05 Şubat 2000 22:00

Depremzedelerle dayanışma

Yunanistanlı işçi ve emekçiler tarafından depremzelere gönderilen yardımlar Emeğin Partisi (EMEP) tarafından Düzce'deki çadırkentlere ulaştırılarak, dağıtıldı.

Paylaş
Emekçi dayanışması
Yunanistanlı işçi ve emekçiler tarafından depremzelere gönderilen yardımlar Emeğin Partisi (EMEP) tarafından Düzce'deki çadırkentlere ulaştırıldı. Aylardır devletten yardım alamadıklarını söyleyen depremzedeler, Yunanlı kardeşlerine ve EMEP'e teşekkür ettiler.
12 Kasım'da Düzce'de meydana gelen depremde yakınlarını ve evlerini kaybeden depremzelere Yunanlı işçi ve emekçilerden destek geldi. Yunanistan Kominst Partisi (KKE), Rızospastis (Radikal) gazetesi, 9.02 FM Raydo ve Televziyon Kanalı ile PAME (İşçi Sendikaları) tarafından gönderilen yardım malzemeleri, EMEP Uluslararası İlişkiler Büro Sorumlusu Mustafa Yalçıner, EMEP Genel Başkanı Yardımcısı Muhammed Uludağ ve EMEP Düzce il yöneticileri aracılığıyla Düzce'deki çadırkentlere ulaştırıldı. Üç çadırkente dağıtılan bir kamyon dolusu malzeme arasında kuru gıda ve temizlik maddeleri bulunuyor.
EMEP aracılığıyla deprem bölgesine getirilen yardım malzemeleri, ilk olarak Atatürk İlköğretim Okulu bahçesinde kurulu çadırkente getirildi. Daha sonra, bu çadırkentte yaşayan depremzelerin tek tek isimleri okunarak gelen yardım malzemeleri teslim edildi. Yardım malzemelerinin dağıtımı sırasında konuşan EMEP Uluslararası İlişkiler Büro Sorumlusu Mustafa Yalçıner, devletin depremzelere yardım için ek vergiler topladığını hatırlatarak, "Örneğin cep telefonlarından 10'ar milyon liraya vergi alıyorlar. Bunlar depremzedelere yardım için yapılıyor. Şimdiye kadar dünyanın çeşitli yerlerinden Türkiye'ye yapılan yardım haddi hesabı yok. Para yardımları trilyonlar tutuyor. Sürekli ilaç yardımı, kışlık çadır yardımı ve gıda yardımları yapılıyor. Ama bunlar depremzedelerin eline ulaşmıyor" dedi.
Yardımlar engelleniyor
PAME tarafından bir tır dolusu yardım malzemesinin toplandığını, ancak bu malzemelerin Türkiye'ye ulaştırılmasının bürokrasi tarafından engellendiğini söyleyen Yalçıner, bu engelleri çözmeye çalıştıklarını, engellerin kaldırılması durumunda bu yardım malzemelerinin de EMEP aracılığıyla depremzelere ulaştırılacağını ifade etti.
Yalçıner'in konuşmasından sonra düşüncelerini dile getiren depremzeler, gelen yardımların kendilerine ulaşmadığını belirttiler. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


'Zehirli Varillere Hayır' mitingi bugün
Sinop'ta, Soğuksu köyünde depolanan zehirli varillerin başka bir yöreye nakledilmesi amacıyla gerçekleştirilecek miting bugün yapılacak.
Sinop Çevre Platformu öncülüğünde, 14 köy muhtarlığı ve 22 kitle örgütü, 11 yıl önce Karadeniz sahillerine vuran ve daha sonra merkeze bağlı Soğuksu köyünde depolanan 127 adet zehirli varilin, başka yöreye taşınması için ortak eylem kararı aldı. Sinop'un merkez ilçeye bağlı Soğuksu köyünde gerçekleşecek mitinge, daha önce Sinop Valiliği, "Köyün miting düzenleme alanı içinde olmadığı" gerekçesiyle izin vermemişti.
İzmit Körfezi'nde deniz kirliliği
Öte yandan İzmit Körfezi'nin Tütünçiftlik ve Yarımca sahillerindeki kirlenmenin, son günlerde arttığı bildirildi. Körfez Belediyesi Zabıta Müdürü Zeki Nihan, kirlenme ihbarı üzerine harekete geçtiklerini ve Yelken Kulübü civarındaki sahilde, evsel ve petrol ürünleri atıklarıyla karşılaştıklarını söyledi. Fabrikaların, kimyasal ve diğer sanayi atıklarını genellikle gece saatlerinde körfeze bıraktığını bildiren Nihan, kirlenmede, körfez açıklarında demirleyen gemilerin sintine sularının da önemli katkısı bulunduğunu kaydetti.
Nihan, belediyenin kirlenmeyi meydana getiren fabrika ve kurumları tespit edebildiğini, ancak herhangi bir yaptırım güçleri olmadığını, ceza yazma yetkisinin, Çevre İl Müdürlükleri'nin inisiyatifinde olduğunu anımsattı. Sahildeki incelemede, ev eşyaları, ayakkabılar, diğer evsel ve petrol ürünleri atıkları bulunduğunu bildiren Nihan, özellikle kimyasal ve petrol ürünleri atıklarından numunelerin, tahlile gönderildiğini sözlerine ekledi.
ÖNCEKİ HABER

PSAKD'de iki liste yarışıyor

SONRAKİ HABER

Her şeyi gölgede bıraktı...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...