07 Şubat 2000 22:00

2000 yılı programı tekellerin çıkarına

Selüloz-İş Genel Başkanı Ergin Alşan, hükümetin 2000 yılı programını eleştirirken, sendikalar ve KİT'lerin çokuluslu şirketlerin önündeki iki büyük engel olduğuna dikkat çekti.

Paylaş
2000 yılı programı tekellerin çıkarına
Selüloz-İş Sendikası Genel Başkanı ve Kocaeli Sendikalar Birliği Başkanı Ergin Alşan, özelleştirmeyi savunanların özünde çokuluslu şirketlerin çıkarlarını savunduklarını belirterek, "Çünkü çokuluslu sermaye, ucuz işgücüne ulaşmak için güçlü sendikaların tasfiyesini, pazar için de KİT'lerin ortadan kaldırılmasını istemektedir" dedi.
Ergin Alşan, sendikanın eğitim salonunda bir basın toplantısı düzenleyerek, hükümetin başta özelleştirmeler olmak üzere 2000 yılı pragramını eleştirdi. Selüloz-İş'e bağlı şube başkanlarının yanı sıra, Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Türkiye Kamu-Sen ve KESK'e bağlı sendikaların yöneticilerinin de katıldığı basın toplantısında konuşan Ergin Alşan, hükümetin, sosyal güvenlik yasası, kıdem tazminatlarının yeniden düzenlenmesi, uluslararası tahkim, esnek çalışma ve özelleştirme politikalarıyla emekçilere yeni bir saldırı başlattığını söyledi.
Sendikalar ve KİT'ler engel
"Çokuluslu şirketlerin, teknolojinin yarattığı olanakları kâra dönüştürebilmeleri için ucuz işgücüne, sınırsız pazarlara gereksinimleri vardı. Ucuz işgücünün önündeki en büyük engel sendikalar, sınırsız pazarın önündeki en büyük engel ise KİT'lerdir. Çokuluslu sermaye, ucuz işgücüne ulaşmak için güçlü sendikaların tasfiyesini, pazar için de KİT'lerin ortadan kaldırılmasını istemektedir" diyen Ergin Alşan, bu nedenle özelleştirmeyi savunanların özünde çokuluslu tekellerin çıkarlarını savunduklarını vurguladı.
Özelleştirmenin sosyal devletin tasfiye edilmesini de beraberinde getireceğine dikkat çeken Alşan, "Sosyal devlet, gelecek güvencesi ve artan istihdam, demokrasinin en büyük güvencesidir. Sosyal devletin yok olduğu yerde, demokratik sistemi var etmek, yaşatmak mümkün değildir" diye konuştu.
SEKA'nın durumu
Sendika olarak örgütlü oldukları SEKA'nın da özelleştirme kapsamına alındığını hatırlatan Alşan, "SEKA'ların KİT'lerin içerisinde özel bir yerleri vardır.
SEKA'lar kâğıt sanayine bilgi birikimi, altyapı hammadde ve girdi sağlayan, ülkemizin çokuluslu kâğıt tekellerinin pençesine düşmesini engelleyen kuruluşlardır" dedi. Alşan, Selüloz-İş Sendikası olarak hiçbir mazeretin arkasında saklanmadan, işçi haklarına yönelik her saldırıyı, özelleştirmeye yönelik her adımı geri püskürtme kararlılığı içinde olduklarını söyledi.
Miting çağrısı
Alşan'ın ardından Emekli-Sen, tüm Bel-Sen, Lastik-İş, Tüm Sosyal-Sen ve Eğitim-Sen yöneticileri söz alarak miting çağrısı yaptılar. Ancak yeterli çoğunluğun olmaması üzerine Kocaeli Sendikalar Birliği'nin 15 Şubat Salı günü toplanarak, mitinge ilişkin görüşmesi kararlaştırıldı.
ÖNCEKİ HABER

Emekçiler OHAL'de örgütleniyor

SONRAKİ HABER

Kadıköy Belediyesi işçisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...