininin öldüğünü açıkladı.
14 Nisan: Kosova'dan kaçmaya çalışan Arnavut mültecilerin konvoyu Djakoviça yakınlarında vuruldu. 80 civarında Kosovalı Arnavut öldü. Konvoyun hedef alındığını kabul eden NATO sözcüleri, pilotların konvoyu askeri hedef sandıklarını ileri sürdüler.
21 Nisan: Belgrad'daki tv Pink binası bombalandı.
23 Nisan: RTS televizyonu vuruldu: 20'ye yakın ölü.
27 Nisan: Surdulica kenti ağır bir biçimde bombalandı. En az 17 kişi öldü.
29 Nisan: Sofya'nın ortasındaki bir eve füze düştü. Şans eseri ölen olmadı.
1 Mayıs: Priştina'nın kuzeyindeki Luzane köprüsünden geçen bir yolcu otobüsü bombalandı. Otobüste bulunan 40'ı aşkın kişiden sadece 4 kişi kurtulabildi.
7 Mayıs: Niş kentine düzenlenen bombardımanda sivil binalar hedef alındı. Yugoslav kaynakları 'salkım bombaların' kullanıldığı saldırıda 15 kişinin öldüğünü bildirdi. Salkım bomba kullanıldığını doğrulayan NATO, bombaların 'hedeflerini şaşırmış' olabileceklerini açıkladı.
7 Mayıs: Belgrad'da birçok hükümet binasını yerle bir eden NATO uçakları Çin Büyükelçiliği'ni de vurdu. Üç kişi öldü.
ÖNCEKİ HABER

Şiddete karşı bilirkişi raporu

SONRAKİ HABER

İsrail Lübnan'a saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...