05 Şubat 2000 22:00

Birecik Belediyesi'nde direniş sürüyor

Birecik Belediyesi'nde 35 işçinin başlattığı direniş devam ediyor. Aralarında 7 kişilik bir komite oluşturan işçiler, yarın protesto gösterisi yapmayı planlıyorlar.

Paylaş
Birecik Belediyesi'nde direniş sürüyor
Birecik Belediyesi'nde 30 Aralık 1999'da işten atılan 35 işçinin belediye binası önünde başlattığı direniş devam ediyor. Aralarında 7 kişilik bir direniş komitesi oluşturan işçiler, pazartesi günü protesto yürüyüşü yapmayı planlıyorlar.
Önce "Valilikten yeterli çalışma vizesi gelmedi, o yüzden 35 kişiyi işten attım", sonra da "İşçileri zihinsel özürlü oldukları için attım" gibi açıklamalarda bulunan DTP'li Belediye Başkanı Mahmut Mirkelam'a tepki gösteren işçiler, işlerine geri dönmekte kararlı.
11 yıldır belediyenin tahsilat bölümünde çalışan İslim Yula, hiçbir neden olmadan işten atıldığını belirterek, tepkisi "10 aydır maaş alamıyorum. İşe ilk girenlerdenim. Maaş alamadığımız gibi işten çıkarıldık. Üstelik başkan bizim zihinsel özürlü olduğumuzu, bunun için işten çıkarıldığımızı söylüyor. Zihinsel özürlü olsaydım, 11 yıldır tahsilat bölümünde çalışabilir miydim" sözleriyle dile getirdi.
Sürekli sürgün
İşten atılan işçilerden Hasan Cevizci ise işten atmaların hemen olmadığını, önce bezdirmek amacıyla işçilerin yerlerinin sürekli değiştirildiğini belirterek, şunları anlattı: "Seçim propagandasında işçi kıyımı olmayacağını söylediler. Ancak 5 Mayıs 1999'da başladılar işçilerin yerlerini değiştirmeye. Ben soğuk hava deposunda motor bakımında çalışıyordum. Oradan alınıp çöpe verildim. Çöpte çalışırken her gün başka bir sokağa verildim. Oradan alındım, gece bekçiliğine verildim. Su motoru 15 yıldır var, orada gece bekçiliği yokmuş, ama bana gece kulübesinin olmadığı bir yerde bekçilik yaptırdılar. Baktılar bezmiyorum. Elektrik Telsiz Merkezi'ne verdiler. Aslında ben telsiz tamiratı yapıyordum. Orada işe devam ederken işten çıkarıldım. Belediye başkanı, bir arkadaşa 'Hasan işini iyi yapan, parayı hak eden bir eleman. Ama çıkarılması gerekiyor' demiş."
Zihin özürlü kim?
Çalıştığı yer sürekli değiştirildikten sonra işten atılan Ayşe Yardımcı, "11 yıldır Birecik Devlet Hastanesi'nde belediye işçisi olarak aşçılık yapıyordum. 6 ay önce oradan alınıp belediye binasında temizlik işçiliğine verildim.
Birecik Belediyesi'nde 13 yıldır bir bayan paspas çekmemiştir. 12 saat çalıştığımız oldu. Üniversitede okuyan 3 çocuğum var. Babaları öldü. Bizi işten attığı yetmedi bir de zihinsel özürlü olduğumuzu söylüyor. Biz miyiz zihinsel özürlü, yoksa kendisi mi?" diye sordu.
Ahmet Avcı isimli 6 yıllık belediye işçisi, "Beni sakat ayağımla nöbet yerime 2 km yürüttüler. Şimdi de sokağa attılar" derken, 12 yıldır belediyede çalışan Müslüm Kültür ise "Şimdi deli olduğumuzu, zihinsel özürlü olduğumuzu söylüyorlar. Demek 12 yıldır bir deli çalıştırdılar" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Sahte sendika yasası yeniden ısıtılıyor

SONRAKİ HABER

Tire Linyit işçilerine destek yağıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa