06 Şubat 2000 22:00

İran'da ortaçağ uygulamaları

İranlı bir karikatürist, bir gazetede yayımlanan çalışmasında dini lidere hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklandı.

Paylaş
İran'da ortaçağ uygulamaları
İranlı karikatürist Nikaheng Kovser, "rejim düşmanlığı" yaptığı gerekçesiyle tutuklandı.
Kovser'in Azad gazetesinde çıkan bir karikatürünü gerekçe gösteren mollalar, Kum kentinde sokaklara dökülerek, kültür alanındaki devlet denetiminin daha da artırılmasını istemişlerdi.
İRNA'nın dün verdiği habere göre, gazetenin 30 Ocak tarihli sayısında karikatürün yayımlanmasından sonra Basın Denetleme Jürisi ile Tahran Adliye Başkanı karikatürcü hakkında dava açtı.
Geri adım attı
İki ay önce yayımlanan başka bir karikatürden dolayı da suçlanan Kovser, Basın Mahkemesi'nde yapılan duruşmasında karikatürlerde "hatası ve zaafı" olduğunu kabul ederek, karikatürden rahatsız olan din adamları, medrese öğrencileri ve ülke yetkililerinden "özür dilediğini" belirtti.
Azad Gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü Muhammed Rıza Yezdanpenah'ın da aynı davadan mahkemede ifade vereceği belirtildi.
Kovser'in 30 Ocak'ta yayımlanan karikatüründe, gözyaşları döken bir timsah, bir yandan kuyruğuyla bir gazeteciyi boğarken, bir yandan da "Beni bu yabancılara bağımlı basının elinden kim kurtaracak" diye bağırıyordu.
Gerici eylem sona erdi
İRNA, karikatürde çizilen timsahın, sağcı Ayetullah Mesbah Yezdi olduğu gerekçesiyle din adamlarına hakaret edildiğini ileri süren medrese öğrencilerinin geçen perşembe günü Kum'da başlattıkları protesto gösterisinin önceki gün sona erdiğini bildirdi.
Dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in Uzmanlar Meclisi Başkanı Ayetullah Ali Meşkini'ye gönderdiği sözlü mesaj üzerine, öğrencilerin gösterilerine son verdikleri belirtildi.
Mesajında, göstericilerin, seslerini yeterince duyurduklarını ve halkın diğer kesimlerinin de benzer tepkiler gösterdiğini belirten Hamaney, yakında genel seçim yapılacağını hatırlatarak, muhtemel komploları engellemek için gösterinin sona erdirilmesini istedi.
Bir dergi daha kapandı
Bu arada, önceki gün toplanan Basın Denetleme Heyeti, din adamlarını küçük düşürücü bir karikatür yayımlayan Perto-yu Sohen adlı haftalık dergiyi kapattı.
Son haftalardaki tartışmaların odağında yer alan Ayetullah Mesbah Yezdi'nin başkanı olduğu İmam Humeyni Eğitim ve Araştırma Kurumu tarafından yayımlanan derginin 2 Şubat sayısında yer alan bir karikatürde, muhalif Ayetullah Hüseyin Ali Montazeri keçi sakallı, kravatlı ve gözlüklü Batılı bir profesör kılığında resmediliyor ve başının üstündeki bir kitaba, "Sam Amca" mühür vuruyor.
Büyük Ayetullah Makarem Şirazi'nin fotoğrafının üstüne banka reklamı basan muhafazakâr Kudüs gazetesine ise uyarı verildi. Kudüs gazetesi yetkilileri, fotoğrafın üzerine reklam metninin teknik bir yanlışlık nedeniyle basıldığını belirttiler.
ÖNCEKİ HABER

Büyük şehre göçtüler... Göçük altında kaldılar

SONRAKİ HABER

İhanetin böylesi: MIGA onaylandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...