06 Şubat 2000 22:00

'Demokrasi Hareketi Girişimi'

   İzmir'de toplandı

Paylaş
'Demokrasi Hareketi Girişimi'
    İzmir'de toplandı
"Demokrasi Hareketi Girişim Grubu", İzmir Prenses Otel'de, bazı kitle örgütleri ve siyasi partilerin katılımı ile bir toplantı yaptı. "Demokrasi Hareketi Girişim Grubu"nun amaç ve ilkelerinin tartışıldığı ilk bölümün ardından, toplantı basına kapalı olarak siyasi parti ve kitle örgütlerinin söz alması ile sürdü.
Grup üyelerinden Feridun Yazar, yıllar sonra buluşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Demokrasi hareketi, köklü tarihlerden gelen bir ihtiyaca cevap vermek üzere bu açıdan başarıya gitmek için elinden gelen tüm çabaları tam yerinde kullanan bir hareket olacaktır" dedi. Girişimin bir siyasi parti kurmak gibi algılanmaması gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti: "Çünkü içinde yaşadığımız dünya da bugün küreselleşme dediğimiz kavramla bir süreçle karşı karşıyayız. Küreselleşme toplumların kültürel yasal ekonomik düşünce ve inançlarının etkileşim alanı içerisine girip dünyanın ülkelerine ve koşullarına yayılması kısaca özetlenebilir. İki kutuplu dünyanın sona ermesinden bu yana dünyada bireylerin ve grupların özgürlük terimleri öne çıkarak özgürlük süreci devam etmektedir. Bu süreçten bütün dünya devletleri bütün toplumlar etkilenmiştir."
"Türkiye'de bütün sorunlar silahla çözülmez; demokrasiyle, barışla da çözülür" ilkesiyle hareket edenlerin ateşkes yaptığını, silah bıraktığını, barış imzaladığını söyleyen Yazar, "İşte biz bu yolla bu anlayıştan hareket ediyoruz" dedi. Bahattin Günali de, cumhuriyet kurulduğundan bu yana demokrasi olmadığını ve demokratikleşme gerektiğini kaydetti.
EMEP terk etti
Demokrasi Hareketi Girişimi'nin yapmış olduğu çağrı üzerine toplantıya katılan EMEP İzmir İl Başkanı Haydar Cenan ve Cabbar Demirci de, toplantının işçilerin emekçilerin platformu olmadığını ifade ederek toplantıdan ayrıldılar. EMEP İzmir İl Örgütü'nden yapılan açıklamada, çağrı gelmesi üzerine, toplantıya katılındığı belirtildi. Bugüne kadar kendine aydın diyen insanların geldiği ve emekçiler ve işçiler adına kendilerinin kurtaracağını söylediği örneklerin başarıya ulaşamadığı ifade edilen açıklamada, söz konusu hareketin tanınmış birkaç kişiyi bir araya getirerek birliğin sağlanacağını düşündüğü belirtildi. EMEP'in kurulduğu günden bu yana, işçi ve emekçilerin birliğini savunduğu ve kişilerin ya da birkaç grubun bir araya gelerek oluşturduğu birliklerin emekçilerin birliğine hizmet etmeyeceği belirtilen açıklamada, "Demokrasi Hareketi, beş yıldızlı otel lobilerinde ve salonlarında değil; fabrikalarda, işyerlerinde, üretim alanlarında çalışarak olur. Partimiz kuruluş aşamasında da bugün de çalışma alanı olarak üretim, eğitim ve yerleşim alanlarını seçmiştir. Bu hareket dünyanın tek kutuplu olduğunu söylüyor. Zaten tekelci burjuvazi de aynı söylemi kullanarak sınıf mücadelesinin bittiğini söyleyerek emekçilerin bilincini bulandırmaya çalışıyor. Bugün de iki kutup vardır. Sermaye ve emek. Bu kutupta ya sermayenin yanında olacaksın ya da emek cephesinde yer alacaksın. Bu girişimcileri, demokrasiyi AB'de arama yerine demokrasinin dayanağı olan işçi ve emekçilerin birleşik mücadelesinde aramaya davet ediyoruz" denildi.
ÖNCEKİ HABER

EMEP il kongreleri başladı

SONRAKİ HABER

EGO'nun talan raporu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...