05 Şubat 2000 22:00

Rus askeri doktrini onaylandı

Rusya Güvenlik Konseyi, önceki gün yaptığı toplantıda, ülkenin yeni askeri doktrinini onaylayarak ülkenin nükleer silah kullanma koşullarını daha muğlak hale getirdi.

Paylaş
Rus askeri doktrini onaylandı
Rusya Güvenlik Konseyi, önceki gün yaptığı toplantıda, ülkenin yeni askeri doktrinini onayladı.
Savunma Bakanı İgor Sergeyev, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, konseyin tasarı üzerinde 2 ay yaptığı çalışmaları tamamlayarak belgeye nihai şeklini verdiğini belirtti.
Doktrin, Devlet Başkan Vekili Vladimir Putin'in onayına sunuldu.
Doktrin taslağını hazırlayanlardan Rusya Genelkurmay Başkanı Birinci Yardımcısı Valeri Manilov, geçen ay yaptığı açıklamada, yeni doktrinden söz ederken, "belgenin en önemli özelliğinin, nükleer silahların hangi koşullarda kullanılacağına ilişkin daha net bir tanımlama yapması olduğunu" öne sürmüştü.
Yeni doktrinde bu nokta, "Rusya, nükleer silahlarını ancak kendisine veya müttefiklerine karşı saldırı düzenlendiğinde ve bu saldırı, Rusya'nın uluslararası ilişkilerin egemen bir parçası olmasını ortadan kaldırıcı bir nitelik taşıdığı halde, konvansiyonel silahlarla bertaraf edilemediğinde kullanabilir" şeklinde tanımlanıyor.
Böylece Rusya'nın nükleer doktrini, radikal bir biçimde değiştirilmiş de oluyor. Önceki doktrinde nükleer silah kullanmanın tek koşulu, "nükleer bir saldırıyla karşı karşıya kalmak" olarak tanımlanıyordu. Şimdi ise gerekli koşullar, daha muğlak bir dille ifade ediliyor.
ÖNCEKİ HABER

AB'nin saldırı paketi

SONRAKİ HABER

'Küba devrimi riskli kararlar aldı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...