06 Şubat 2000 22:00

Sarıgazi'de jandarma terörü

İstanbul'un Sarıgazi beldesinde EMEP'in kongre afişlerini asmasını engellemeye çalışan jandarma, EMEP'lilere saldırdı, ateş açtı. Sarıgazi Belde Örgütü yöneticisi Hüseyin Genç'e ise gözaltında jopla tecavüz etti...

Paylaş
Sarıgazi'de jandarma terörü
Emeğin Partisi (EMEP) 2. Genel Kongresi'ne çağrı afişlerini asan EMEP'liler, İstanbul'un Sarıgazi beldesinde jandarmanın saldırısına maruz kaldı. EMEP üye ve yöneticilerini tartaklayarak gözaltına alan, gözaltıya tepki gösteren halk üzerinde terör estiren jandarma, gözaltına aldığı EMEP'lilere işkence yaptı. EMEP Belde binasını ablukaya alan jandarma Belde Yöneticisi Hüseyin Genç'e jopla tecavüz etti. Olayların ardından açıklama yapan İstanbul İl Başkanı Cevriye Aydın, saldırıların kendilerini yıldırmayacağını belirterek, "Bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinden taviz vermeyeceğiz. Bu saldırılardan güçlenerek çıkacağız" dedi.
İstanbul'un Sarıgazi Beldesi Meydanı'nda dün öğle saatlerinde, EMEP'in kongre afişini asan EMEP'lilere jandarma saldırdı. Halkın jandarmaya tepki göstermesi üzerine, sert şekilde müdahale eden ve ateş açan jandarma, çok sayıda EMEP üye ve yöneticisi ile çevredeki insanları gözaltına aldı. Sloganlarla keyfi gözaltına alma girişimine tepki gösteren EMEP'lilerin jandarma karakol bahçesinde de dövüldükleri ve işkenceye uğradıkları öğrenildi.
Avukatlardan edinilen bilgilere göre gözaltına alınan EMEP Sarıgazi Belde Yöneticisi Hüseyin Genç'e jopla tecavüz edildiği ve bunun tutanaklara geçirildiği ifade edildi. İşkenceden dolayı durumları ağırlaşan Arif Şakar ve Hüseyin Genç uzun süre doktora götürülmedi. Dövülerek gözaltına alınanlar hakkında jandarmaya mukavemet ettikleri iddiasıyla dava açılacağı, avukatlar tarafından kaydedildi.
Bu arada olay yerinde bulunan gazetemizin muhabiri Uğur Oğuz'un filmlerine jandarma tarafından el konulmak istendi. Muhabirimizin filmlerini vermemesi üzerine jandarma tarafından tartaklanarak gözaltına alınmak istenmesi girişimi halkın tepkisiyle engellendi.
İl yöneticileri de gözaltında
Yaşanan olaylar üzerine EMEP il ve ilçe yöneticileri, gözaltına alınanların aileleri ve avukatlarla Sarıgazi Jandarma Karakolu'na gittiler. Jandarma Karakol Komutanı, gözaltıların afişten dolayı olmadığını, gözaltına alınanların Sarıgazi Meydanı'nda izinsiz gösteri yaptıklarını iddia etti. EMEP Anadolu yakası ilçe ve İstanbul İl yöneticilerinin de içinde olduğu bir grup bunun üzerine saldırıları protesto etmek için Sarıgazi Meydanı'na kongre afişi asmaya gittiler. Ancak burada jandarma tarafından gerekçe gösterilmeden kimliklerine el konuldu.
