05 Şubat 2000 22:00

Ziyaret sırası Simitis'in

Türkiye ile Yunanistan arasında 'önemli konular dışarıda bırakılarak' geliştirilen 'dostluk' havası, Yunanistan Başbakanı Simitis'in Türkiye ziyareti ile devam edecek.

Paylaş
Ziyaret sırası Simitis'in
ABD'nin baskısıyla geliştirilen Atina-Ankara arasındaki yapay sıcaklaşma devam ediyor. Şimdilik suya sabuna dokunmadan geliştirilen 'dostluk' Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis'in Ankara ziyaretiyle sürecek. Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Simitis'in, Başbakan Bülent Ecevit'in Türkiye'ye davetini kabul ettiğini açıkladı.
İsmail Cem, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ile katıldığı "Türk-Yunan Medya Konferansı"nda yaptığı konuşmada, Ecevit'in Papandreu aracılığıyla Simitis'e ilettiği Türkiye davetini Simitis'in kabul ettiğini belirterek, "Kendisi bana bu daveti memnuniyetle kabul ettiğini söyledi. Ziyaretin tarihini Sayın Papandreu ile birlikte tespit edeceğiz" dedi.
İki ülke arasındaki ilişkilerin bugün yakaladığı olumlu havaya, Türk ve Yunan basınının olumlu katkılarda bulunduğunu ifade eden Cem, "6 ay önce bana stadyumda Türk ve Yunan bayraklarının yan yana sallanacağını söyleselerdi, asla inanmazdım" diye konuştu. İki tarafın farklı düşünceleri bulunduğunu ve bunu da açıkladıklarını kaydeden Cem, "Kıbrıs konusunda gerek Yunanistan, gerek Türkiye, iki taraf arasındaki dolaylı görüşmelerin başlatılması konusunda olumlu etkide bulundu. İki garantör ülke olarak bunu teşvik ettik" dedi.
Karşılıklı hassasiyetler
Cem, bireysel ve siyasal olarak ikili ilişkilerde Türkiye ve Yunanistan arasında farklılıklar bulunduğunu belirterek şunları söyledi: "Bu konulardaki farklılıklarda karşılıklı hassasiyetlerimizi dikkate alma yaklaşımını geliştirdik. Bu hassasiyetleri dikkate almazsak, dostluk da olmaz. Bazı konuları fazla gündeme getirmememiz, Türkiye'nin o konulara uzak durduğu şeklinde yorumlanmamalı. İkili ilişkilerde Yunanistan'ın ne kadar çözme iradesi varsa, Türkiye'nin de o kadar var. Biz doğru bir iş yapıyoruz. Temeli, altyapıyı geliştiriyoruz."
Sergi açtılar
Cem ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Atina'da "Aydın Doğan Vakfı Sedat Simavi Karikatür Sergisi"nin açılışını yaptı. Aydın Doğan Vakfı Genel Başkanı Orhan Birgit, açılışta yaptığı konuşmada, karikatürün evrensel bir sanat dalı olduğunu belirterek, bu sanat dalının barış, kardeşlik ve dostluğa hizmet ettiğini söyledi.
Yunanistan seçimleri
Ecevit, Başbakanlık'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye ile Yunanistan arasında geçen yıl ortalarında temeli atılan yakınlaşma ve diyalog ortamının çok olumlu ve somut sonuçlar vermeye başladığını söyledi. Henüz Ege ile ilgili sorunların ele alınamadığına dikkati çeken Ecevit, "Ama diyalog ve karşılıklı güven ortamı geliştikçe inanıyorum ki, bu sorunların da zaman içinde çözümü kolaylaşmış olacaktır" diye konuştu.
Ecevit, Başbakanlık'taki açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yunanistan'da erken seçim kararı alındığını anımsatarak, bunun Türk-Yunan ilişkilerini nasıl etkileyeceğini soran bir gazeteciye Ecevit, "Bildiğim kadarıyla nisan ayında seçim yapılacak. Yani fazla bir zaman yok. Seçimden önce bu duyarlı konuların ele alınması yararlı olmayabilir. Ama bu bir zaman kaybına da yol açmayacaktır. Ben inanıyorum ki, Sayın Simitis, en yakın bir tarihte Türkiye'yi, resmen davetlimiz olarak ziyaret edecektir" karşılılığını verdi.
Ortağı ırkçı, ırkçılığa karşı!
Avusturya'da yeni hükümetin işbaşına gelmesiyle ilgili gelişmeleri de değerlendiren Ecevit, Avusturya'da ırkçı olarak bilinen bir partinin hükümet ortaklığını gerek AB'de gerekse ABD'de derin kaygı uyandırdığını söyledi. Bu sonuçlara göre, kamuoyu yoklamasına yanıt verenlerin üçte birinin çok ırkçı olduklarını, üçte birinin de ırkçı olduklarını kabul ettiklerine dikkati çeken Ecevit, "Yani AB ülkelerinde kamuoyunun üçte ikisinin ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına yatkın oldukları ortaya çıkmıştı. Tabii bu son derece de kaygı vericidir. Yalnız Avusturya'da değil başka bazı Avrupa ülkelerinde de yabancı düşmanlığı ve ırkçılık ciddi bir tehlike olma durumunu sürdürmektedir" diye konuştu.
Demirel'in koltuğu
Ecevit, Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin uzatılmasına ilişkin Anayasa değişikliği ile ilgili bir soru üzerine de, önümüzdeki günlerde bu Anayasa değişikliğini bir ortak önergeyle veya önergelerin birleştirilmesi yoluyla Meclis gündemine getirebileceklerine inandığını söyledi.
Başbakan Bülent Ecevit, "Bazı teknik ayrıntılar partiler arasında görüşülüyordu. Onların da 1-2 gün içinde kesin sonuca varacağına inanıyorum" dedi. ANAP'ın bu konudaki tavrı ve Mesut Yılmaz'ın "samimi olmadığı" yolundaki eleştirilerin anımsatılması üzerine de Ecevit, "Hayır, ben Sayın Mesut Yılmaz'ın çok samimi olduğuna kesinlikle inanıyorum" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Enerji, ilişkileri gerecek

SONRAKİ HABER

Pişmanlık Yasası'nın süresi uzatılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa