05 Şubat 2000 22:00

PSAKD'de iki liste yarışıyor

İki listenin yarıştığı Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) 6. Olağan Genel Kurulu, dün Ankara'da başladı.

Paylaş
PSAKD'de iki liste yarışıyor
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) 6. Olağan Genel Kurulu, dün Ankara'da başladı. Birçok parti ve kitle örgütü temsilcilerinin de katıldığı genel kurulda konuşan PSAKD Genel Başkanı Necati Yılmaz, PSAKD'nin inanç örgütlenmesi olarak kendisini sınırlandırmaması gerektiğini dile getirerek, inançların siyasallaştırılmasının karşısında olduklarını belirtti.
PSAKD'nin emek ve özgürlük mücadelesinin bir parçası olduğunu ifade eden Yılmaz, her türlü ayrımcılığın karşısında olduklarını bildirdi.
Sivas katliamı sonrası yoğun bir ilginin odağı haline gelen derneklerinin bu ilgiyi sağlıklı bir örgütlenmeye dönüştüremediğini söyleyen Yılmaz, konuşmasında Türkiye'de yaşanan sorunlara dikkat çekti.
Tüzük ve yayınlarında Alevilik kelimesi yer almasından dolayı mezhepçilik ve ayrımcılık yaptıkları iddiasıyla haklarında soruşturmalar açıldığını dile getiren Yılmaz, devlet erkini elinde tutan egemen güçler tarafından basın kuruluşlarının baskı altında tutulduğunu ifade etti. Emek ve demokrasi yanlısı basın kuruluşlarının baskılara maruz kaldığına işaret eden Yılmaz, bir yandan da sermayenin denetiminde boyalı basın tekellerinin desteklendiğinin altını çizdi.
12 Eylül'ün baskıcı ve yasakçı anlayışının hâlâ devam ettiğini vurgulayan Yılmaz, demokratikleşmenin birinci adımı olarak barış ve diyalog ortamının yaratılması gerektiğini söyledi. Ülkenin tüm sorunlarının özgürlük, demokrasi ve hukuk mücadelesi içerisinde çözülebileceğini dile getiren Yılmaz, sorunların Avrupa Birliği gibi yapılara entegre olmakla çözülemeyeceğini belirtti. Basındaki tekelleşmenin engellenmesini, düşünce ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılmasını, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasını, idam cezasının kaldırılmasını ve genel af çıkarılmasını isteyen Yılmaz, Aleviliği yok sayan düzenlemelerin yasalardan çıkarılmasını talep ettiklerini bildirdi. Genel kurulda konuşan ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ise siyasetin inandırıcılığını yitirdiği bir ortamda yapılan bu genel kurulun önemli olduğunu ifade etti. Türkiye'nin demokratik, sosyal bir hukuk devleti olmasında "sol"a büyük sorumluluklar düştüğünü dile getiren Uras, 12 Eylül rejimiyle hesaplaşmak gerektiğini söyledi. HADEP Genel Başkan Yardımcısı Ali Rıza Yurtsever de Türkiye'nin ekonomik sosyal ve siyasal anlamda kriz içerisinde olduğunu belirterek, demokratikleşme süreci içerisinde olunduğunu ve bunun evrensel kurallara uyarak gerçekleşebileceğini dile getirdi. Kürt sorununun inkâr temelinde çözülemeyeceğine işaret eden Yurtsever, barış yanlısı güçlerle halk muhalefeti yaratılması gerektiğini belirtti.
İki liste yarışıyor
Genel kurulda PSAKD Genel Başkanlığı'na PSAKD Genel Başkanı Necati Yılmaz yeniden aday olmazken, başkan adaylarından Nedim Şah Hüseyinoğlu adaylıktan çekildiğini açıkladı. Genel kurul öncesi şube başkanları ise yaptıkları toplantıda başkan adaylığı için Ali Balkız'ı destekleme kararı aldı. Daha önce başkanlığa aday olmayacağını açıklayan Murtaza Demir'in ise aday olması ve başkanlık seçiminin Murtaza Demir ve Ali Balkız arasında olması bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

Erdoğan ihale yolsuzluğundan

SONRAKİ HABER

Depremzedelerle dayanışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...