Afişlerin asılabileceğine dair izin belgesi gösterilmesine rağmen EMEP yönetici ve üyeleri tartaklanarak gözaltına alındılar. Gözaltına alınanlardan isimleri belirlenen EMEP yönetici ve üyelerinin isimleri şöyle: Sarıgazi Belde Başkanı Şahin Tanrıverdi, Bayram Kılıç, Ümraniye İlçe Başkanı Nuri Ergin, Maltepe İlçe Başkanı Enver Delibaş, Maltepe İlçe Yöneticisi Gülabi Taşkın, Maltepe İlçe Yöneticisi Ebru Ünal, Kadıköy İlçe Başkanı Ayla Belek, Beykoz İlçe Yöneticisi Bektaş Durmaz, Beykoz İlçe Yöneticisi Davut Tekeli, Coşkun Ünlü, Ali Esnek, Savaş Aslantaş, Şivan Doğan, Arif Şakar, Hüseyin Genç, Kemal Genç, İsmail Sarı, Gazi Odabaş, Şerife Şahin, Sevinç Çaydaş, Gökhan Doğan, Tarık Doğan, Özgür Ulucan, Rıza Göktaş, Bülent Kavak, Sabri Ulucan, Murat Andıç, Akan Erkol, Eren Araman ve ve soyadlarını öğrenemediğimiz Şenol, Tarık ve Çiğdem.
'Saldırılar bizi yıldıramayacak'
Gözaltındakilere atılan dayak ve yapılan işkenceyle yetinmeyen jandarmanın, EMEP Sarıgazi Belde Örgütü'nün kuşatma altına alındığını ve beldede ellerinde sopalarla kahveleri gezdiğini söylen EMEP İstanbul İl Başkanı Cevriye Aydın, jandarmaların halk üzerinde terör estirdiğini söyledi.
Aydın, partilerinin abluka altına alınmasına, yönetici ve üyelerine işkence yapılmasına ve Hüseyin Genç'e jopla tecavüz edilmesine tepki göstererek, bu saldırıların kendilerini hiç bir şekilde yıldırmayacağını vurgulayarak "Bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde taviz vermeyeceğiz. Bu saldırılardan güçlenerek çıkacağız" dedi.
Emeğe tahammülsüzlük
EMEP İstanbul İl Başkanı Cevriye Aydın, EMEP'in tüm işçi ve emekçilere EMEP'te birleşme ve politika yapma çağrısının sürdüğünü ifade ederek, "Partimizin emekçilerle birleşmesi ve onların öz partisi olma yolunda güvenilir adımlarla ilerlemesi, emekçilerin politika yapma ve örgütlenme olanaklarını artırırken, sermayenin saldırılarını ve politik platformunu zayıflatmaktadır. Bu, emek düşmanlarında bir tahammülsüzlüğe yol açmıştır. Bu gerçek, Partimizin 2. Genel Kongresi'ne dönük baskıcı tutumlarla bir kez daha açığa çıkmıştır" dedi.
Aydın, İstanbul İl Örgütü'nün "Emekçiler Kongrede Buluşalım, Politikada Birleşelim" başlıklı kongre çağrı afişlerinin Sarıgazi beldesinde asılması sırasında, jandarmanın Anayasa kurallarını da aşarak, afiş asan EMEP üye ve yöneticilerine saldırdığını söyledi.
Sarıgazililer doğruluğumuzu gösterdi
EMEP Genel Başkan Yardımcısı Memet Kılınçaslan da bir açıklama yaparak, "EMEP'i bir suç işliyormuş gibi göstererek halktan koparmaya ve marjinal bırakmaya çalışıyorlar" dedi.
Kılınçaslan, diğer partiler ve üyeleri söz konusu olduğunda etrafını çevirerek koruyan kolluk kuvvetlerinin EMEP'e saldırmasının düşündürücü olduğunu söyleyerek, Sarıgazi halkının EMEPlilere sahip çıkmasının ve saldırıyı taş ve sloganlarla püskürtmesinin de EMEP'in doğru yolda olduğunu gösterdiğini kaydetti. EMEP Sarıgazi Belde Yöneticisi Hüseyin Genç'in de hunharca işkenceye maruz bırakıldığını belirten Kılınçaslan, Sarıgazi Jandarma Karakolu'nun EMEP'e karşı takındığı despotça tutumun yasadışı ve suç olduğunu söyleyerek, saldırıda bulunan ve işkence eden suçlu görevliler hakkında yasal olarak bütün haklarını kullanacaklarını vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

Tarancı'nın katilleri hâlâ 'sır'!

SONRAKİ HABER

Korucular tetikçilik yapıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...