07 Şubat 2000 22:00

Berlin Film Festivali yarın başlıyor

Berlin Film Festivali yarın 50. kez başlıyor. Dünyanın birçok ülkesinden filmlerin yarışacağı festivalde yarışma dışı filmler de gösterilecek.

Paylaş
Berlin Film Festivali yarın başlıyor
Erdoğan Kaya
Almanya'nın en büyük film organizasyonu olan Berlinale (Berlin Film Festivali), bu yıl 9-20 Şubat 2000 tarihleri arasıda yapılacak.
Festival, çeşitli dallarda uzun ve kısa metrajlı film, panaroma, belgesel, forum, retrospektif ve çocuk filmlerinden oluşan 750 film, iki haftalık festival programı çerçevesinde sinemaseverlerin beğenisine sunulacak. Hollywood, her yıl olduğu gibi bu yıl da festivalde ağırlığını hissettiriyor. ABD festivale çeşitli dallardan 200 filmle katılıyor.
Bu yıl 50. kez gerçekleştirilecek olan festivalde, "Altın Ayı Ödülü" için 16 ülkeden 21 film yarışacak. Festivalde yarışma dışı filmler de gösterime girecek. On sinemada gösterimlerin gerçekleştirileceği festivalin merkezi ise yeni inşa edilen Postdamer Platz olacak.
Festivalde sinema dalında yarışacak filmlerden bazıları şunlar:
'The Beach' (Sahil); Danny Boyle'nin yönetmenliğini yaptığı filmde, Leanardo Di Caprio, Tilda Swinton başrolleri oynuyorlar. Zorlu bir yolculuktan sonra ıssız bir adaya giden üç turistin bir daha geri dönmemesi konu ediliyor. Adada yaşayanlar yarattıkları cennetin dış dünyada duyulmasını istemiyorlar.
'The Hurricane'; Norman Jewison'un yönettiği filmde, Denzel Washington başrol oynuyor. Film, zenci bir boksörün haksız yere yargılanmasını ve 20 yıl sonra bu haksızlığın ortaya çıkmasını konu alıyor.
'Magnolia'; Paul Thomas Anderson'un yönettiği filmde Tom Cruise, Julian Moore, Jason Roberts başrolleri paylaşıyorlar. Film, kanser olan iki medya mensubunun, çocuklarıyla kopan ilişkilerinin tekrardan kurulması için gösterdikleri çabayı konu ediniyor.
'Russkij bunt' (Rus İsyanı); Alexander Proschkin'in yönetmenliğini yaptığı filmde Mateusz Damecki, Vladimir Maskov başrolleri oynuyorlar. Alexsander Puşkin'in 'Yüzbaşının Kızı' romanından uyarlanan filmde, 1836'daki köylü isyanında ordu birliğinden Petr Grinev'le, kendisini çar ilan eden köylü devrimci Pugacev'in yüzbaşının kızını elde etmek için aralarında geçen mücadeleyi işliyor.
'Nebeska udica' (Gök Şahini); Ljubisa Samardic'in yönettiği filde başrollerde Nebosja Glogovac, Ana Sofreneviç bulunuyor. Film, 1999 ilkbaharında Yugoslavya'da savaş koşullarında bir aile babasının ve aynı yaşta bir grup genç adamın yaşamını anlatıyor. Normal bir yaşam sürdürmek isteyen bu insanların gelecek korkusu ve umutları işleniyor.
'Wo de fu qin mu qin' (Kızıl Ev); Zhang Yimou'nun yönettiği flmde, Zhang Ziyi, Sun Honglei başrolleri oynuyorlar. Film, bir köy öğretmeninin cenaze töreninden yola çıkarak, kültür devriminde parçalanan sevgi ilişkilerini ve kuşaklar arası çatışmayı konu ediniyor.
'Mayıs Sıkıntısı'; Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği filmde Mehmet Emin Ceylan, Muzaffer Özdemir, Fatma Ceylan başrolleri paylaşıyor. Film, kırsal alanda yaşayan bir babanın, bir orman parçasını mülk edinme sorununu işliyor. 'Dokuritsu shonen gasshoudan' (Oğlanlar Korosu); Akira Ogota'nın yönetmenliğini yaptığı filmde başrollerde Atsushi İto ve Sora Toma bulunuyor. Filmde, '60'lı yıllarda, Katolik bir kimsesizler yurdunda yaşayan iki gencin bu yıllarda başgösteren gençlik ayaklanmasından ve toplumsal değişikliklerden nasıl etkilendikleri konu ediliyor.
'The Talented Mr. Ripley' (Yetenekli Bay Ripley); Anthony Minghella'nın yönettiği filmde Matt Damon, Jude Law başrolleri oynuyorlar. Filmde, '50'li yıllarda İtalya'da yaşayan Amerikalılarla girdiği ilişkilerde, kendisini onlara benzetmek isteyen bir gencin yaşamı konu ediliyor.
'Prıme luci dell alba' (Sabahın İlk Işıkları); Lucio Gaudino'nun yönettiği filmde Gianmarco Tognazzi, Francesco Guiffrida, Laura Morante başrolleri oynuyorlar. Filmde, Sicilya'da yaşayan iki gencin yaşamı konu ediliyor. Uzun bir aradan sonra tekrar yurduna dönen büyük kardeş, ailesinin mafya tarafından öldürüldüğünü öğreniyor.'El mar' (Deniz); Augusti Villaronga'nın yönettiği filmde Roger Casamajor, Bruno Bergonzoni, Angela Molina başrolleri paylaşıyorlar. İspanya İç Savaşı, dört gençte derin izler bırakıyor. On yıl sonra bir hastanede tekrar karşılaşan gençler savaş döneminde yaşadıklarını takrar yaşıyorlar.
'Die stille nach dem Schuss' (Atıştan Sonraki Sessizlik); Volker Schöndorff'un yönettiği filmde Bibiana Beglau, Harald Schrott ve Thomas Arnold başrolleri oynuyorlar. Filmde, bir RAF militanının Doğu Almanya'nın dağılmasından sonra ortaya çıkması ve normal bir yaşam kurmak için gösterdiği çaba anlatılıyor.
ÖNCEKİ HABER

Cezaevleri Protokolü mahkemelik

SONRAKİ HABER

Kürt yoksullarının kongresi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...