07 Şubat 2000 22:00

Emekçiler OHAL'de örgütleniyor

Olağanüstü Hal Bölgesi'nde örgütlü sendikalar örgütlenme çalışmalarını hızlandırdılar. Senidikaların örgütlenme komisyonları tatilden sonra ilçe ve köylere de gidecekler.

Paylaş
Emekçiler OHAL'de örgütleniyor
Mehmet Aslanoğlu
Diyarbakır'da sendikalaşma çabaları artıyor. Özellikle kamu emekçilerinin üyelik aidatlarının devlet tarafından toplanıp genel mekezlere ulaştırılması uygulamasını KESK ve Kamu-Sen arasındaki bir referandum olarak değerlendiren KESK'e bağlı sendikalar, örgütlenmeye hız verdiler. İşçi sendikaları cephesinde ise sendikalılaşma konusunda tek somut çalışmayı Tek Gıda-İş Diyarbakır Şubesi yapıyor.
Tehditlere kulak asmıyoruz
Diyarbakır'da Tek Gıda-İş Sendikası'nın 1 ve 2 Nolu şubelerine üye 2000 işçi var. Habur, Mardin, Çaykur Başmüdürlük, Tekel İçki Fabrikası, Yaprak Tütün İşletmeleri'nde örgütlü olan Tek Gıda-İş Sendikası, özellikle fırınlardaki örgütlenme çalışmalarını yoğunlaştırdı.
Tek Gıda-İş 1 No'lu Şube Başkanı Arif Akkaya, Diyarbakır'da şubelerine üye 420 işçi olduğunu belirterek, "Özelikle fırınlarda üye kayıtlarımız başlamak üzere. Diyarbakır'da bulunan ekmek ve un fabrikalarında işçilerle birçok toplantı yaptık. Çalışma komisyonları oluşturduk. Diyarbakır'da 750 fırın var. İzmir, Bursa, İstanbul, Adana, Ankara, hatta Erzurum, Urfa ve Antep'te örgütlü olan fırın işçileri maalesef Diyarbakır'da 1980 yılından beri örgütsüz, sigortasız ve her türlü haktan yoksun. Fırın sahipleri akrabalarından başka kimseyi sigortalı yapmıyor. Günde 12-13 saat çalışıyorlar. Toplam 1500 işçiyi örgütlemeyi hedefliyoruz. Yerel televizyon ve gazetelerden de ilan yoluyla üye olma çağrısı yapacağız" dedi. İşverenlerin tehditlerinin olduğunu, ancak bunlara 'kulak asmadıklarını' söyleyen Akkaya, şöyle devam etti: "Elazığ Köy-Tür, Umaş, Mardin'de OLİ bisküvi ve makarna fabrikaları ve un fabrikalarında da somut çalışmalarımız var. Bu ay içerisinde işçiler ve işverenle görüşeceğiz. Örgütlenme çalışması yaptığımız işyerlerinde işçilerle eğitim çalışmaları ve seminerler düzenleyeceğiz."
Referandumu kazanmalıyız
Henüz 20 ay önce kurulan KESK'e bağlı Tarım Gıda-Sen'in ise 274 üyesi bulunuyor. İlk kurulduğunda 450 olan üye sayısı, emeklilik, tayini vb. nedenlerle düşmüş. Bu nedenle üyelik konusunu "güncelleştirdiklerini" ve örgütlenme çalışmalarını hızlandırdıklarını belirten Şube Başkanı Haşim Uslu, "İki ay önce yönetim kurulu olarak aldığımız karara göre her çaşamba günü bir işyerini ziyaret ederek işyeri temsilcilik kurumlarını oluşturmaya çalışıyoruz" dedi. Kamu emekçilerinin sendika aidatlarının artık doğrudan çalıştıkları kurumların saymanlıkları aracılığıyla genel merkeze gönderileceğini hatırlatan Uslu, bu uygulamanın Kamu-Sen için de geçerli olduğuna dikkat çekerek, "Hükümetin üye sayısı en fazla olan konfederasyonu muhatap alacağı yönünde duyumlarımız var. Bizim için bu uygulama artık bir referanduma dönüşmüştür. Bu referandumu kazanmak için de üye kayıtlarımıza hız vermiş durumdayız" diye konuştu.
Hedef 2000 büro emekçisi
Bir süre önce 350 üyeli Tüm Maliye-Sen'i feshederek BES'le birleştiklerini ve bu birleşmeden sonra Diyarbakır'da sendikal çalışma yürütecekleri kurum sayısının 18'e çıktığını anlatan BES Şube Başkanı Ahmet Çoban, bunların 16'sında örgütsüz olduklarını söyledi. "Bu kurumlarda 3000'i aşkın büro emekçisi çalışıyor. Hedefimiz 2000 büro emekçisini BES'te örgütlemek. Şimdiki geçici yönetimimiz Tüm Maliye-Sen yönetim kurulundan oluşuyor. Örgütlenme çalışmalarımızı tamamladıktan sonra diğer kurumlardan arkadaşlarımızın da yönetime girmelerini sağlamak istiyoruz" diyen Ahmet Çoban, üç ay içerisinde örgütlenme çalışmalarını başarıya ulaştırıp bir şenlik düzenleyeceklerini bildirdi. Çoban, "Büro emekçilerinin çalıştığı kurumların hepsi bürokrasinin can damarı olan, kilit kurumlar. Bir grev veya işbırakma esnasında belirleyici bir işkolu olabiliriz.
Amacımız kahvelerde okey şakırdatan, maçlardan sonra sokaklara dökülen potansiyel üyelerimizi sendikalı olma noktasında ikna edip Eğitim-Sen ve SES gibi KESK içerisinde etkin bir konuma gelmek" dedi.
İlçe ve köylere de gideceğiz
Aidatların merkezden kesilmesi uygulamasının başlaması üzerine örgütlenme çalışmasına hız veren sendikalardan biri de Eğitim-Sen. Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Hayrettin Altun, "Öğrendiğimiz kadarıyla hükümet bu yolla konfederasyonların üye sayılarını tespit edip, muhatap alacağı konfederasyonu belirleyecek. Bizce hükümet bu yolla Kamu-Sen'i muhatap alıp, sahte sendika yasası ve kamu çalışanlarının aleyhine olan kararları rahatlıkla almayı planlıyor. Bu nedenle biz hükümetin bu oyununu bir referandum olarak ele alıp, 3000 olan üye sayımızı artıracağız" diyerek, son dönemde Diyarbakır'a tayin olan 1500 stajer öğretmenden 400'ünü örgütlediklerini, bunun dışında 1000'i aşkın üye kaydettiklerini söyledi.
Örgütlenme komisyonu
Altun, örgütlenme komisyonları kurduklarını, bu komisyonların henüz ilçe ve köylere ulaşamadıklarını, ancak sömestr tatilinden sonra köy ve ilçelere de yönelerek örgütlenme çalışmalarını sonuçlandıracaklarını anlattı.
ÖNCEKİ HABER

EMEP il kongrelerinin bir kısmı

SONRAKİ HABER

2000 yılı programı tekellerin çıkarına

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...