07 Şubat 2000 22:00

Kürt yoksullarının kongresi

Diyarbakır'da 250 işçi ve emekçinin katılımıyla yapılan il kongresinde, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, Kürt sorununun dağ gibi ortada durduğunu vurguladı.

Paylaş
Kürt yoksullarının kongresi
Diyarbakır'da Nilgün Düğün Salonu'nda önceki gün 250 kişinin katılımıyla yapılan kongrede, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel yer aldı. Ülke sorunlarının yanında Kürt sorunu ve Diyarbakır öznelindeki birçok soruna vurgu yapıldığı kongrede Tüzel, Kürt ve Türk emekçilerinin özgürlük için birleştikleri bir kongre yaşadıklarını kaydetti. Fadime Göktepe'nin de yer aldığı kongrede, "OHAL kaldırılsın" yazılı pankartının asılması polisler tarafından engellenmeye çalışıldı.
Koruculuk lağv edilsin
Diyarbakır İl Başkanı Şükrü Abay, kongrenin ülkenin ve bölge emekçilerinin sorunlarına çözüm bulacağına olan inancını belirtti. Kürt sorununun hâlâ inkâr edildiğini ve OHAL'in kaldırılmadığı gibi gıda ambargolarının devam ettiğini, Evrensel ve Bakış gazetelerinin bölgeye sokulmadığını, sendikalar ve partiler üzerindeki baskıların sürdüğünü belirten Abay, partilerinin başlattığı "OHAL'e hayır, baskılar son bulsun" kampanyası çerçevesinde ilimizde yapılan tüm faaliyetlerin engellendiğini vurguladı. "Tüm materyallerimize el konuldu. Parti yöneticilerimize dava açıldı" diyen Abay, koruculuk sisteminin yeniden yapılandırılmaya ve korucuların başka alanlarda istihdam edilmeye çalışıldığını vurgulayarak, halka karşı bir suç örgütüne dönüşmüş olan koruculuğun tamamen lağv edilmesi gerektiğini söyledi.
Kürt sorunu dağ gibi...
"Bu soğuk kış gününde emeğin kardeşliğini ve barışın sımsıcak havasını buraya taşıdık. Hep birlikte bunu tüm ülkeye yayacağız" diyerek konuşmasına başlayan Levent Tüzel de, EMEP'in bu kongreyle emekçilerin nasıl birleştiklerini, nasıl kardeş olduklarını, özgürlük için nasıl ateş ateş yandıklarını bu kongreden dünyaya ilan edeceklerini söyledi. Ülkede işsizlik, enflasyon, düşük ücret, ülkenin en önemli sanayi tesislerinin yabancılara satılması, küçük üreticinin ve çiftçinin ürettiği ürünleri yok pahasına satması gibi ciddi sorunların yaşandığını belirten Tüzel, bu sorunların merkezinde de Kürt sorununun devasa bir sorun olarak yer aldığını söyledi.
"Hizbullah, Susurluk..."
Yıllardır Kürt emekçilerin kayıplar verdiğini, büyük acılar yaşadığını söyleyen Tüzel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi sanki işler biraz düzelecekmiş gibi bir hava esiyor. Savaş ortamının son bulması bizim biraz daha kendi haklarımız için, yani işimiz, ekmeğimiz, özgürlüğümüz için harekete geçmemiz, bir çalışma içerisine girmemiz için bir olanak yaratıyor. Bu elbette sevindirici bir şey. Ama Kürt sorunu açısından çok önemli bir sorun olan OHAL hâlâ uygulanıyor. Kongre salonuna astığımız 'OHAL kaldırılsın, baskılar son bulsun' pankartını indirmemizi istiyorlar. İşte sorun burda. Yani politika yapan bir parti bunu tüzüğüne, programına koymuş, partinin bu pankartı indirmesi isteniyor. Bu tam bir keyfilik, antidemokratik uygulama ve hukuksuzluk. İşte biz de tam da bu hukuksuzluk, bu keyfilik son bulsun, buradaki insan özgürce konuşabilsin, örgütlenebilsin, hakkını savunabilsin diye OHAL kaldırılmalı diyoruz ve biz bunun kavgasını veriyoruz, vermek zorundayız." Hizbullah operasyonlarına da değinen Tüzel, bir temizlik operasyonu yapılıyor gibi gözüktüğünü, Susurluk'taki gibi gerçeklerin üzerinin örtülmeye çalışıldığını kaydederek, Kürt emekçilerine Hizbullah davalarının da aynı akıbete uğramaması için davaları takip etmeleri çağrısında bulundu.
Karacadağ köylüleri adına konuşan Muharrem Yüksel, Genel Başkan Levent Tüzel'in, kendilerinin duygu ve düşüncelerini dile getiren bur konuşma yaptığını belirterek, tüm ezilenlerin sorunlarına sahip çıkan EMEP'te örgütlenme çağrısında bulundu.
Kongrede, EMEP İl Başkanlığı'na Şükrü Abay yeniden seçildi.
ÖNCEKİ HABER

Berlin Film Festivali yarın başlıyor

SONRAKİ HABER

2000 Dersimli emek kongresindeydi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...