05 Şubat 2000 22:00

Pazarcılar hallerinden şikâyetçi

Kar kış demeden oldukça zor şartlarda semt semt dolaşarak ekmek parası çıkartan Elazığlı pazarcılar oldukça dertli.

Paylaş
Pazarcılar hallerinden şikâyetçi
Bülent Bozkurt
Kar kış demeden oldukça zor şartlarda semt semt dolaşarak ekmek parası çıkartan pazarcılar oldukça dertli. Sorunlarını ilk etapta, "Pazar yerlerindeki tuvalet ve su sorunu; pazar yerlerindeki yoğun çamur ve Sebze Hali Kanunu" olarak üç ana başlık altında toplayan Elazığ Pazarcılar Derneği Başkanı İbrahim Özdemir, konu hakkında belediye ve çeşitli yerlerle görüşmelerini sürdürdüklerini, sonuç alamamaları halinde ise eylem yapacaklarını vurguladı.
Özellikle Sebze Hali Kanunu'ndan şikâyetçi olan Pazarcılar Derneği Başkanı İbrahim Özdemir, "Bilindiği gibi bu kanun gereği ürünün malını mutlaka sebze haline getirip vergilendirmesi gerekiyor. Bu hem üreticiyi, hem bizi hem de tüketiciyi mağdur ediyor" dedi. Kanunda çifte standart uygulandığını, ürecinin ürününü komisyoncu aracılığı ile satması halinde yüzde 2'lik rusüm (belediye vergisi), aracı olmadan direkt satması halinde ise yüzde 15 rusüm kesildiğini ifade eden Pazarcılar Derneği Başkanı İbrahim Özdemir, "Bu konuda belediye ile görüşüyoruz. Eğer sonuç alamazsak ilk etapta 15 gün boykot eylemi yapıp pazara çıkmayacağız" dedi.
Hiçbir güvence yok
Yıllardır pazar pazar dolaşarak mandalin satan Hüseyin Tetik, sorunlarını şöyle sıralıyor:
"Pazar yerimizde tuvaletimiz, suyumuz yok. Kış ve bahar aylarında çamurdan geçilmiyor. Özellikle kışın çalışma şartlarımız çok zor. Isınmak bir problem, yağıştan ve soğuktan mallarımızı korumak ayrı bir problem". Hiçbir sosyal güvencelerinin de bulunmadığına dikkat çeken Tetik, derneklerinin sorunlarına sahip çıkması gektiğini söyledi.
15 yıldır pazarcılık yaptığını söyleyen Hüseyin Öz ise, yıllardır sabah saat 06.30'da sebze hali önünde güne başladığını, komisyoncularla yaptıkları uzun pazarlıklardan sonra da mal alıp yola koyulduğunu ifade ederek, "Günde 500 kilo meyve satmamıza rağmen elimize bir avuç para geçiyor" dedi.
Öz, yarım ton meyve satmalarına rağmen, ezik ve çürük meyvelerin dışında evlerine meyve dahi götüremediklerini kaydetti.
ÖNCEKİ HABER

Tarımı AB yönetecek

SONRAKİ HABER

Erdoğan ihale yolsuzluğundan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa