07 Şubat 2000 22:00

87 bin 400 kişi işten atılacak

Pfizer ilaç firması, dünyada en çok kullanılan kolesterol ilacının üreticisi Warner-Lambert'i, 84.4 milyar dolara satın alarak dünyanın en büyük ikinci ilaç şirketi oluyor.

Paylaş
87 bin 400 kişi işten atılacak
Dünyaca ünlü ilaç firması Pfizer, dünyada en çok kullanılan lipitor adlı kolesterol ilacının üreticisi Warner-Lambert'i, 84.4 milyar dolara satın alarak dünyanın ikinci büyük ilaç şirketi oluyor. Uzun zamandan beri Pfizer ve American Home Products firması arasında süren satın alma rekabetinin, Pfizer'in American Home Products'a 1.8 milyar dolar ödemeyi kabul etmesi ile tatlıya bağlandı.
Geçtiğimiz kasım ayında, Warner-Lambert firması ile American Home Products firması arasında 58.3 milyar dolarlık satış ön anlaşması imzalanmıştı. Warner-Lambert'i American Home Products firmasına kaptırmak istemeyen Pfizer, fiyatı yükselterek firmayı ele geçirmeyi başardı.
Bu arada American Home Products firmasının, Warner-Lambert'i kaptırdığı Pfizer ile mahkemelik olma yerine, havadan alacağı 1.8 milyar doları tercih etmesinin nedeni olarak, firmanın başka taraflara ödeyeceği 4.7 milyar dolarlık tazminat gösteriliyor.
Diyet ilacı Fen-Phen'den zarar görenlere 4.7 milyar dolar tazminat ödemeyi kabul eden firmanın, bu tazminatın bir kısmını Pfizer'den alacağı para ile kapatacağı öne sürülüyor. Fen-Phen ilacı, kalp kapakçıklarında hasar yaptığı gerekçesi ile piyasadan kaldırılmış, ilaçtan zarar gören binlerce insan firma aleyhine dava açmıştı.
Ayrıca, Warner-Lambert firmasının başındaki yönetici Lodevijk J.R. De Vink (54) ile diğer üst düzey yöneticilerin, iki firmanın birleşmesinin gerçekleşeceği 6 ay içinde, görevlerini bırakacakları bildirildi. De Vink'in elinde bulunan Warner-Lambert hisselerinin, Pfizer'in firmaya biçtiği fiyat ile birlikte 245 milyon dolara çıktığı bildirildi. Pfizer firmasının, Warner-Lambert birleşmesi ile çoğu Warner-Lambert'ten olmak üzere 87 bin 400 kişiyi işten çıkaracağı kaydedildi.
İşten çıkarmaların 2002 yılına kadar, firmaya 1.6 milyar dolar masraf tasarrufu sağlayacağı açıklandı.
İki firmanın birleşmesi ile yıllık satış gücü 29 milyar dolar, yıllık ilaç araştırmaları bütçesi 4.7 milyar dolar, yıllık kazanç ise 4.9 milyar dolara çıkmış oldu.
ÖNCEKİ HABER

MIGA'ya yoğun tepki

SONRAKİ HABER

'Özelleştirmeyi hırsla yapın'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa